Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Zöld erdőben jártunk, kék szakszervezetiseket láttunk
2011. október 05., szerda 14:12

Zöld erdőben jártunk, kék szakszervezetiseket láttunk

Írta:  Langer Ármin

Száz-százötven mélyzöld, zöld-liberális, ökokonzervatív és ökomarxista (és eltévedt takarító munkatárs) egy teremben - mi az? Igen, a szeptember 22-én az Ökopolisz Alapítvány által megrendezett "Ökopolitika és munkavállalói jogok a XXI. században" nevet viselő konferencia. Noha a sok magamfajta belvárosi idealista ficsúrnak Kispestig le kellett bumliznia, aligha bánta meg bármelyikünk is az erre fordított időt és energiát: a reggel 9-től este 6-ig tartó plenáris és szekcióüléseken a legkevésbé képzettek is hangosan élvezkedtek.

Szerencsére a hagyományos konferenciáktól eltérő módon nemcsak előadások voltak, hanem megjelentek bizony kritikák is a zöld mozgalommal szemben (pl. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a zöld politika létjogosultságát kérdőjelezte meg, mondván, az csak kiegészítés a klasszikus politikai ideológiákhoz, nem önálló irányzat).

Volt itt minden, ami az ördögbotozó budapesti szubkultúrát lázba hozza: a Kaufer Virág LMP-s országgyűlési képviselő és Mező János, az Ökopolisz Alapítvány ügyvezető igazgatója által levezénylett rendezvény sztárvendége a származásához abszolút méltó akcentussal beszélő (pl. that's the problem - dát iz zö problém) germán Elisabeth Schrödter EP-képviselő Asszony volt, aki rendkívül meglepő módon a Zöldek frakciójának tagja. Előadásában alternatív jövőutakról beszélt, szerinte a jövő a zöld munkahelyeké, bár egy-egy ideájának kifejtése után a mögöttem ülő úriember mindig idegesen fölszisszent.

Beszédet intézett a néphez emellett Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, aki szkeptikusan reflektált a schrödteri elméletre arra hivatkozva, hogy a 90-es évek óta stagnáló kis- és középvállalkozások túlhatalmából kifolyólag aligha fognak „tömegeket megmozgatni" a zöld munkahelyek. Éppúgy, mint Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet vezető kutatója, aki szerint – meglepő módon – zöldítésre van szükség, mert a jelenlegi rendszer tarthatatlan, és ha csökken is a káros gázok kibocsájtása, az azért van, mert gyárakat zárnak be. Scheiring Gábor (LMP-s országgyűlési képviselő, ezen sorok írójának nagy kedvence, aki most is a neoliberális rendszer felváltásában látta a kiutat) és még sokan mások; de a szekcióüléseken is olyan nevek osztották meg gondolataikat, mint Schiffer András (az LMP országgyűlési frakcióvezetője), Kuti László (az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke) és Mark Levin (az ILO budapesti irodájának vezetője).

Túl az elhangzott színvonalas tartalmakon, a zökkenőmentes szervezést is dicséret illeti: a rendezvényt lebonyolító Ökopolisz Alapítvány (és a főszervező, az LMP szakszervezetügyi mindenese, Rácz Gábor) bebizonyította, hogy tényleg lehet erős a kicsi bors is. Megjegyzem, lesz ez még százszor ilyen erős is. Nem feltétlenül a Lehet Más a Politika, de az általa képviselt politikai filozófia igenis meghatározó lesz a XXI. században - túl jó ahhoz, hogy ne így legyen.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.