Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Szabadon engedték az etióp ellenzéki politikusnőt
2010. október 08., péntek 11:15

Szabadon engedték az etióp ellenzéki politikusnőt

 Négy hónappal a kormányzópárt elsöprő győzelme után a minap szabadon bocsátották Birtukan Mideksa etióp politikusasszonyt, az ellenzéki erők egyik legprominensebb alakját. Egyike volt azoknak a képviselőknek, akiket a 2005-ös választások alkalmával meghurcoltak, majd életfogytiglanra ítéltek. Bár a letartóztatottak később amnesztiában részesültek, Mideksát újra letartóztatták a szabadlábrahelyezés feltételeinek megsértése miatt.

A politikusasszonyt ünneplő tömeg várta háza előtt, világszerte üdvözölték a kegyelmi rendelet hírét. Az egykor bíróként dolgozó Mideksát feltehetőleg megtörte a fogság, ugyanis családi okokra hivatkozva egy ideig nem hajlandó politikával foglalkozni. Visszavonulását sokan fájlalnák, hiszen őt tartják a Meles Zenawi vezette EPRDF (Ethiopian People´s Revolutionary Democratic Front/Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front) legkarakteresebb ellenfelének, az ellenzéki politikusok között neki a legnagyobb a társadalmi támogatottsága az országban, illetve jó kapcsolatot ápol több nemzetközi szervezettel is.

Az Európai Unió és az USA megfigyelői is úgy tartják, hogy még a 2005-ös választás eredménye – amikor az ellenzéki koalíció szoros versenyben maradt alul Zenawiékkal szemben – sem állt közel a valósághoz, csakúgy, mint a májusi, a kormányerők elsöprő győzelmét eredményező voksolás körülményei sem feleltek meg a demokratikus választás nemzetközi standardjainak, így hétfőn Zenawi megkezdhette negyedik ötéves miniszterelnöki ciklusát.

 

 

Forrás: BBC News, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.