Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Ahol útjaink találkoznak – Cheryl Strayed: Vadon
2015. június 06., szombat 21:52

Ahol útjaink találkoznak – Cheryl Strayed: Vadon

Írta: 

Hogyan lehet megbirkózni szüleink elvesztésével? Mit tehetünk, amikor az életünk romokban hever, s nem látunk semmilyen kiutat? Kihez forduljunk, amikor már teljesen elveszítettük az irányítást? Cheryl Strayed amerikai írónő könyvének alcímével – Ezermérföldes utam önmagamhoz – egyszersmind választ is ad e kérdésekre, de az út, amelyet bejárt, további támogató gondolatokkal szolgál mindazok számára, akik egy kicsit is elhagyatottnak érzik magukat.

Félreértés ne essék, az amerikai bestsellerszerző nem önsegítő könyvet írt, hanem az 1993-ban átadott Pacifikus Túraösvényen (PTÖ, Pacific Quest Trial) töltött három hónapját meséli el. A közel 100 nap lehetőséget biztosít számunkra, hogy feltérképezzük Cheryl lelkivilágának és személyiségének minden egyes apró zugát, de mint kiderült, sokan egyfajta hiányosságnak érzik, hogy a kötet nem számol be olyan hasznos információkról, amelyek esetlegesen megkönnyíthetik a túrázók életét. De egy memoártól, amely arra hivatott, hogy levegye a múlt terhét írójáról, nem is várható el, hogy a fizikai tényezőkre koncentráljon, noha a cím [Vadon-Wild] akár erre is utalhat. S bár a PTÖ „csupán” az eszköze annak, hogy főhősünk megtalálja a lelki békéjét, mégis elegendő tudás birtokába jutunk a mexikói határtól egészen északra, a Kanadai határig – és egy kicsit tovább – húzódó jelölt mérföldekről. A PTÖ-en túrázók bibliáját meg már az írónő vállalkozása előtt megírták.

Cheryl Strayed egy rendkívül őszinte, bátor, vagány és szókimondó ember: E tulajdonságok már a kötet lapozgatása közben is felfedezhetők, viszont az írónővel készült interjúk és az általa tartott előadások csak további bizonyítékkal szolgálnak. Egyrészt a túra, másrészt az emlékek szavakba öntése is kellő bátorságot feltételez, hiszen aligha egyszerű másoknak megnyílni és elmesélni életünk azon pillanatait, amelyek fájdalmasak, vagy amelyekkel nem feltétlenül büszkélkednénk.

Az amerikai írónő a húszas évei elején veszítette el édesanyját. Az élete akkor 180 fokos fordulatot vett, s már a boldogság – látszatának – szikrái sem pattogtak tovább. Cheryl házassága tönkrement, a mindennapokat a promiszkuitás és a különféle drogok használata jellemezte. A lejtőn nemcsak elindult a fiatal nő, de már majdnem meg is érkezett az aljára. Hiába próbáltak segíteni rajta, a külső támogatás rendre erőtlennek bizonyult, hiszen az csak egy dolog, hogy mások mit akarnak, a változást önmagának is igényelnie kellett. Az idő pedig egyszer csak elérkezett…

Mondhatni tipikus történet, amely természetesen filmre kívánkozik. A tavaly novemberben bemutatott, Reese Whiterspoon főszereplésével készült mozgókép mindamellett, hogy ráirányítja a figyelmet a könyvre, egyúttal be is árnyékolja azt, mégis örömteli a női történetek iránti fogékonyság Hollywood részéről. A kötet erőssége viszont – a film megtekintése még várat magára –, hogy rendkívüli módon imitálja az életet, a hangulat egyik percről a másikra változik, próbára téve érzelmeink teljes skáláját.

Cheryl Strayed kalandja óta ugyan már húsz év telt el, az akkori igazságok azonban még ma is helytállók. Válaszokat ugyan csak mi magunk adhatunk, a magány és az egyedüllét viszont csupán kiindulópont kell hogy legyen: Ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy az utunkba sodort emberekkel megismerkedjünk, hogy általuk közelebb kerülhessünk önmagunkhoz – és talán elhunyt szüleinkhez is.

Cheryl Strayed Vadon c. kötete a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyarul 2015-ben. A kötetet az Alexandra Könyváruház forgalmazza.

Kép forrása: Cartaphilus Könyvkiadó

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.