Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Nem pénz, barátok kellenek! – 8. BrasilCine | The Brazilian Film Festival in Scandinavia 3.0
2013. december 21., szombat 00:39

Nem pénz, barátok kellenek! – 8. BrasilCine | The Brazilian Film Festival in Scandinavia 3.0

Írta:  Majsa Barbara

 

A piaci elemzések azt mutatják, hogy sok pénz még több pénzt termel, legalábbis a filmek – főként a blockbusterek – esetében. André Novais Oliveira brazil rendező viszont a filmgyártást barátokkal és pénz nélkül képzeli el, noha nincs ellene a támogatásoknak és az egyéb bevételi/finanszírozási forrásoknak sem.

André Novais Oliveira hazánkban valószínűleg kevésbé vagy egyáltalán nem ismert, pedig filmes munkássága igazán figyelemre méltó, hiszen rövidfilmjeivel, amelyek az interneten ingyenesen elérhetőek, több fesztiválon bizonyította már tehetségét és módszerének sikerét: Készíts mozgóképeket barátokkal pénz nélkül! A realista alkotások a brazil hétköznapok egy-egy aspektusát járják körül, amelyek többségének a miértjét – a rendező elmondása alapján – a brazil közönség tudja leginkább értékelni, de az adagokban csepegtetett humor a kívülállókat sem kíméli.

Oliveira a BrasilCine meghívásából érkezett Göteborgba, hogy előadást tartson módszeréről, illetve inspirálja az összegyűlteket. A Filmes de Plástico csapata ugyan nem emberi jogi témában készít filmeket, de mentalitásuk mindenképp példaértékű, hiszen kitartással és elhivatottsággal küzdenek álmaik, ötleteik és terveik megvalósításáért. Hosszabb-rövidebb filmjeikkel megnevettetnek és elgondolkoztatnak, valamint ellenpólust állítanak a profitorientált filmiparral szemben.

A Fantasmas című film (angol felirattal)

 

 


Fotó: http://divirta-se.uai.com.br/canal/cinema/

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.