Nyomtatás
2010. július 15., csütörtök 01:00

Tűsarkon is magabiztosan, avagy a szingliség anatómiája

Írta:  Edeen
Manapság egyre többet lehet hallani azt a szót, hogy szingli. Ezt az angolból átemelt kifejezést olyan személyekkel – főként nőkkel – kapcsolatban használjuk, akik a harmadik X felett sem élnek stabil párkapcsolatban. 20 évvel ezelőtt még szitokszónak számított volna, a senkinek sem kellő, szégyenszemre „pártában maradt” vénlány szinonimájának – ma azonban már a szinglik többsége büszke státuszára. És nem utolsó sorban: önként választja azt.

A nők egészen a XX. század második feléig nem rendelkeztek alanyi jogon mindazokkal a kiváltságokkal, amelyekkel az erősebb nem képviselői. Az évszázadok során azonban megelégelték helyzetüket, felszólaltak a saját jogaikért, a szabadságukért és elindult a női emancipáció folyamata, melynek végső célja, hogy mindkét nem számára teljesen egyenlő jogi, társadalmi és politikai állapotokat biztosítson.

Az emancipáció egyik következménye volt az is, hogy a XX. század végén – XXI. század elején megjelent a playboyok női megfelelője, a szingli. A férfiak hirtelen olyan nőkkel találták magukat szemben, akik számára fontos a karrier, az önmegvalósítás és a szabadság, ráadásul olyan anyagi háttérrel rendelkeznek, hogy nincs is szükségük a férfira, mint családfenntartóra. A dolog pikantériája, hogy ezek az öntudatos, sikeres, független nők sokszor pont úgy bántak el a férfiakkal, mint korábban a férfiak a nőkkel – elég, ha a Szex és New York című sorozat Samanthájára gondolunk. És ezzel a jelenséggel a férfiak a mai napig nem tudnak mit kezdeni.

Félreértés ne essék, egy szingli nem feltétlenül marad élete végéig szingli, mert mindamellett, hogy elsősorban a szakmai sikerekre összpontosít, azért vágyik a szerelemre is, csak megalkuvás nélkül. Régen a nők predesztinálva voltak a férjhezmenetelre, hiszen ritkán rendelkeztek önálló vagyonnal és ebből kifolyólag önálló élettel. A modern korban a párkapcsolatok létrejöttét már más motiválja, előtérbe kerültek az érzelmek és a szabad akarat – a döntés a nő kezében van. Így akár úgy is dönthet, egyedül marad. A szingli lét legfőbb jellemzője, hogy a nő büszke saját individualitására, és emelt fővel hirdeti, hogy önmagában is megállja a helyét. Az egyedülálló nők tisztában vannak saját értékeikkel és magabiztosak az életben.

A szingliségnek sok pozitív hozadéka van, többek között az, hogy nem alakul ki a modern nők egy részénél megfigyelhető ún. kapcsolatfüggőség, így elég időt szánhatnak arra, hogy megismerjék önmagukat, és átgondolják a jövőképüket. Egy szingli tudatosabban tervez, mindig tudja, mit akar: céltudatosan, kitartóan halad előre, végigjárja a szamárlétrát és – olykor a férfiakat is megszégyenítő sebességgel – a szakma csúcsára tör. Mivel ez napi nyolc óránál több időt vesz igénybe, ezért a magánélet óhatatlanul háttérbe szorul, és fontosabbak lesznek számára a barátokkal töltött percek és a pillanatnyi örömök, mint a hosszú távú, stabil kapcsolatok, amelyeket folyamatosan ápolni kellene.

De ne felejtsük el: a szingliség nincs kőbe vésve. Egy karrierista nő, ha eléri a szakma csúcsát, más kihívások után néz, és nem egy másik üzletágon belül próbál meg érvényesülni, hanem egy teljesen más szerepkörben: anyaként. A legtöbb nőben megvan az anyai ösztön, és bár manapság egészséges életmóddal és odafigyeléssel le lehet lassítani azt a bizonyos biológiai órát, azért megállítani mégsem lehet. A szingliként töltött évek sokszor inkább csak az ember önmagára szánt időszakának kitolását jelentik. Olyan ez, mint egy átmeneti életszakasz, ami az élvezetekről, az élményekről szól.

 

A témáról bővebben többek között Utasi Ágnes: Feláldozott kapcsolatok, A magyar szingli című könyvében olvashatnak.

Kapcsolódó elemek