Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Meddig játék a játék?
2011. március 31., csütörtök 14:34

Meddig játék a játék?

Írta:  Horváth Veronika

Az internet és a különböző technológiák olyan lehetőségeket teremtettek a mai kor gyermekének, aminek számtalan előnyét élvezhetjük, hosszú távú hatásaival azonban számolnunk kell, melyek bizony ártalmasak is lehetnek. A számítógépes játékok, illetve az interneten fellelhető számtalan szabadidős lehetőség felvet néhány kérdést. Nem titok, hogy hosszútávon függőség kialakulásához vezethet ezeknek a játékoknak a használata, azt azonban nehéz meghatározni, hogy mikortól beszélhetünk függőségről.

Először is azt lenne érdemes megvizsgálni, hogy miért is szeretjük számítógépes játékokkal múlatni az időt. A játékok vonzerejét nagy százalékban a vizuális élmény adja, egy kifinomult grafikai ábrázolás, illetve a hangeffektek növelik a játék iránti kedvet.  Jó érzés a mindennapi valóság elől egy virtuális világba menekülni, ahol egy jól kidolgozott karakter szerepébe képzelhetjük magunkat, és a különböző szintek és feladatok teljesítésével sikerélményben lehet részünk.  Ezek viszont sosem lehetnek egyenértékűek a valóságban elért eredményekkel. Ezeknek a játékoknak a nagy része az agresszióról és a gyilkolásról szól, e minták utánzása pedig devianciák kialakulását idézheti elő, és hamis valóságkép kialakulásához vezethet.

Mértékletes felhasználás mellett különösebb gondot nem okoz a játékok szeretete, a probléma akkor kezdődik, amikor a használat már olyan mértékévű válik, hogy az ront az ember életminőségén. Kezdetben pusztán a szórakozás öröméért játszunk, később azonban észrevétlenül a játék rabjává válhatunk. Ha már naponta több órát ülünk a számítógép előtt kedvenc játékunkat játszva, bizony el kell gondolkodunk, hogy milyen hatással van ez testi- lelki egészségünkre.

Ez a fajta modern addikció magán viseli a klasszikus addikciók jellemzőit. A szerhasználókkal ellentétben, ez a fajta szenvedély nem belülről mérgezi a testet, hanem a személyiség károsodását idézi elő. Ez azért különösen veszélyes, mert a számítógépes játékokat használók javarészt a fiatal generáció közül kerülnek ki, akiknek a személyiségfejlődésére kifejezetten káros hatást gyakorolhat. Mint minden más szenvedélybetegség esetében, megvonás hatására a játékfüggőségnél is kialakulnak testi és mentális tünetek, amik azt jelzik, hogy hobbink bizony szenvedéllyé vált. Volt már példa arra is, hogy egy játékfüggő halálra játszotta magát, napokig nem evett, nem ivott, majd szervezete felmondta a szolgálatot.

A kóros játékhasználat olyan személyiségeknél alakul ki leginkább, akik a valóságban adódó gondok elől menekülnek a virtuális világba. A számítógépes- és videojátékok egy olyan vonzó világot tartogatnak használóik számára, melyben az ellenőrzés maximálisan a játékos kezében van. Gyakrabban fordul elő ez olyan típusúaknál, akik félénkebben társaiknál és társadalmi szerepeikben problémát okoz számukra a beilleszkedés. Egy általuk felépített világban jobban érzik magukat, ahol nem kell személyes kontaktust teremteni más személyekkel. Éppen ezért, a függőség kezelésének egyik leghatásosabb módja lehet, ha a játékos szembesül a valósággal és szociális készségei erősödnek. Erre kiválóan alkalmasak például a táborok, ahol hasonló gondokkal küzdő társakkal együttesen tapasztalják meg a való életet.

Ennek egy extrémebb formája egy átnevelő tábor a dél- koreai Anszanban, ahová a szülők küldik játékfüggő gyermekeiket, gondolván, így jobb ember válik belőlük. A módszerek leginkább egy katonai kiképzőtáborhoz hasonlítanak, hiszen a fiataloknak egyenruhában kell különböző feladatokat végrehajtaniuk, félmeztelenül a hóban gyakorlatoznak, sárban csúsznak, és a gázmaszkban való menetelés is a terápia részét képezi. Ottlétük alatt nem használhatnak semmilyen technikai eszközt, így internetet, illetve játékkonzolt sem, egyedül a mobiltelefon használata engedélyezett napi egy órában. Családjukkal nem tarthatják a kapcsolatot, ezért csak magukra hagyatkozhatnak. Megkérdőjelezhető, hogy ettől hogyan válnak ezek a gyerekek jobb emberré, illetve segít-e ez a fajta terápia a játékhoz való viszonyukon, vajon ha haza mennek, nem ülnek majd le ugyanúgy a monitor elé. A módszer mindenesetre elgondolkodtató. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a számítógép egy eszköz, a játékok célja pedig a szórakoztatás, ez azonban sosem tévesztendő össze a valósággal.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.