Nyomtatás
2010. november 19., péntek 00:00

Virtuális szólásszabadság: határok nélkül

Írta:  Ivett

A világháló ingoványos terület, mivel nincsen kialakult etikettje. Sok mindent meg lehet találni rajta, és nagyon nehéz ellenőrizni. A virtuális szólásszabadság nyújtotta lehetőséggel sokan élnek, akik úgy érzik, van mondanivalójuk, míg a közösségi oldalak térhódításával a személyes információk és képek megsokszorozódtak.

Az internetes kultúra hiánya miatt sok olyan dolgot találhatunk a világhálón, amelyek közszemérmet, vagy emberi méltóságot sértenek. Az emberekben a közlési vágy fokozódott és a netes barátságok csak különböző biztonsági beállításokkal – egyes esetekben azzal sem – szabályozhatóak.

Nagyon sok olyan oldal létezik – nemcsak Magyarországon -, amely azért jött létre, hogy obszcén, sokszor bántó, vagy akár kegyeletsértő tartalmakat közöljön. Vannak, amelyek arra szakosodtak, hogy az exek revansot vegyenek a sérelmeiken, ezért magánjellegű szexfotókat közölnek, sokszor személyes adatokkal együtt. Léteznek olyan oldalak, amelyek gúnyt űznek mások kinézetéből, szexuális beállítottságából, vagy akár faji hovatartozásából. Az oldal látogatói sem arról híresek, hogy a kommentekbe dicsérő szavakat halmoznak fel.

Azokkal az oldalakkal kapcsolatban egyszerűbb a hatósági fellépés, amelyek magyarországi szerveren vannak, hiszen ezeket hatósági feljelentés alapján el lehet távolíttatni. Sajnos, nagyon sok esetben külföldi szerveren tárolt oldalról beszélünk, amelyek eltávolítása nagyon sok bürokratikus és országhatárokon átívelő ügyintézést igényelne, amire – tudtommal – még nem volt példa. A Ptk. személyhez fűződő jogokra vonatkozó paragrafusa külön említi a becsület, az emberi méltóság, és a jó hírnév védelmét, amelyeket ezek az oldalak semmibe vesznek.

Semmiképpen sem szabad csupán egy irányból megvizsgálni ezt a kérdést, hiszen mindenképpen az is érdekes, hogy a magánjellegű fotók hogyan jutnak az oldalak üzemeltetői kezébe. Főként a fiatalok körében figyelhető meg az trend, hogy erotikával fűszerezett képeket, vagy akár szexuális tartalmakat rejtő videókat töltenek fel magukról olyan tárhelyekre, ahol bárki könnyen hozzáférhet azokhoz. Az interneten nagyon sok olyan videó kering, amin kiskorúak szexuális aktusát rögzítette valamelyik társuk és látható, hogy ezekben az aktusokban önszántukból vesznek részt és mindezt publikálják is. Előfordulhat, hogy „jóindulatú” barátok, ismerősök küldenek képeket az oldalak szerkesztőinek. A közösségi oldalakon létrejövő kapcsolatok sokkal lazábbak, mint a valós életben, hiszen nemcsak a valós barátokkal kötünk kapcsolatot, hanem a szomszéddal, a tegnap esti buliban megismert szimpatikus fiúval, vagy a tíz-tizenöt éve nem látott ismerősökkel is. A biztonsági beállításokat sokan nem használják, és ezáltal vagy mindenki számára, vagy akár olyan emberek számára is elérhetővé teszik az adataikat, képeiket vagy fotóikat, akik visszaélhetnek ezzel.

Tény az is, hogy más egy-egy fotó utóélete, ha egy cukiság blogra kerül ki, vagy ha egy olyan oldalra, ahol az embereket cikizik. A kommentek is mások az egyes típusoknál, mivel az oda látogatók magatartását is nagyban befolyásolja az a tudat, hogy milyen jellegű oldalt néznek éppen. Valahogy azt az érzést kelti, hogy a stressz levezetésének egy újabb típusával szembesülünk, amikor anonim módon, nicknév mögé bújva szidhatjuk a másikat. Érdekes adat lenne – és valószínűleg megdöbbentő szám –, ha egy-egy ilyen oldal közkinccsé tenné a napi látogatói statisztikáját. Szerintem sokan nem is gondolják, hogy a meggondolatlan bejegyzésekkel milyen mértékben tehetik tönkre más emberek magánéletét..

Jogosan vetődik fel az a kérdés, hogy van-e ennek egyfajta nevelő szándéka is, vagy egyszerűen csak a nevetség tárgyává teszik az embereket. Ha teljesen őszinték vagyunk, akkor érezhető egyfajta edukációs vonal is, hiszen megtanítják a felhasználókat arra, hogy ne osszanak meg felelőtlenül olyan tartalmakat, amelyekkel könnyű visszaélni. Aki egyszer kikerült egy ilyen oldalra, biztos, hogy a jövőben jobban fogja óvni a virtuális magánszféráját is. Azzal viszont semmiképpen nem lehet egyetérteni, hogy bármilyen nevet, vagy elérhetőséget is közölnek, hiszen ez sértheti a személyiségi jogainkat, mint ahogy az is, ha valaki kiszolgáltatja más személyes fotóját is. Véleményem szerint ezeket csak akkor lehetne közölni, ha a rajta szereplők a hozzájárulásukat megadták. Vajon az, hogy valaki feltette magáról ezeket az információkat önként a világhálóra, az már önmagában is jóváhagyásnak minősülne? Semmiképp sem tekinteném annak, de szabályozni ezt, sajnos, nagyon nehéz lenne.

Az elkövetkező években még sokat fognak változni az internetes szokásaink és a kultúránk, de az biztos, hogy másokat nevetségessé tevő, vagy kegyeletsértő oldalak mindig is lesznek, mert amíg van rá érdeklődő, addig megéri őket üzemeltetni. Csak abban bízhatunk, hogy az érdeklődők száma csökken, illetve lesznek, akik megelégelik mások megszégyenítését és felemelik ez ellen a szavukat, illetve a jogalkotók is egy sokkal szigorúbb és hatásosabb fellépést mutatnak majd a közeljövőben.

Idézet a Ptk.-ból:

76. § A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen az egyenlő bánásmód követelményének megsértése, a lelkiismereti szabadság sérelme és a személyes szabadság jogellenes korlátozása, a testi épség, az egészség, valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése.

 

78. § (1) A személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jóhírnév védelmére is.

(2) A jóhírnév sérelmét jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel.

 

80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés.

(2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges.

 

 

Kapcsolódó elemek