Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Legyél már FÉRFI!
2010. szeptember 23., csütörtök 01:00

Legyél már FÉRFI!

Írta:  Keresztes Lajos

A fenti mondat sok esetben hangozhat el egy nő szájából különböző helyeken, eltérő szituációkban. Előző lapszámunk generációs különbségeiből kiindulva a férfi ideálkép is korosztályonként, korszakokként változott és folyamatos változásban van. Néha már nem is tudjuk milyen egy „igazi” férfi, vagy esetleg milyennek kellene lennie. Ugyanúgy mint a szépség, az ideál is szubjektív dolog, de mint oly sok másban is, ebben az esetben is nagy szerepe van a mindenkori médiának.

Az ideál témával számtalan magazin foglalkozik, és sok fórumon lehet olvasni arról, hogy milyen is legyen az igazi férfi. Míg akár a rendszerváltás előtt többségében a női divatlapok és divattrendek voltak előtérben, az ezredfordulótól kezdve mindinkább hangsúlyt kapott a férfi divat és szépségápolás. Napjainkban már óriási iparág épül arra, hogy mi férfiak milyen krémet használjunk bőrünk idő előtti ráncosodása ellen, és hogy minél hamarabb eltüntessük a már kialakult szarkalábainkat. Divatbemutatókon prezentálják nekünk a jövő évi férfi trendeket, és hogy milyen öltözékben hódíthatjuk meg a női szíveket.

Egységes ideálképet nehezen lehetne meghatározni, mivel a férfitársadalom több évtizedes stagnálás után az utóbbi években – részben a nemi szerepek változásának és keveredésének köszönhetően - sokat változott és színesedett. A média által közvetített értékek és a mozivásznon felbukkanó sztárok hatására olyan átalakuláson megy át a férfi és a női ideálkép, melyet nehéz követni.

A huszadik század közepét meghatározó eszményképek, nem mások voltak mint James Dean, Alain Delon, Paul Newman, Jávor Pál, Marlon Brando, Sir Sean Connery. Ezen nevek hallatán anyáink és nagymamáink szíve biztos újra megdobban, hiszen markáns arcvonásaikkal ők képviselték a régi idők férfiideáljait .

A kilencvenes évektől megnyílt a kapu nyugat felé és a médiatörvény elfogadása után 1997-ben a kereskedelmi csatornák létrejöttével belekóstolhattunk a külföldi szórakoztatásba. Ekkor élték fénykorukat a brazil szappanoperák, és a nők többsége rajongott a bennük látott főhősért, aki egy elesett vagy szegény sorsú nőt emel fel a semmiből, és hősszerelmesként küzd érte több száz részen át.

Szintén erre a korszakra volt jellemző a kidolgozott vagy inkább kigyúrt szőrtelen test melynek neves képviselői Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone. A tömegnövelő szerek és szteroidok használata elterjedté vált, komoly egészségkárosító hatásával együtt - és bár nem mindenki élt ezekkel a szerekkel de - mégis előtérben az aprólékosan kidolgozott, hatalmas eres izmos test állt.

Napjaink információs társadalmában több oldalon keresztül sorolhatnám a Brad Pitteket és David Beckhameket és a hozzájuk hasonló sztárokat. Annyi stílus, sztár és celeb látott napvilágot, hogy nehéz kijelenteni bárkire is, hogy ő vagy ők képviselik a mai igazi férfit.

Minden korszakban fellelhető a férfiak körében egy olyan réteg mely többet foglalkozik a divattal és a férfiszépséggel. A 19. században az angolszász országokban a dandyk és ficsúrok képviselték ezt rétegek. Jellemző volt rájuk a gentleman viselkedés, feltűnés nélküli elegancia és az egyszerű visszafogott tónusú ruhadarabok viselete.

Jelen kor jeles képviselői a metroszexuálisok, akik többet tőrödnek a külsejükkel, mint „átlag” férfitársai. Manikűrre, pedikűrre járnak követik az aktuális trendeket és lelkes vásárlói az Elle Man magazinnak. Számukra a divat és a trendek hajszolása kikapcsolódás. A férfi viselet és színvilág az ezredfordulóig a kék, fekete, barna színek kombinációjából állt leginkább, míg napjainkban megszínesedtek és egyre több férfin láthatunk rózsaszín, lila vagy sárga ruhadarabokat.

A különböző szubkultúrákban azonban nem a színekkel fejezik ki emocionálisabb oldalukat, hanem a ruhájuk szabásmintájával és hajviseletükkel. Az emo stílus vírusként terjed a tinik között. Az érzelmek kifejezésére fektetik a hangsúlyt, és lázadnak az emberek nemtörődömsége ellen aszimmetrikus hajviseletükkel, extrém öltözködésükkel.

Míg a kilencvenes években a kigyúrt férfi test volt a követendő példa, addig manapság a felnőttek körében az enyhén kisportolt, szálkás felsőtest vált népszerűvé, azonban a fiataloknál a már-már anorexiásnak tűnő kisfiús testalkat hódít. Hajviseletben a hetvenes-nyolcvanas években a focista stílusú, hosszú haj dominált, melyet a kilencvenes évekre felváltott a zselézett tüsi haj. Ezt követően a hajvasaló került előtérbe és már lépten-nyomon tökéletesen kiegyenesített, festett hajú fiatalokat látunk iskolába menet.

Természetesen a divat csak egy szelete a férfiideálnak, bár kétségtelen, hogy nagyban meghatározza viselkedésünket az, hogy milyen stílusban öltözködünk. Vagy inkább fordítva a hangulatunk, viselkedésünk határozza meg azt, hogy milyen ruhadarabot veszünk fel és milyen stílust képviselünk.

Ahogy már fentebb említettem az elmúlt néhány évtizedben a férfi-női szerepek sokat változtak hazánkban. Társadalmunk egyre inkább feminin, emocionálisabb. A szerepek megváltozásának hatására nem egy női honlap fórumán indítanak a hölgyek olyan topikot, hogy „Hova tűntek az igazi férfiak?”. A kétségbeesett nők hiányolják a régi férfi ideált, azt, aki képes megszerelni a csöpögő csapot, határozott, céltudatos, családcentrikus, anyagi és érzelmi biztonságot nyújt.

A családi szerepek ilyen jellegű kavarodása, talán annak tudható be, hogy a kilencvenes évektől a házasságok több mint fele válással végződik, és a magyarországi átlag az mutatja, hogy a kiskorú többségében az anyához kerül. A fiatal gyermek számára a férfi minta csak a hétvégi apai látogatás során testesül meg, vagy ami rosszabb, a médiában látottak alapján építi fel a férfi ideált.

Visszatérve alapkérdésünkre, hogy milyen is az igazi erősebbik nem, a fentiek tükrében elég nehéz választ adni. Az viszont biztos, hogy minden korszaknak volt és lesz ideálja, amit akár a média kelt életre, vagy a régi értékeket megőrizve a nők táplálják, erősítik majd bennünk. A kilencvenes évek előtt a nők álmodoztak a sztárok által megjelenített ideálról, napjainkban meg a férfiak szeretnének a mindenkori példaképhez hasonlítani. Hogy a mostani férfi kép, ami megjelenik a tévében és az újságokban, egyezik a női elvárásokkal? Csak remélni tudom, hogy nem. Hölgyeim, várom az észrevételeiket a Humana fórumán.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.