Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Verzió 2015: A haza mindenekelőtt? – Sean McAllister: Szíriai love story
2015. november 10., kedd 14:00

Verzió 2015: A haza mindenekelőtt? – Sean McAllister: Szíriai love story

Írta: 

 

A Szíriai love storyt BAFTA-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilmek kategóriájában, nem véletlenül. A Sean McAllister öt éven keresztül követte kamerájával egy palesztin-szír család életét, amely tagjainak a forradalom kitörése után menekülnie kellett Szíriából.

A Szíriai love story amellett, hogy egy család Szíriából Franciaországba vezető útját dokumentálja, egy szerelmi háromszögről, Amer, Rhagda és Szíria háromszögéről szól. Sean McAllister nem a szétbombázott Szíriáról készített filmet, nem a távolból akart filmezni, hanem olyan közelről, amennyire csak lehetett. Nem azt szerette volna megmutatni, hogy mennyien veszítették már életüket, hanem az élőkre koncentrált, karaktereit „szerette volna emberi lényként ábrázolni” – mondta egy interjúban.

A film 2009-ben indul, s először csak Amerrel és fiaival találkozunk, Rhagda épp börtönben – nem először. Megtudjuk, hogy Amer és Rhagda tizenöt évvel ezelőtt a börtönben ismerkedtek meg, akkoriban mindketten politikai fogolyként raboskodtak. Szabadulások után összeházasodtak és családot alapítottak, de Rhagda mindig is többre vágyott, folytatta tehát harcát az elnyomó rendszer ellen, aminek következtében harmadik fiúk születése után nem sokkal újra bebörtönzik. Szabadulásakor a családnak dönteni kell, hogy maradnak Szíriában vagy új életet kezdenek valahol máshol. Először Libanonba utaznak, majd Franciaországban kapnak menekültstátuszt, de az már az útjuk során látszik, hogy Rhagda nem igazán boldog. Hazáját a gyermekiért hagyja el, hogy nekik legyen jövőjük, viszont a franciaországi lét nemcsak őt, de a családot is felemészti. Hosszú vívódás után Rhagda végül úgy dönt, hogy Törökországba utazik, s onnan próbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy hazájának segítsen.

Sean McAllister dokumentumfilmje új szemszögből közelít a menekült-témához, lelki vívódást mutat be, egy olyan erős női karaktert, akinek szinte büntetés a franciaországi lét. A tudatot nem lehet hátrahagyni – felnőttként semmiképp; nyugaton élni nem feltétlenül a lehetőségekről és a boldogságról szól. Amer és Rhagda gyermekei új otthonra lelnek Franciaországban, kötődésük hazájukhoz nem olyan erős, ők még képesek arra, hogy otthon érezzék magukat az új helyen. Ők már nem is szíriaiak; ahogy a legkisebb gyermek mondja, ő már francia.

McAllister mozgóképe vívódásokkal teli alkotás, amelyben a választás lehetősége nem pozitívum, hanem negatívum – legalábbis egyes emberek számára. A Szíriai love story a feltétlen szeretet filmje: Még ha nap mint nap újabb bombák robbannak és az élet elviselhetetlen, a hazáért érzett szeretet akkor sem csillapodik. A jövőért tenni kell.

A filmet Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.