Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Miért Afrikában a legveszélyesebb gyereket vállalni?
2013. július 22., hétfő 08:22

Miért Afrikában a legveszélyesebb gyereket vállalni?

Írta:  Arnold Eszter

senegalwomenNincsen téma megkötése az első afrikai nemzetközi talk shownak, amiben Redi Tlhabi érdekes, inspiráló személyiségekkel beszélget a világ minden tájáról. Ezen a héten a South2North műsorban Redi témája az anyák egészségi állapota volt és annak hatása a gyerekeikre, a nőkre és a közösségekre, ahol élnek.

Egy közelmúltban publikált Afrikai Uniós jelentés szerint a Szub-Szahara régió egyelőre nem teljesíti a Milleneumi Fejlődési Célok közül azt, amely az anyák halálának 75 százalékos csökkenését irányozta elő. Miközben hasonlóan szegény ázsiai országok jobb mutatókkal rendelkeznek. Az anya- és csecsemőhalandóság aránya elképesztően magas Afrikában és a javulás, ha van is, nagyon lassú. (A szub-szaharai régióban 1990 és 2005 között mintegy 0,1 százalékkal csökkent évente.)

Vajon miért olyan veszélyes és kockázatos még mindig gyermeket vállalni Afrikában? Mi más országok sikerének a titka? Mi szükséges ahhoz, hogy minden nőnek megadasson a lehetőség, hogy egészséges kisbabának adjon életet?

Professzor Hans Rosling, a Gapminder Alapítvány egyik létrehozója, úgy gondolja, hogy Afrika jövőbeni fejlődésének egyik kulcsa az édesanyáinak egészsége. „Afrika hatalmas lesz. Ma egymilliárd lakossal rendelkezik, ami az előrejelzések szerint a század végére két, három vagy négy milliárdra is nőhet. A kérdés az, hogy három milliárd gazdag ember kontinense lesz vagy négy milliárd szegényé. Erről szól a mai családtervezés.” Rosling arra is rámutat, hogy milyen nagy különbségek vannak az egészségügyi igényekben a különböző jövedelmű csoportok között.

Deliwe Nyathikazi, a Szülésznők Nemzetközi Szövetségének képviselője szerint a nőknek az a lehetősége, hogy eldöntsék, hogy teherbe akarnak-e esni, az egészségüket egy alapjaiban meghatározó tényező. „Afrikában, ha például Sierra Leonét nézzük, akkor a fogamzásgátlást használók aránya 17 százalék, míg Brazíliában 93-97 százalék, ami óriási különbség. A fogamzásgátlásnak hatalmas szerepe van a nem kívánt terhességek megelőzésében, de az egy anyától születő gyerekek közötti korkülönbség szabályozásában is nagyon fontos. Ha az anya nem tud élni a fogamzásgátlás lehetőségével, akkor a gyerekek közötti optimális korkülönbség lerövidülhet és az anya szervezetének nem lesz ideje regenerálódni.”

Sanjana Bhardwaj, az UNICEF egészségügyi vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyák egészségi állapota fontos indikátora egy ország jólétének. „Ez egy olyan tényező, ami nagyon sokat elárul egy országról. Természetesen mutatja az egészségügy állapotát, de azt is láttatja, hogy az egész rendszer mennyire működőképes. Például, hogy mennyire fontosak a nők az adott országban? Mik a hagyományok? Milyen a hozzáférés az ellátáshoz? Milyen az egészségkereső magatartás? Tehát nem arról van szó, hogy ha vannak működő egészségügyi központok és dolgozó orvosok mindenhol, akkor minden meg van oldva. Ennyi nem elég, ennél több a befolyásoló tényező.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai irodája elindított egy programot a kontinensen „A terhesség biztonságosabbá tételéért” címmel. Céljuk, hogy a terhes- és újszülött gondozás színvonalát emeljék, csökkentsék a születéskori rendellenségek és halálozások számát.

A rossz mutatók hátterében elsősorban az áll, hogy átlagosan csak a szülések mintegy felénél van jelen képzett szakember, aki segítse a baba világrajövetelét. A drámai helyzet kialakulásáért felelős továbbá a politika nem megfelelő gyakorlati végrehajtása, a gyenge egészségügyi rendszer, a szakemberek hiánya, a források nem megfelelő elosztása, a nagyfokú malária és HIV-fertőzöttség, a szegénység és az írástudatlanság is. Mindezek oda vezetnek, hogy az afrikai nők társadalmi helyzete nem túl jó és az őket körül vevő közösségek se egészségtudatosak, ami egyértelműen negatívan befolyásolja az ő egészségüket is.

A WHO programja így az alábbi célokat tűzte ki maga elé:

  • képzett szakemberek számának és elérhetőségének növelése, hogy az kielégítse az adott nemzeti igényeket
  • helyi, regionális és nemzeti források nagyobb fokú bevonása a gondozásba, ezáltal csökken a projektek biztosította pénzektől való függés
  • programok, partnerek, szintek koordinációja, szemléletmódja közötti harmonizáció növelése
  • a különböző programok integrálása a nemzeti és regionális politikába
  • a közösségi részvétel növelése.

 

Forrás 1, 2

Foto: sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.