Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Orvosi csoda: A kolera áldozatainak megmentése
2013. máj. 30., csütörtök 00:00

Orvosi csoda: A kolera áldozatainak megmentése

Írta:  Molt Míra

kolera
A kolera
az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fejlődő világban évente 3-5 millió ember életét veszélyezteti.

A bélfertőzés hasmenéssel jár, és megfelelő folyadékpótlás nélkül halálhoz is vezethet. Ezért jelent hatalmas előrelépést a hidratáció tekintetében David Nalin és kollégája Richard Cash munkája.

Nalin Bangladesh-ben dolgozott a kolerajárvány alatt 1968-ban, amikor az infúziós oldatok jelentették az egyedüli kezelési lehetőséget. Tudta, hogy a szájon át történő folyadékpótlás sokkal könnyebben hozzáférhető és költséghatékonyabb lenne a rászoruló emberek számára. Bár ez a gondolat már korábban is megfogalmazódott és más orvosok is probálkoztak  a szájon át történő gyógyítás módszerével, mostanáig azonban sikertelenül.

Nalin felismerte, hogy nem minden betegnél kell azonos mennyiséget alkalmazni a szájon át történő folyadékpótlási terápiában,  az egyedi folyadékveszteséget ugyan azonos térfogattal kell pótolni, de más hasznosítható formában.

Mit is jelent mindez a betegek számára?

Lényegében só,víz, cukor keveréket a megfelelő arányban. Ez az egyszerű ötlet mentett meg több millió életet, nem csak a kolerától, de a másféle hasmenéses betegségtől is.

Egy tekintélyes orvosi folyóiratban a The Lancet-ben így írtak a módszerről:” ez potenciálisan a legfontosabb orvosi felfedezés  ebben a században”.

Egy klinikai fertőző betegségekkel foglalkozó folyóirat szerint   a pakisztáni háború pusztító körülményei elől menekülő  bangladeshiek voltak a végleges tesztalanyai” a (ORT) szájon át történő terápiának.

"Amikor az orvosi csapatnak elfogyott az intavénás folyadék utánpótlása a táborban, glükóz-só keverékéből álló csomagot alkalmaztak (több mint) 3000 betegen, ezzel csökkentve a halálozási arányt 30 százalékról mindösszesen 3.6 százalékra.” - a folyóirat szerint.

 

Kapcsolódó videók:

CNN - 1. és 2.

 

Forrás (CNN)

foto: wikipedia

A cikket az Amnesty International Magyarországgal együttműködve, a szervezet önkéntese fordította a Humana olvasóinak. Köszönjük!

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.