Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Megbélyegezve – Gerő Marcell: Káin gyermekei
2014. december 08., hétfő 22:28

Megbélyegezve – Gerő Marcell: Káin gyermekei

Írta: 

Telt házas vetítés keretén belül mutatták be a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon Gerő Marcell Káin gyermekei című filmjét, amely nem kevés elismerés mellett végül a Diákzsűri díját vihette haza.

Gerő alkotása Mész András 1985-ös Bebukottak című filmjének folytatásaként értelmezhető, hiszen az akkoriban a tököli fiatalkorúak börtönében gyilkosságért raboskodó kamaszok közül hárommal újra találkozunk. Pál, Zsolt és József mára már a negyvenes éveikben járnak, s bár mindannyian más és más településen élnek, egy valami mindenképp közös bennük, a sorsuk – és talán családjuk sorsa is – örökre megpecsételődött.

Mindhárom férfi őszintén vall arról, hogy tetteik miként befolyásolták életüket, s ahogy a film halad előre, egyre tisztábban látja a néző is, hogy sajnos egyiküknek sem sikerült teljesen visszailleszkedni a társadalomba, mindannyian annak szélén foglalnak helyet, s a látottak alapján kevés az esélyük arra, hogy ez a jövőben változzon. Zsoltot a pszichiátrián kezelik, Pál az édesanyjával él, de rendre börtönbe kerül kisebb bűntettekért, ahogy József is, aki hajléktalanként tengődik.

A film gerincét Pásztor Pál családjának hétköznapjai adják, amely már csak azért sem lehet véletlen, hiszen ott mindhárom generáció megjelenik a vásznon, ami egyrészt segíthet magyarázatot találni arra, hogy annak idején, miért történt, ami történt, másrészt egy lehetséges jövőképbe is betekintést nyerhetünk azáltal, hogy megismerkedünk Pali gyermekeivel, akiket apjuk a mozgókép egy pontján arra biztat, hogy tanuljanak.

Van valami megindító és elgondolkodtató abban, amikor egy film egy távolba merengő kislány képével zár, aki egy kerítésen „lépdel” felénk, majd mielőtt még célba érne, a kép elsötétül. Erről, vagyis a jövő bizonytalanságáról szól ugyanis Gerő Marcell filmje, aki nemcsak a mára felnőtt Pált, Józsefet és Zsoltot szólaltja meg, de családjukat is, akik akarva-akaratlanul, de magukon viselik a múltban elkövetett cselekedetek következményeit.

A Gerő-mozgókép egyik legnagyobb erénye mégis az, hogy Pált, Zsoltot és Józsefet nem gyilkosként, hanem emberként mutatja be, akik mindannyian tisztában vannak tettük súlyával. Elképzelhető, hogy életük máshogy alakult volna, de a „mi lett volna, ha kérdések” mindig zátonyra futnak, inkább azt a kérdést kellene feltennünk, hogy „mi lesz ezután?”.

Fontos magyar filmmel állunk szemben, amelyet érdemes megnézni, hiszen lényeges társadalmi kérdéseket boncolgat, a család és a társadalom szerepétől kezdve az egyéni felelősségvállaláson át a napjainkban – még mindig köztünk élő – sztereotípiákig. A Káin gyermekei nem ítélkezik, nem próbál győzködni, noha a képsorok képesek erős érzelmi hatást kifejteni a nézőre, a film ettől függetlenül csak bemutat. Életeket, sorsokat, őszinte vallomásokat, mindennapos küzdelmeket, s egyúttal megerősíti az embert abban, hogy értékelni tudja azt a kevéske jót is, ami az életben megadatik neki.

A filmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesziválon láttuk.

http://www.verzio.org/hu/2014/filmek/kain-gyermekei

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.