Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Bűn a homoszexualitás Malawiban
2010. máj. 19., szerda 11:10

Bűn a homoszexualitás Malawiban

„Szemérem- ” és „a természet elleni” cselekmény bűntettével 14 évi börtönre ítélt egy meleg párt a bíróság Malawiban. 2009 decemberében, közvetlenül eljegyzésük után tartóztatták le őket, és valószínűleg majd másfél évtized börtön vár a 26 éves Steven Monzejára és a 20 éves Tiwonge Chimbalangára a május 18-i ítélet után.

Az eset azonnali nemzetközi felháborodást eredményezett és heves vitát indított el a homoszexualitásról a kis afrikai országban.

Az enyhébb büntetés reményében a pár ügyvédje azzal érvelt, hogy nem volt károsultja vagy áldozata az „esetnek”, magánéletükkel senkit nem zavartak, ezért szabadlábra helyezésük nem hozna veszélyt a társadalomra.

Nyakwawa Usiwa-Usiwa bíró végül a „természet rendje elleni szexuális bűntettre” hivatkozva hozta a súlyos ítéletet, melyet az ügyész, Dickens Mwambazi is üdvözölt: „Malawiban nem megengedhető, hogy férfiak férfiakkal, illetve nők nőkkel házasodjanak. Úgy vélem, a jelenlévők 90%-a egyetért az ítélettel.” Elgondolkodtató azonban a tény, hogy a nemrégiben – ugyancsak Malawiban – három kiskorú lány megerőszakolásáért hírhedtté vált Symon Qongwani is éppen a jelenlegi ítélettel megegyező, 14 évi börtönbüntetést kapott.

A meleg pár nem vallotta magát bűnösnek, ügyvédjük szerint alkotmányos jogaik sérültek az ítélettel. Két jogvédő szervezet, a Centre for the Development of People (CEDEP) és a Centre for Human Rights and Rehabilitation (CHRR) jelenleg is keményen lobbizik, hogy az ország jogalkotói változtassanak nézetükön a homoszexualitás kérdésében. A vezetés további nyomás alá fog kerülni a közeljövőben, hiszen a segélyeket szállító nyugati donorállamok is elítélik a Malawiban történt esetet. Egy olyan kiszolgáltatott afrikai országnak, ahol az éves GDP/fő 800 dollár körüli, és amely a fejlesztésre fordítható költségvetésének közel 40%-át donorállamoktól kapja, igencsak fontolóra kéne vennie a kérdéskör felülvizsgálatát.

 

Forrás:  BBC News, Africa News

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.