Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Átok vagy áldás a modernizáció?
2013. március 22., péntek 10:16

Átok vagy áldás a modernizáció?

lagos
Badia, Lagos híres nyomortelepe egyik napról a másikra tűnt el a föld felszínéről. A kormány elrendelte ugyanis, hogy a területen lévő tákolt kunyhókat le kell dózerolni, hogy megkezdhessék az új lakóházak építését. A cél meghatónak tűnhet, de mi lesz így a több ezer hajléktalanná vált család sorsa?

Egy fiatal férfi feszítővassal a kezében kiábrándultan néz a távolba. Egy törmelék halom tetején áll, ahonnan szinte alig lehet felismerni a deszkákat, az összezúzott kartonokat, a széttört edényeket, a széttépett ruhákat és a betonelemeket. „Itt állt a házam, mielőtt Fashola elpusztította volna”- meséli a 28 éves John Momoh, Babatude Fashola, Lagos kormányzóját emlegetve, miközben a szemétdombot nézi. Momoh kitartóan keresgéli a megmenthető dolgokat a romok között. Egy deszkának, de akár egy szögnek is örülne.  A kormány markológépeinek köszönhetően Momoh faháza eltűnt, és mintegy ötszáz ház lakója járt még így. Egy pillanat alatt hajléktalanná váltak. Lagos több évtizede kialakult nyomornegyedét, Kelet-Badiát pusztították el, így a város tízezer legszegényebb lakosának a helyzete vált reménytelenné. Napokon keresztül kóboroltak az összezavarodott emberek a kőtörmelékkel és szeméttel ellepett lagoszi földeken.

Az emberek rémültek és félnek. A kisgyermekek a sáros földön alszanak, amíg a férfiak megmásszák a romkupacokat, hogy használható tárgyakat találjanak. Az emberek éhesek és csak a szabad ég alatt tudnak aludni. Egy család felindultan nyilatkozta, hogy a kormány elvette a jelenüket anélkül, hogy bármit tettek volna a jövőjük megmentésére.

„Mindenemet elveszítettem”- hangoztatja Momoh. „Ágakat, gallyakat próbálunk eladni nap mint nap, hogy meglegyen a napi kenyerünk” – közben a szeméthalmazok felé mutat, és hozzáteszi: „Még élelemre sincs pénzünk”.

Lagos vezetősége magát fényezi a nemzetközi médiában, miközben a zsúfolt megapoliszt infláció, szennyes víztelepek, dugók és terjeszkedő nyomornegyedek jellemzik. Ennek ellenére Lagos 21 millió embernek ad „otthont”. Ha nem is Afrika, de a régió elsőrangú üzletközpontjává akarják átalakítani.  Az infrastruktúrális fejlesztések száma és a lakótelep projektek isegyre csak nőnek.Bill Clinton, egykori amerikai elnök avatta fel a dubai stílusú üzletközpontot, amit az Atlanti-óceán vizére építettek, és ahol egy Porsche kereskedést nyitottak. Ebben a ragyogó elképzelésben az öreg lagosi nyomortelepeknek bizonytalan a sorsuk.. A lakosság kétharmada nincs hivatalosan bejelentve és nem a hivatalosan nyilvántartott városrészekben lakik, miközben az elmúlt tizenöt évben több mint egymillió embert erőszakkal lakoltattak ki előre szinte soha be nem jelentett “tisztogatások” során, meséli egy aktivista csoport vezetője.

Tavaly nyáron nagy felháborodást váltottak ki a kormány által megbízott motorcsónakosok, akik macsétákkal pusztították el a makokói negyed úszóházait, aminek következtében  harmincezer ember vált hajléktalanná. Az Ojota városrészben található hatalmas szemétlerakó telepeiben is gyakran zúzzák porrá az ott lévő kalyibákat. A lakosság 70 százalékát érinti a nigériai kormány intézkedése, és rajtuk kívül még negyvenezer ember van fenyegetett helyzetben. Miután megérkeztek a rendőrök és lecsillapították a háborgó kedélyeket, az emberek szeme láttára a markológépek könyörtelenül szétszedték otthonaikat.  A betontömbök és fák csak úgy repültek. Mindössze néhány porfelhő maradt utánuk. 

