Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Erőszakos kilakoltatások Nigériában: Ezek itt otthonok voltak
2011. szeptember 19., hétfő 22:17

Erőszakos kilakoltatások Nigériában: Ezek itt otthonok voltak

„Ezek itt otthonok voltak", mondja Prince Peter, a Njemanze vízparti közösség nyumára mutatva. „A házam ott volt lent, a mangófa alatt, de most nincs ott semmi; semmi sem maradt belőle."

Mögötte, ahol egykor házak és boltok álltak Port Harcourt városában, Nigériában, csak törött betonalapzatok maradtak, melyeket benőtt a zöld fű.

17.000 ember élete dőlt romba. Kilakoltatták őket és házaikat 2009-ben egy hétvége alatt lebontották; minden előzetes megbeszélés, minden ésszerű magyarázat és kártérítés nélkül.

„Sírnom kell amikor eszembe jut az a nap. Fájdalmas emlék, képtelen vagyok elmagyarázni; minden alkalommal könnyes lesz a szemem," mondja Prince nehézségek közepette.

A közeli utcán, az egykori szomszédok egy kis csoportja továbbra is próbálja megkeresni a napi betevőt; két évvel később még mindig rizst és fánkot főznek fémedényekben, ponyvafedővel. „A mostani lakhelyem egy gépjármű," mondja egy egykori lakos.

Mióta a buldózerek itt jártak, Njemanze lakosai kevés igazságosságot tapasztaltak.

Házaik lerombolásának második évfordulóján azonban százával gyűlnek itt össze. „Njemanze kitaszított közössége igazságosságot követel" transzparens mögött egyesülve táncolnak és énekelnek.

Körölöttük üzenetekkel teli képeslapok: „Njemanze mellett állok – Anna Bauer, Ausztria", áll az egyiken. „Njemanze mellett állok – Laurens De Lange, Amszterdam", írja egy másik. „És mi is Njemanze mellett állunk", mondja Phillip Kumah az Old Fadama nyomornegyedből Ghánából, aki szintén erőszakos kilakoltatás alatt áll, s egy cserelátogatás keretében az Amnesty-vel Nigériába látogatott.

Ma, az Amnesty tagjainak szolidaritást és reményt tükröző üzenetei a világ minden tájáról eljutottak a Njemanze lakókhoz, amikor összeültek jogorvoslatot keresni.

„A képeslapok és az üzenetek amiket küldtetek remény mindannyiunk számára", mondja Prince. „Hálásak vagyunk amiért támogatnak bennünket Nigérián kívülről. S hogy vannak emberek akik az igazságosságért, értünk harcolnak. Az Amnesty International és más civil szervezetek segítségével úgy érzem elérjük a célunkat."

Az Amnesty International, nigériai civil szervezetek és a Port Harcourt vízparti informális település közössége sürgetik a Nigériai Szövetségi Kormányt, hogy száműzzék az erőszakos kilakoltatásokat és biztosítsák az emberek megfelelő lakhatáshoz való jogát, s a Njemanze közösség tapasztalata többé ne ismétlődjön meg.

Mintegy kétharmad, vagyis háromból két nigériai városlakó arra alkalmatlan helyen lakik, többnyire nyomornegyedekben.

Így köszönjük az Amnesty tagjainak, hogy tudatják Prince-szel és sorstársaival, hogy Njemanze nincs elfelejtve. Köszönjük, hogy hangjaitokat egyesítettétek az övéikkel és kiáltásaikat felerősítitek annak hangsúlyozásával, hogy a lakhatási körülmény emberi jog, és a kényszerített kilakoltatásoknak vége kell szakadjon...

Ahogy Njemanze lakosai színes, tradicionális álarcok, trombitások és dobok kíséretében lassan visszahozzák a vibrálást a most üres utcákra, reméljük, hogy üzenetüket a kormány is hallja.

Vegyél részt: A világon mindenhol, a szegénységben élők követelik a méltóságukat; hogy véget érjen az igazságtalanság és a kirekesztés. Szabályozni akarják az életüket befolyásoló döntéseket. Hogy a jogaikat tiszteletben tartsák és számítson a hangjuk. Csatlakozz hozzájuk. Add a hangod az Amnesty International új kampányához.

Bridget Burrows Amnesty International aktivista reportja Port Harcourt, Nigéria.

Fordította Márkus Dóra az Amnesty International Magyarország aktivistája.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.