Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Fejlődő országok: több mentális rendellenesség?
2012. november 17., szombat 00:00

Fejlődő országok: több mentális rendellenesség?

Írta:  Lévay Petra

mentalis afrika 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján a fejlődő országokban nagyobb arányban fordulnak elő a népességben az olyan betegségek, mint a depresszió, a poszttraumás stressz és az epilepszia. A világon közel 450 millió ember él valamilyen mentális rendellenességgel és több mint háromnegyedük a fejlődő országokban. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján 10-ből 8 ember semmilyen kezelést nem kap az érintett országokban.

Vajon mi lehet a nagyszámok hátterében?

A WHO kutatásai szerint erős kapcsolat figyelhető meg a szegénység és a mentális rendellenességek előfordulása között. A szegénységgel az adott ország lakosainál együtt jár a reménytelenség, illetve az erőszak veszélye is.  Mélyebben érinti őket a bizonytalanság, a szociális helyzetükkel kapcsolatos folyamatos változás. Azt is fontos azonban szem előtt tartani, hogy a háttérben nem kifejezetten a jövedelmek alacsony szintje áll, hanem az ebből adódó hiányosságok, mint például az iskolázottság alacsony szintje, mely a hátrányos helyzet kialakulásának melegágya lehet, és ez növelheti a pszichés betegségek gyakoriságát. Afganisztánban például a legtöbb család legalább egy, de inkább több családtagot veszített e a több mint 30 éve tartó háború során.  Ez azt jelenti, hogy a 15 év feletti népesség felét érintheti valamilyen mentális egészségügyi probléma.Haiti lakosságára is jellemző a pszichés betegségek növekedése, hiszen a 2010-es földrengés során 300.000 ember halt meg, utána pedig 6000-en vesztették életüket a kolera járványban.

Milyen válaszok születtek eddig a kihívásokra?

A világ népességének fele él olyan országban, ahol átlagosan 200.000 emberre maximum 1 pszichiáter jut. Nigériában a helyi egészségcentrumok betegeinek egynegyede állandósult depressziós tüneteteket mutat. A diagnosztizált betegeknek mindössze csak az egy hatoda kap bármilyen orvosi kezelést. Afrika más vidékein, például Ghánában, embertelen körülmények között tömegintézményekben tartják a mentális betegségben szenvedőket.

 

 Milyen megoldási javaslatok vannak?

A WHO ajánlása alapján kétszintű intézkedési tervet kellene az egészségügyi rendszereknek, kormányoknak kiépíteni. Az elsődleges lépés mindenképp prevencionális, az oktatás minőségének, elérhetőségének javítása. Ez minimalizálna rengeteg a reménytelenségből, bizonytalanságból adódó frusztrációt.

A másodlagos, tüneti kezelés már a szakember gárda kiépítése. A mentális problémák diagnosztizálása és helyes irányú kezelése elengedhetetlen az állapotjavulás érdekében.

A fejlődő országok irányába áramlik azért bizonyos mennyiségű támogatás, különösen az egészségügyi hálózat kiépítésének céljából.  Az egyik ilyen a már említett Ghánában 6 éve létesített brit támogatású rendszer, a Kintampo Projekt*. Lépésről lépésre igyekeznek kiépíteni először magát a képzőrendszert és utána pedig ennek beillesztését az egészségügyi rendszerbe, valamint a szakemberképzést.

A másik hasonlóan érdekes kanadai törekvés mobiltelefonokkal támogatja a frissen szült nőket, hogy ezáltal kézzel fogható segítséget kapjanak sms-ben, az őket érintő aktuális információkról, teendőkről. Nem titkolt cél továbbá a csecsemők korai halálozási esélyeinek csökkentése is, hiszen a mobiltelefonokkal könnyebben tudnak segítséget kérni a bajba jutottak.

A mentális betegségek fejlődő országokbeli kezelésének útja hosszú és rögös, azonban ennek kapcsán érdemes némi önvizsgálatot tartanunk, hiszen Magyarország is vállalta a mamutintézmények kitagolását, ezzel szemben épp ellentétes irányú „fejlődés” figyelhető meg.

*A Kintampo Projekt

Ghána és Hampshire között létrejött 2006-ban egy együttműködési megállapodás, mely szerint kétféle szakember képzés indult be Ghánában, szem előtt tartva a közösségi pszichiátria működési elveit: megpróbálják a legkevesebb mértékben szegregálni a betegeket, a lakóhelyükön igyekeznek ellátni őket, nem tömegintézményekben. A kétféle szakember képzés közül az egyik egy pszichiátriai szakorvosi (MAP), a másik pedig egy közösségi pszichiátriai tisztviselő képzés (CMHO). Első lépésként kiképezték a képzőket, majd szépen lassan a szakember gárda kiépítésére kerül/került a tervek szerint a hangsúly. A projekt keretében Ghánából az Egyesült Királyságba látogattak és megfigyeléseket tettek a működési mechanizmusról, majd 2012 szeptemberében 169 szakember végzett a képzésen. A projekt kiváltó oka a Ghánában uralkodó embertelen körülmények, melyek még jelenleg is fennállnak. A 3 fő pszichiátriai tömegintézmény közül az egyik börtönre emlékeztet magas falaival és rácsaival. Eredetileg a vad és kontrollálhatatlan egyének elhelyezésére jött létre. A 3 intézmény egyébként mind Ghána déli részén található, tehát az ország más részeiről lakóhelyüktől elszakítva viszik oda a kezelésre szorulókat (MF Ghana 2006 Report). A kezelés minősége megkérdőjelezhető, hiszen egy nemrégiben készült riport szerint még mindig néhány beteget éhesen és meztelenül tartanak. 

 

Forrás:

http://www.who.int/bulletin/volumes/81/8/Patel0803.pdf

http://www.bbc.co.uk/news/health-19883226

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19836287http://www.mindfreedom.org/as/act-archives/inter/mfghana/mfghana2005

http://www.thekintampoproject.org/

http://www.hozzaferes.hu/docs/CANIS_2011_zarotanulmany.pdf

http://kulcsprogram.blog.hu/2011/09/19/totalis_intezmenyekbe_zarjuk_a_szeretet_es_elfogadas_tanitomestereit

http://www.grameenfoundation.applab.org/AppLab-Health.html

 Fotó: sxc

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.