Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Az albínó Teréz anya
2013. június 14., péntek 06:40

Az albínó Teréz anya

Írta:  Ignácz Judit

Martha Mganga 1Martha Mganga elszántan küzd sorstársai, az albínó emberek jogaiért Tanzániában. Élete értelme, hogy a társadalom számkivetettjeit gyámolítsa.  Mély vallásossága miatt Martha nővérnek szólítják, és tevékenységét Teréz anyáéhoz hasonlítják.

Afrikában tízszer olyan gyakran fordul elő az albinizmus, mint Európában vagy Észak-Amerikában. Tanzániában él a világ legnagyobb albínó népessége: átlagosan kétezer újszülöttből egy albínónak születik.

Az albinizmus genetikai rendellenesség. Fajra és nemre való tekintet nélkül előfordulhat bárhol a világon. Ha mindkét szülő hordozza az albinizmusért felelős gént, akkor annak ellenére, hogy ők maguk nem albínók, gyermekeik örökölhetik ezt az állapotot.

Külsőleg az albínó emberek haja, bőre és szemei pigment-hiányosak, ezért kerülniük kell az erős napfényt. Emellett az albínók többsége látássérült. A megfelelő egészségügyi ellátás hiánya miatt sokan közülük fiatal korban meghalnak tüdőbetegségben vagy bőrrákban.

Martha egy sokgyermekes tanzániai család gyermeke, két albínó testvére van. Mivel ő született elsőként albínónak a családjában, rokonai rosszul bántak vele, szülőfalujának lakosai pedig az istenek átkának tekintették.

Elkeseredésében véget akart vetni az életének: „Amikor tinédzser voltam, többször próbáltam öngyilkos lenni. A folyóba akartam vetni magam, hogy ne legyek a családom szégyenfoltja. Azonban Istennek más terve volt velem, és élve vetett ki a partra.” – mesélte.

Tanzániában minden év május 4-én ünneplik a Nemzeti Albinizmus Napját. Idén ezen a napon az ENSZ független szakértőkből álló csoportja összeült Genovában, hogy áttekintsék az afrikai térségben élő albínó emberek jelenlegi helyzetét.

A szakértők felhívták a figyelmet a Tanzániában élő albínó emberekkel szembeni diszkriminációra, melynek legsúlyosabb megnyilvánulási formái a növekvő számú rituális támadások és gyilkosságok.

Ennek hátterében az albínókkal kapcsolatos babonák állnak. Szellemként, nem pedig emberként tekintenek rájuk. Kálváriájuk gyakran azzal kezdődik, hogy a saját szüleik elutasítják és magukra hagyják őket. Egész életükben küzdeniük kell a megbélyegzettség és társadalmi kirekesztés ellen.

Az afrikai kontinens egyes országaiban mágikus, gazdagságot kiváltó erőt tulajdonítanak az albínók testrészeinek. Gyakran elrabolják, majd kegyetlen, embertelen módon megkínozzák, élve megcsonkítják őket, hogy végtagjaikat az afrikai varázslók a kuruzslásaikhoz használhassák fel. Nem ritka, hogy gyermekek esnek áldozatul e barbár cselekedeteknek.

Az ENSZ elítéli az albínó embereket érő kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot.

„Habár az albínó emberek nem tartoznak a kisebbség nemzetközileg elfogadott fogalmába, mégis az a stigma, amely az őket érő diszkriminációban és társadalmi kirekesztésben nyilvánul meg, hasonlóvá teszi őket a bőrszínük miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedő faji kisebbségekhez.”- jelentette ki dr. Izsák Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője.

A szakértőkből álló csoport kiemelte a szóban forgó afrikai országok kormányainak felelősségét. A kormányok a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállalt kötelezettségeik alapján kötelesek védelmet, egyenlő jogokat és bánásmódot biztosítani az albínó embereknek. Ennek körében az albínókat ért támadásokat és gyilkosságokat minden esetben haladéktalanul ki kell vizsgálniuk, és az elkövetőket felelősségre kell vonniuk.

Emellett kötelesek preventív intézkedéseket kezdeményezni. A felvilágosítás és a tudatosságnövelő kampányok hatékony eszközök az albinizmushoz kapcsolódó hamis és veszélyes hiedelmekkel szembeni harcban.

Martha Mganga 2Egyre több civil szervezet tűzi zászlajára az albínó emberek védelmét Tanzániában. Martha Mganga az Albino Peacemakers (Albinó Béketeremtők) non-profit szervezet irányítója Arushában, amely két másik civil szervezettel együttműködve napernyőket és napszemüvegeket juttat el az albínó embereknek Tanzánia egész területén.

Emellett közel harminc éve albínó gyerekeket és családtagjaikat a napsugárzás káros veszélyeire figyelmeztet.

Az asszony az ország olyan régióiban fogott munkához, ahol az albínók súlyos fenyegetettségben élnek, például Tanzánia második legnagyobb városában, Mwanzában.

„Gyakran ellátogatok Mwanzába és a Viktória-tó környékén lévő vidéki falvakba, hogy beszélgessek az emberekkel, hogy megértessem velük: az albínók ugyanolyan emberek, mint bárki, de tudatlanságból és gonoszságból megbélyegzik őket, és borzalmas dolgokat követnek el ellenük.”- mondta Martha.

Annak érdekében, hogy a tanzániai albínók biztonságban érezzék magukat a szülőföldjükön, a városokban és a falvakban, érezniük kell, hogy a környezetükben élő emberek elfogadják őket olyannak, amilyenek – de legfőképpen: embernek. Martha Mganga áldozatos munkája ennek a célnak az elérését segíti.

 

Forrás: Speak, UN News

 

A képeket Adam Bemma, kanadai újságíró készítette, aki az Újságírók az Emberi Jogokért (Journalists for Human Rights) nevű kanadai civil szervezet munkatársa. Munkája révén bejárta az egész világot. Dolgozott többek között Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Jelenleg Tanzániában él: riportereket képez a Mambo Jambo Rádióban Arushában, emellett szabadúszó újságíró, és emberi jogi témákkal foglalkozik Afrika-szerte.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.