Nyomtatás
2010. március 18., csütörtök 00:00

Háború a vásznon

Írta:  Horváth Veronika

A háborúk borzalmait megjeleníteni komoly feladat. Egy ilyen műfajú filmnek nem feltétlen célja egy történet életszerű bemutatása, gyakran keveredik egy valós esemény a rendező gondolatvilágával. Mégis fontos nézői elvárás, hogy történelmi hitelességgel rekonstruáljon egy adott kort a képi eszközök segítségével.
Az alábbi összeállításban olyan háborús filmek kaptak helyet, melyek megtörtént eseteket dolgoznak fel. Bár valós esemény ihlette őket, hangsúlyoznunk kell, hogy minden esetben fiktív történeteket láthatunk a valóság filmszerű látszataként.

kultura_ellenallokEllenállók (Defiance)
Színes, amerikai háborús filmdráma, 2008
Rendező: Edward Zwick

A történet 1941-ben a II. világháború derekán játszódik. A hitleri Németország megszállja Belorussziát és az SS halálosztagok a helyi rendőrség segítségével megkezdik a zsidók összegyűjtését. Pár hét alatt ötvenezer embert ölnek meg, további egymillióra pedig deportálás és halál vár. A Bielski fivéreknek sikerül elmenekülniük a népirtás elől és a belorusz erdőben keresnek menedéket. Kezdetben pusztán a túlélés a céljuk, ám hamarosan több száz zsidó csatlakozik hozzájuk. A kilátástalanság és az állandó fenyegetettség közepette önzetlen emberszeretetről tesznek tanúbizonyságot: nőket, gyerekeket és időseket fogadnak be, hogy menedéket és reményt nyújtsanak számukra. Táborhelyükön iskolát, kórházat, bölcsödét építenek, mindenki legjobb tudása szerint segíti a kommuna életét. Az erdei közösség kisebb hadsereggé alakul át, zsidókat mentenek ki szigorúan őrzött gettókból és megtorló támadásokat mérnek családjaik lemészárolóira. 1943-ig éltek az erdőben. A túlélők gyermekeinek és unokáinak száma több mint tízezerre tehető. A megrázó történet Nechama Tec The Bielski Partisans című regénye alapján készült.

kultura_kisertetA háború kísértetei (Saints and Soldiers)
Színes, amerikai háborús filmdráma, 2003
Rendező: Ryan Little

A film a belga Malmedy mellett történt mészárlással veszi kezdetét, melynek során több mint hetven hadifoglyot öltek meg a németek. Eközben négy amerikai katonának sikerül elrejtőznie az erdőben, ahol találkoznak egy angol pilótával, kinek fontos küldetése van: információkat kell eljuttatnia a hírszerzésnek, mielőtt a németek beveszik Liege városát, ahol Európa egyik legnagyobb fegyverraktára található. Egy páncélos hadosztályt megkerülve, gyalog indulnak útnak, hogy teljesítsék a feladatot. A film erősen törekszik a katonák emberi mivoltának bemutatására mindkét oldalon, hiszen az eltérő egyenruha ellenére ugyanolyan emberi lények, kiknek célja a háború túlélése.

kultura_aldozatA háború áldozatai (Casualties of War)
Színes, amerikai háborús filmdráma, 1989
Rendező: Brian De Palma

A vietnámi háború idején járunk. Öt amerikai katona őrjáratra indul, melynek során elrabolnak egy ártatlan, falusi lányt, hogy kedvüket leljék benne. Egymás után megerőszakolják, majd mikor már terhükre van, megölik. A frissen csatlakozott újonc fellázad ellenük, nem vesz részt a társai által elkövetett kegyetlenségben. Bár megakadályozni nem tudja a történteket, lelkiismerete nem hagyja nyugodni és mindent elkövet, hogy a bűnösöket bíróság elé állítsa. A történet kiválóan példázza a háború okozta erkölcsi romlást, amikor a helyes és helytelen között elmosódik a határvonal. Az esetről először Daniel Lang újságíró számolt be 1969-ben.

kultura_cenzurazatlanulCenzúrázatlanul – Háború másképp (Redacted)
Színes, amerikai háborús filmdráma, 2007
Rendező: Brian De Palma

Egy csapat szamarrai ellenőrző ponton szolgálatot teljesítő katona köré épül a film. Különböző szemszögekből figyelhetjük meg, hogy milyen hatással van az Irakban állomásozó katonák jelenléte. Különféle médium váltások segítik az eltérő nézőpontok megismerését. Kézi kamerás felvételek, híradó sugárzások, térfigyelő kamerák, internetes videók és beszélgetések mutatják be, hogy miként értékeli a háborút egy katona, egy civil vagy épp egy katona felesége. Az alaptörtént a szamarrai civilek ellen elkövetett szexuális erőszak és gyilkosság kegyetlensége, a mondanivaló azonban túlmutat ezen, valójában az amerikai háborús politikának éles kritikáját láthatjuk. A film végén az iraki háborúban készült valódi fotók képkockái sokkolják a nézőt, hangsúlyozva ezzel a háború értelmetlenségét.

Kapcsolódó elemek