Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Leendő és vérbeli rajongóknak egyaránt kötelező olvasmány! – Murakami Haruki: 1Q84
2013. október 28., hétfő 12:39

Leendő és vérbeli rajongóknak egyaránt kötelező olvasmány! – Murakami Haruki: 1Q84

Írta:  Buti Zsófia

 

Murakami Haruki 1949-ben született, világhírű kortárs japán író és műfordító, aki számos díjjal és jelöléssel büszkélkedhet. Többmilliós rajongótáborral rendelkezik, műveit negyvenkét nyelvre fordították már le.

 

Haruki viszonylag későn, 30 éves kora körül jött rá, hogy „tudna írni”. Szülei akarata ellenére korán megnősült, majd nyitott egy dzsesszklubot ahelyett, hogy a Mitsubishinél helyezkedett volna el. Gyerekkora óta rajongott a nyugati kultúráért, legfőképp a dzsesszért. Ez a zenei műveltség és egy másik lényeges elem, a macskák szerepeltetése könyveiben számos formában előfordulnak, utóbbi szintén visszavezethető a klubhoz, amit Pat Catnek nevezett el. 

„Teljesen pontosan meg tudom határozni a napot és az órát, amikor az az érzésem támadt, hogy regényt akarok írni: 1978. április 1-je, délután fél kettő körül járt. Aznap a Dzsingú Stadion külső lelátójáról néztem egy baseballmeccset csak úgy egymagamban elsörözgetve.”[1] Haruki mindenre emlékszik, legyen az életének egy részlete vagy bármilyen kulturális információ; könyveit átszövi hatalmas műveltsége a zene, történelem és művészetek terén.

Első két kötetét éjszakánként írta, zárás után. Mindkét írásművet (Hear the wind sing, Pitbull) jelölték Akutagava-díjra. Ez az életszakasz párhuzamba vonható az 1Q84 egyik főszereplőjének, Tengónak írói szárnypróbálgatásaival. Majdnem három évig élt kettős életet, mikor arra az elhatározásra jutott, hogy eladja bárját és az írásnak szenteli az életét. Nem volt teljesen elégedett a könyvekkel, érezte, hogy többre is képes. Barátai és családja rosszallása ellenére új életet kezdett. Hajnalban korán kel mind a mai napig, több órán keresztül ír. Mindig akkor hagyja abba, amikor még tudna írni, így másnap könnyebben lát hozzá a folytatáshoz. Rendszeresen edz, évi több maratont és félmaratont fut le. Este feleségével együtt korán fekszik, majd minden kezdődik elölről. Sokat utazik, vendégelőadó a Princeton Egyetemen, van irodája Japánban, de Hawaiin is szívesen tartózkodik.

1Q84 

Az 1Q84 egy háromkötetes mű, mely a két főszereplő – Tengó és Aomame – sorsán keresztül mutat be egy mesés történetet; felépítése szintén ehhez igazodik, hiszen egyik fejezet mindig Tengóról, míg a másik Aomaméról szól. Az ő életük kisgyermekkorukban fonódik össze először, majd egymástól eltérő, kanyargós utakon folytatták útjukat, hogy aztán újra összetalálkozzanak. Ahogy a szerzőtől már megszokott, cselekménye telis-tele van csodás elemekkel és kulturális utalásokkal. Az aláfestő zene Janiček Sinfoniettája, mely többször felhangzik sorsdöntő pillanatokban.

A női főszereplő Aomame fiatalon elköltözött otthonról, családja vallási fanatizmusa miatt, keményen tanult, majd személyi edzőként dolgozott egy elit klubban. Legjobb barátnője öngyilkos lett férje brutalitása miatt, akit a lány bosszúból megöl egy speciális akupunktúrás eljárás segítségével, mely a külső szemlélőben természetes halál képzetét kelti. Ezenkívül magánórákat vállal, így barátkozik össze az „Öreg Hölggyel”, aki hatalmas vagyonnal rendelkezik, amit arra használ, hogy családon belüli erőszakot elszenvedett nőkön segítsen (az ő lányát is ez a csendes terror taszította öngyilkosságba). A bűnösök Aomame speciális tűjének esnek áldozatul.

A férfi főszereplő, Tengo egy előkészítős matematikatanár, aki hobbiból könyveket ír. Nagyon okos gyerek volt, akár zseninek is mondhatnánk, sőt a sportokban is jeleskedett, mégis egy kevés kötöttséggel járó tanári munkát választ. Egyszerű életet él, semmiben sem szenved hiányt, valami miatt a nők is vonzódnak hozzá. Egy felkérés azonban megváltoztatja az életét: szerkesztője ráveszi, hogy írja át egy szépséges, de nagyon szűkszavú tizenhét éves lány első könyvét, akiről kiderül, hogy egy szekta – különböző csodás képességekkel rendelkező – vezetőjének lánya. Aomame is kapcsolatba kerül ezzel a szektával és hirtelen a szereplők egy alternatív világban találják magukat, ahol két hold fénylik az égen, és kis emberkék légből szőtt gumókat szőnek.

Az 1Q84 különböző vallási közösségek és szekták működését ismerheti meg az olvasó, de egyéb társadalmi problémákat is feszeget, mint például a családon belüli erőszak kérdése. Az „Öreg Hölgy” jobb keze egy árvaházban felcseperedett homoszexuális férfi, aki kapcsolatban áll az alvilággal, de mindent megtesz a gyengébbek védelméért. Az 1984-es év, amikor a történet játszódik, tisztelgés George Orwell előtt, de arra is lehetőséget ad, hogy az ekkor történt valós történelmi eseményeket is beszivárogtassa könyvébe a szerző.

 

 

 

Az 1Q84 című regényfolyama a Geopen kiadó gondozásában jelent meg. http://www.geopen.hu/

Képek forrása: The Man from London blog, Geopen KiadóMurakami Haruki (2012) Miről beszélek, amikor futásról beszélek? Geopen Könyvkiadó. 33.

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.