Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Vesekereskedelem: Dél-Afrikában
2010. szeptember 18., szombat 23:34

Vesekereskedelem: Dél-Afrikában

Öt, a Durban városbeli Netcare egészségügyi Munkacsoportnál praktizáló orvost vettek őrizetbe a Dél-Afrikai Köztársaságban. A vád szerint nemzetközi szervkereskedelemben vettek részt: a rendvédelmi szervek szerint 2001 és 2003 között több mint száz operációt hajtottak végre szegényes körülmények között élő brazilokon és románokon, jelentős összeget ígérve, ha veséjüktől megválnak.

A szerveket feltehetően tehetős izraelieknek szállították volna. A Netcare hatalmas bevételre tett szert az operációkból. Az öt orvos mellett két, a Netcare Groupnál dolgozó asszisztens, valamint a vezérigazgató is a gyanúsítottak között van, csakúgy, mint a durbani kórház vezetése, illetve az üzlet lefolytatásában szerepet játszó izraeli tolmács is. A Netcare, a durbani kórház, illetve az összes többi gyanúsított, tagadják a vádakat.

A vádpontok: csalás, hamisítás, súlyos testi sértés és a dél-afrikai “Emberi szövetek ellen elkövetett szervezett bűnözés elleni törvény” megsértése. Az esetben nemzetközi nyomozás vette kezdetét, Izraelben is nagy erőkkel kutatnak a szervezet “képviselői” után. Dél-Afrikában várhatóan novemberben mégtöbb orvost állítanak bíróság elé nemzetközi szervkereskedelem ügyében. Noha ez az eset számít jelenleg a legnagyobb fogásnak, számos, a régión belüli esetről lehet hallani. Malawiból, Mozambikból és Szváziföldről rendszeresen szállítanak szerveket a Dél-Afrikai Köztársaságba, azonban a donorok az esetek többségében rablás és gyilkosság áldozataivá válnak.

 

Forrás: BBC News, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.