Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Ablak a világra
2013. november 27., szerda 18:06

Ablak a világra

Írta:  Simó Helga

 

Láttunk, éreztünk, rácsodálkoztunk a világra. Az idén tizedik alkalommal megrendezett Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál ismét közelebb hozott embereket és történeteket a nagyvilágból. Egyéni sorsoktól egészen a közösségi összefogások hiteles dokumentációjáig gazdag felhozatalt kínáltak a Toldi, az Örökmozgó, a Cirkó és a Művész mozik, valamint a Francia Intézet.

 

A Nemzetközi Panoráma blokkba került a legtöbb film, összesen huszonöt, a világ legkülönbözőbb országaiból. Betekintést nyerhettünk az észak-koreai 14-es tábor világába, a hidegháborús ügynökök életébe, a kínai szegény családok mindennapjaiba, vagy akár az illegálisan külföldön dolgozó anyák háttértörténetébe.

A Kiből lehet gurka? című nepáli-brit-norvég-finn koprodukció például egy sokak számára már elavultnak hitt besorozás folyamatát mutatja be.

Az első és második világháború alatt is szolgáló brit különleges egység, a gurka dandár már 200 éve létező különleges osztag, amely mindenre elszánt, nepáli hegyi falvakból toborzott fiatalokból áll. A háromlépcsős, szigorú procedúrán át vezető úton szemtanúi lehetünk nemcsak a kiválasztást övező merev, fizikai és szellemi próbatételeknek, de választ kapunk arra is, mi viszi rá a fiatal, életerős és ambiciózus fiatalokat, hogy egy távoli ország, ismeretlen királynőjének felesküdjenek, és hazájukat, családjukat hátrahagyva harcba szálljanak. 

A film tulajdonképpen az utóbbi kérdésre keresi a választ. Megtudhatjuk, mekkora megbecsülés övezi a gurkákat hazájukban. Egyesek családjuk hagyományait kívánják követni, így súlyos nyomás nehezedik rájuk, mások a magas zsoldért jelentkeznek, de akad olyan is, aki számára ez az egyetlen út, hogy elhagyja az országot. Közös bennük, hogy bizonyítani szeretnének a családjuknak, a közösségüknek és önmaguknak.

 

A Nemzetközi Panorámában továbbá helyet kaptak nemcsak az aktuális témák, de a történelmi visszaemlékezések is. A Coming Out – leszbikus melegek az NDK-ban nem a melegjogokért küzdő film, inkább visszapillantás a szocialista diktatúra alatt éledező melegjogi mozgalmak világába.

A film csodálatos mellékzöngéje, hogy olyan emberek elevenítik fel közösen emlékeiket, akik több mint húsz éve nem találkoztak. A sosem látott archív felvételekkel és egyéni életutakkal fűszerezett dokumentáció nem csupán a hősökre és mártírokra fokuszál, hanem próbálja minden oldalról körüljárni a témát, illetve több főszereplő emlékein keresztül követi végig az eseményeket egészen az öntudatra ébredéstől a társadalomba való beilleszkedésen vagy kitűnésen keresztül a végső megoldásig.

Nem mindenki döntött a  disszidálás mellett, sokan maradtak, és a beilleszkedésért harcoltak, amit meglepő módon sok esetben az egyház segítségével vittek véghez: nem forradalmárok voltak, akik a rendszer ellen harcoltak, és nem a különc magatartásukkal vonták magukra a figyelmet. Sokan párttagok lévén ragaszkodtak a kommunista elvekhez, csupán olyan társadalomban kívántak élni, ahol nyíltan vállalhatták szexualitásukat.

Ugyancsak ebből a kategóriából került ki a fesztivál közönségdíjas filmje, A nap árnyékában című alkotás is, amely a tanzániai albínók viszontagságait követi nyomon két férfi, Josephat és Vedastus szemszögéből.

A hat éven át forgatott film nem mindennapi életet tár elénk, amelyet a rettegés és a kiszorítottság érzése kísér egy olyan országban, ahol a „fehér szellemeknek” vagy „ördögöknek” nevezett albínókat övező babonás hit olyannyira erős, hogy életük minden nap veszélyben forog.

A nyertes film igazán meghatotta az itteni közönséget: következő lépésként tanzániai iskolákba és közösségekbe fogják elvinni, hogy lerombolják nem csupán a két főhős, de az összes albínó életét megpecsételő előítéleteket.

Fotó: Verzió

 

 

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.