Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Helyzetjelentés Iránból
2012. december 02., vasárnap 23:00

Helyzetjelentés Iránból

Írta:  Majsa Barbara

sfmoma.org this-is-not-film-02-1Jafar Panahi az iráni kortárs film ikonikus alakja, akit politikával átitatott filmművészeti munkásságáért hazájában 6 év börtönbüntetésre ítéltek, 20 évre eltiltották bármilyen filmes tevékenységtől, illetve Iránt sem hagyhatja el. Az Ez nem egy film Panahi és az operatőrré avanzsált dokumentumfilmes Mojtaba Mirtahmasb közös munkája, amely egyszerre mutatja a tettre kész rendezőt (Panahit) és a megtört átlagembert, akitől élete munkáját készülnek éppen elvenni, lényegében megtiltva, hogy gondolatai és ötletei filmekben elevenedjenek meg.

Irán ellentmondásos ország: egyrészt sokan a legfelvilágosultabb iszlám államnak tartják, másrészt rendre elítélik politikai szerepvállalását. Panahi a 2009-es választások alkalmával a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád ellenzékét támogatta magánszemélyként és rendezőként egyaránt. Letartóztatására azért került sor, mert a választások utáni tömeges tüntetéseket kamerájával filmre vette. A hatóságok döntése ellen művészek világszerte tiltakozással válaszoltak, amely hozzájárult ahhoz, hogy az iráni rendezőt végül kiengedték, s azóta házi őrizetben tartják.

Az Ez nem egy film csodával határos módon készülhetett el; a film Iránt egy tortába rejtett pendrive-on hagyta el, hogy aztán elindulhasson világkörüli útjára. Számos fesztiválon bemutatták már, és még jó párra várják. Az Amerikai Filmakadémia nemrég a legjobb tizenöt dokumentumfilm közé választotta, így bekerülhet azon legjobb öt alkotás közé, amelyek közül az egyikvégül elviheti az arany szobrot. Minden elismerés mellett az iráni alkotás azt bizonyítja, hogy komoly büntetésekkel a hátunk mögött is lehet filmet készíteni. De egyúttal emlékeztet arra is, hogy a cenzúra még mindig része Irán mindennapjainak, viszont a ravasz filmkészítő képes túl járni a szólásszabadságot korlátozók eszén, legalábbis  eddig ez Panahinek sikerült.

A film címe, Panahi húszéves eltiltására reflektál, továbbá a rendező frusztrált lelkiállapotára, amely az új forgatókönyvének részletes bemutatása közben erősödik fel. Ennek oka, hogy a forgatókönyvből valószínűleg jó darabig nem készülhet igazi játékfilm. Az Ez nem egy film egyaránt bővelkedik szívszaggató és elgondolkodtató, de vicces, humoros felvételekben. Leginkább azért válik szerethetővé, mert nemcsak lehetőséget biztosít megismerni Panahi munkamorálját, hanem a magánember kisebb-nagyobb bosszúságait sem rejti el nézői elől, akik ezáltal még jobban együttérezhetnek az iráni művésszel.

Ha bármit pozitívumként lehet értékelni Panahi büntetése kapcsán az az, hogy sokkal szélesebb réteghez juthatnak el tartalmas és elgondolkodtató filmjei ezután. Arról nem is beszélve, hogy az Ez nem egy film felvillantja a reményt: ha egy ajtót bezárnak, meg kell találni a módját, hogy egy másikat kinyissunk. Néha egy torta is elég hozzá.

 

Mojtaba Mirtahmasb, Jafar Panahi: Ez nem egy film / This Is Not a Film

foto:verzio.org

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.