„Az állam ezeknél a pusztításoknál gyakran alkalmazza azokat a nehézfiúkat, akiket csak úgy emlegetnek: a Helyi fiúk”- magyarázza az egyik aktivista. „Mikor a markológépek nem tudtak áthatolni egyes épületszerkezeteken, a „Helyi fiúk” jöttek és kalapáccsal vertek szét mindent, miközben a szegény emberek utolsó fillérjeit is elvették”.

Sokan azt mondták, húsz percük sem volt, hogy összepakoljanak, mindenki csak kapkodott.  Ráadásul akik visszamentek a holmijukért, vállalták egy esetleges verés kockázatát, amit az esetek többségében nem tudtak elkerülni .

Egy 27 éves fiatal anyuka elmesélte, hogyan rohant be az otthonába, hogy kihozza a kisbabáját. Miután már biztonságban tudta őt, visszament összeszedni értékeit, de a rendőrség ezt nem tűrte és megverték. Az asszony bizonyításképp megmutatta az ütés nyomait a jobb karján.

Lagos lakásépítéséért felelős biztosa, Adedeju Olatubosun, másképpen látja az eseményeket. „A nyomornegyedek újjáépítése kezdődik, ehhez elegendő értesítést tettünk közzé. A kormány kész mintegy ezer lakóegységet megépíteni. Néhány kunyhót távolítottunk el, de azokban is csak vadállatok éltek.” Felix Morka, egy helyi szociális és gazdasági jogokkal foglalkozó intézet végrehajtási igazgatója erre reagálva elmondta, hogy ezek a szegény emberek nem tudják megengedni maguknak, hogy megvegyék az új házakat. „Badia lakosai átlagosan száz dollárnál is kevesebbet keresnek havonta. A Világbank már korábban hozzátette Badiát a nyomornegyedek fejlesztési listájához, de az a lista ma már megkérdőjelezhető, hiszen hat óra alatt Kelet-Badia teljesen eltűnt.”

„Sehova se tudunk menni, mindenkit kilakoltattak” – mondja Joy Austin, három gyermekes anyuka. Jelenleg egy ütött-kopott matracon alszik a sarat lefedő kartonokon, amíg lányai egy szakadt szúnyoghálóval takaróznak.

Sokként érheti az embert, ha szétnéz a környéken: néhány melltartó, egy gyerekpisztoly, pár CD, egy szakadt póló, egy összenyomott samponos flakon, illetve néhány papucs tűnik fel. A telep szélén kisfiúk ping-pongoznak egy általuk készített asztalon, ami egy benzines hordóból és két deszkából áll. Ezek a fiúk komoly sérüléseket szedtek össze napközben, hiszen mezítláb mászkáltak a szálkás deszkákon.

Morka, a Harvardon végzett ügyvéd a bíróságon tiltakozik a kormány pusztításai ellen, amely egy szép, ragyogó várost akar felépíteni. Lagos viszont épp az ott élő emberektől lesz Lagos,  ennek ellenére mindent az ő beleegyezésük nélkül csinálnak.

Az az érzés, hogy a kormány megtévesztően, de nyíltan elrendelte a „vadászidényt”, teljesen sokkolta Badia lakosait. „Nem tudom az okát, hogy miért csinálják azt, amit csinálnak” – mondja Ms. Austin, egy helybeli. „Miért kell mindent tönkretenniük? Az emberek még aludtak, mikor elkezdődött a rombolás, semmit sem pakolhattunk össze”- sírdogál az asszony. 

„Tévhit azt gondolni, hogy akik itt éltek, egyszerűen csak visszamennek majd a falvakba, miután ledöntik a nyomornegyedet” – mondta Megan Chapman, egy amerikai ügyvéd, aki együtt dolgozik Morkával. „Ez teljesen ostobaság, a hajléktalanok nem tűnnek el csak úgy…”

Fashola kormányzó intézkedéseit dühösen fogadták a helyiek. „Nem vagyunk bűnözők!”- kiabálta Peter Patersoa, egy 39 éves kőműves, és egy egyhónapos gyermek édesapja. „Fashola rossz munkát végez, semmi jót nem csinál Lagosban.” Másutt a tömeg Istenhez fohászkodik: „Isten jóságában és könyörületében reménykedünk. Könyörgök Uram, valóban szenvedünk!”

 

Forrás: NY Times

Fordította: Tóth Veronika

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.