Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Energiatakarékos otthonok és autók
2010. máj. 12., szerda 23:34

Energiatakarékos otthonok és autók

Írta:  Ozgyin Erika

A világ több országa kiszolgáltatott helyzetben van, ami a hagyományos energia erőforrásokat illeti. Ha az energiafelhasználás módja nem változik, akkor a készletek hamarosan kimerülnek. Az energiatudatos építés nem csak hőszigetelési feladat, hanem annál sokkal komplexebb. Az energiaellátást gyakran napenergia felhasználásával érik el, de a Kárpát-medencében a megújuló energiaforrások közül a biomassza is elterjedt: növényi eredetű, mint a szalma, vagy a faapríték. Az új anyagokat, technológiákat meg kell ismernünk, alkalmazásukat az energiamérleg szempontjából is érdemes megvizsgálnunk. Az ökológiai szemléletű építés kitűnő eszköz arra, hogy erőforrásainkat megvédjük.Passzív házak
A passzívház kifejezés Németországból származik, és eredetileg olyan épületet jelöl, ahol a kellemes belső hőmérsékletet a beszívott friss levegő melegítésével, vagy hűtésével érik el. Hagyományos fűtés nincs az ilyen házban, a falak vastagon szigeteltek, a nyílászárók is gondoskodnak arról, hogy egy csepp meleg se szökhessen ki. Az ún. komfortszellőzés nevű rendszer beszívja a friss levegőt és kivezeti a házból az elhasznált levegőt. A beszívott levegő egy hőcserélőben melegszik fel, amely a föld hőjét használja, ezáltal nem okoz többletköltséget a tulajdonos számára. Németországban rohamosan terjed az ilyen házak építése, mert ez a módszer nem jár lemondással, és teljesítménycsökkenés sem jellemzi. A passzívházépítés technológiája nem korlátozódik le bizonyos anyagok és formák használatára. Szabadon használható az építéshez tégla, mészkő, beton, fa, vagy akár birkagyapjú is. Készülhet ilyen módszerrel egy villa, vagy egy társasház is. Egy hagyományos családi ház fűtéséhez éves szinten mintegy kétezer – kétezer-ötszáz liter fűtőolaj szükséges. Ezzel szemben egy családi ház méretű passzívház évente csupán százötven - kétszáz litert használ el, ami űrtartalmát tekintve egy átlagos akváriumnak felel meg!

A passzívház azért üzemeltethető minimális energiával, mert az épület elemeit összehangolják egymással, a házból minimális hőmennyiség jut ki, és a beeső napfény, valamint a házban termelődő hő maximálisan hasznosulni tud. A vastag hőszigetelés, mint egy termosz, magában tartja a termelődő energiát. A házban tartózkodó személyek, minden egyes felkapcsolt égő, elektromos készülékek hőt adnak át a helyiségnek. Az emberi test melege egy átlagos háztartásban évente 1200 kilowattóra energiatöbbletet jelent. Ezzel szemben a hagyományos házakban annyi hő vész el (rossz hőszigeteléssel, szellőztetéssel), hogy ezeket a hőforrásokat észre sem vesszük.

Négy keréken
A világ útjain közel hatszázmillió autó fut, ezek évente egymillió tonna szén-dioxidot engednek a levegőbe. Az autógyártók kampányt indítottak a kőolaj függőségének enyhítéséért, az egészségre ártalmas gázok visszaszorításáért. A környezetbarát autók drágábbak ugyan a hagyományosnál, viszont hosszú távon ez megtérül. Az eladási statisztikákon még nem látszik hatalmas ugrás, de mindenképpen megnőtt a kereslet a hibrid és az elektromos meghajtású autók iránt. Az új típus technológiai úttörője a Toyota Pius, valamint a Lexus volt. A hibrid modellek egy része a mozgási energiát táplálja vissza fékezéskor a segédakkumulátorba, melyet később a gyorsításnál hasznosít, ezzel benzint spórolva. A Mercedes a dízel-villany fejlesztéssel próbálkozott, az Audi, a VW és a BMW a hidrogéndúsított dízelmeghajtással kísérletezik. A motor ilyenkor kizárólag hidrogént éget el, ezért elenyésző a károsanyag-kibocsátás, a végtermék pedig vízgőz formájában távozik a kipufogócsövön. Van, aki olyan alternatív megoldásokkal próbálkozik, mint a biodízel, bioetanol. Ezek alapját a növényi zsiradékok adják. A repce, vagy napraforgó olajat akár közvetlenül is önthetnék a tankba, de így önmagukban gyorsabban koptatják az autó alkatrészeit, ami által a kocsi élettartama is megrövidül. Brazília élen jár a bioetanol előállításában, évente közel 16 milliárd literrel. A Saab a svédországi sertéstelepeken előállított biogázt hasznosítja, a Škoda már földgáz-benzin duál verzióban is kínálja autóit. Egy magyar cég napelemes hibrid hajtású autón kísérletezik. Bár ezeknek az autóknak az előállítása nem jár kisebb környezetszennyezéssel, ugyanakkor az autó teljes életciklusára vetítve jelentősen csökken a szennyezés. A kettős meghajtású autók vásárlását már több országban is ösztönzik különféle kedvezményekkel, legyen az adó- vagy útdíjkedvezmény, vagy olcsóbb biztosítás.

Ezt a sokféle törekvést látva elmondhatjuk, hogy van remény Földünk energiaforrásainak megmentésére. Ha mindenki csak egy kicsit is megpróbál tenni környezete javításáért, akkor egy-egy lépéssel előbbre jutunk. Ahogy halad az idő, úgy válnak majd elérhetővé mindenki számára a legújabb, leghatékonyabb technológiák.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.