Nyomtatás
2012. április 05., csütörtök 10:52

A krízis elérte a Száhel-övezetet!

unicef logo kezekkel

Az UNICEF fogyasztásra kész, magas tápanyagtartalmú speciális élelmet (Plumpy’nut) osztott szét öt éven aluli gyermekek számára a Száhel-övezetben a súlyos, akut alultápláltság kezelésére. Ez 2012. június végéig biztosítja az ellátást számukra. De mi lesz ezután?

Afrika északi részén helyezkedik el a Sahel-övezet, mely Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger teljes területét, valamint Kamerun, Nigéria és Szenegál északi területeit foglalja magában. A régiót súlyos élelmezési válság sújtja. Várhatóan több mint 10 millió embert, köztük több mint 1 millió gyermeket fenyeget akut alultápláltság 2012 során, és a helyzetet nehezítik a további közegészségügyi, higiéniai, és a biztonságos ivóvíz hiánya. A válság az oktatási infrastruktúra működését is veszélyezteti.

A legrosszabb forgatókönyv szerint majdnem másfél millió gyermek fog súlyos alultápláltságtól szenvedni. Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger válsághelyzetet jelentett be, és nemzetközi segítséget kért.

A Száhel-övezetben főként az élelmiszer elosztást, egészségügyi ellátást, vízelosztást és szennyvízkezelést biztosító rendszerek elégtelensége az oka a magas gyermekhalandóságnak. Az alultápláltság a fő rizikófaktor a gyermek megbetegedések és halálozások terén, az éves gyermekhalandóság legalább 35 százalékáért felelős a régióban.

Az UNICEF 90, sürgős segítséget nyújtó csapatot kíván a régióba küldeni ezek közül 33 már összeállt, 35 éppen alakulóban van. A fennmaradó 22 csoport minél gyorsabb összeállításához sürgős anyagi támogatásra van szükség.

A súlyos alultápláltság kezelése létfontosságú, mivel életeket ment, de emellett az élelmiszerhiányt okozó strukturális problémák megoldása is azonnali cselekvést kíván. Épp ezért a helyi kormányokkal együttműködve, az UNICEF nagyszabású készenléti akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére. Az intézkedések vonatkoznak az élelmezésre, az egészségügyre, az oktatásra, a gyermekvédelemre, a vízellátásra és a szennyvízkezelésre is. Az intézkedések finanszírozása azonban nagy kihívást jelent.

Az UNICEF Humanitárius Akcióterve keretében az év elején 120 millió dollárt kért a kormányoktól és adományozóitól 2012-re, ebből eddig csak 37,6 millió dollár folyt be. Az UNICEF hálás az adományozóknak, és továbbra is szüksége van a erőforrásokra, hogy folytathassa tevékenysége kiterjesztését az érintett nyolc ország területén.

foto: unicef.org