Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Jog az oktatáshoz – Az amerikai nézőpont
2009. december 10., csütörtök 00:00

Jog az oktatáshoz – Az amerikai nézőpont

Írta:  Prinz Dániel
Az amerikai politikai rendszerrel kapcsolatban, általánosságban és a felsőoktatás szempontjából konkrétan is felmerül a kérdés, hogy a kiterjedt piaci szabályozás képes-e megteremteni egy az emberi jogoknak megfelelő feltételrendszert.
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint ,,a felsőbb tanulmányokra való felvételnek mindenki előtt - érdeméhez képest - egyenlő feltételek mellett nyitva kell állnia”. Jelenleg a legjobb amerikai egyetemek éves költsége 55 ezer dollár, azaz tízmillió forint körül mozog, így – a kiterjedt ösztöndíj rendszer mellett is – felmerül a kérdés, hogy ez a rendszer biztosítja-e az egyenlő hozzáférést. Ugyan az állami egyetemek jóval olcsóbbak, ezek minősége általában gyengébb.


Jelenleg Rhode Island állam Providence városában tanulok a Brown egyetemen. Itt kérdeztem meg két amerikai, egy szingapúri és egy taiwani évfolyamtársamat, hogy mit tudnak a Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és mit gondolnak az oktatással kapcsolatos jogokról.
Szinte mindannyian az alapfokú oktatással, az alapkészségekkel (olvasás, írás, számolás) azonosítják az oktatáshoz való jogot. Ez megfelel annak a nézetnek, hogy ezek elsajátításához jogunk van, míg a felsőoktatásra befektetésként kell tekintenünk. Pontosan e körül folyt a vita Magyarországon is a felsőoktatási reformmal kapcsolatban, de inkább a másik irányba látszik eldőlni.

Amikor arról kérdeztem őket, hogy hogyan változtatnák meg az oktatáshoz való jogról szóló cikkelyt, kiemelték, hogy nem értenek egyet azzal, hogy a szülő választhassa meg, hogy hol tanuljon gyermeke, szerintük ez a gyermek joga. A kérdés az, hogy mivel szemben adja a szülőknek ezt a jogot az EJENY, hiszen valószínűleg inkább az állammal vagy valamilyen más külső erővel szemben van a szülőknek előjoguk, akkor, amikor a gyermek még nem elég érett a megfelelő döntés meghozatalára.
Általánosságban a dokumentummal kapcsolatban megjelent az a nézet a válaszokban, hogy nem lehet kikényszeríteni a betartását, és a gyakorlatban kérdéses hogy működik-e. Szintén problematikusnak látják, hogy mennyire beszélhetünk egyetemes jogokról, amikor minden társadalom különbözik értékeiben és hagyományaiban. Jogos a dilemma: mennyire tekinthető az EJENY a nyugati, liberális, individualista értékvilág termékének?

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.