Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A nagy átalakulás – 8. BrasilCine | The Brazilian Film Festival in Scandinavia
2013. október 22., kedd 23:57

A nagy átalakulás – 8. BrasilCine | The Brazilian Film Festival in Scandinavia

Írta:  Majsa Barbara

 

Az idén 8. alkalommal rendezték meg a BrasilCine nevezetű filmfesztivált Stockholmban és Göteborgban, ahol Brazília kiemelkedő mozgóképei közül szemezgethettek a nézők, a vetítések közötti szünetekben pedig a dél-amerikai ország színes és energikus kultúrájával ismerkedhettek meg.

Leonardo Mouramateus Mauro in Cayenne című rövidfimje és Felippe Schultz Mussel A Place to take Away című nagyjátékfilmje a metamorfózis jegyében születtek meg. Előbbi tizennyolc – remek filmes megoldásokkal tarkított – percben mesél Mauro „különleges” átalakulási tehetségéről, utóbbi pedig a Rio de Janeiró-i favelák turisztikai látványosságokká avanzsálódásának következményeibe avat be.

A könnyedebb hangvételű Mauro in Cayenne erőssége, hogy kitűnően ötvözi az animációt és a dokumentumfilmet, miközben a végeredmény kellően játékfilmes jelleget ölt. Az emberközpontú alkotás egyrészt a családi kötelékek jelentős voltát, másrészt az emigráció, valamint az új hazában való érvényesülés előnyeit, hátrányait hangsúlyozza, amelyekkel a svéd városokban élő brazil emigránsok igencsak azonosulni tudnak.

Felippe Schultz Mussel szociológus filmjével a Rio de Janeiro központjában található favelákba szervezett túrák vezetőit akarta bemutatni: nem hiteles szociorajzot kívánt felvázolni, hanem a nyomornegyedek eltérő interpretációját szerette volna megismertetni a közönséggel úgy, hogy részben a köztudatban élő hamis sztereotípiákkal is leszámol.

Bár az A Place to take Away szándékosan nem hozza közelebb a favelák lakóit a nézőkhöz, a túrákon elhangzottakból kiderül, hogy miként zajlik az élet a luxusszállodák szomszédságában elterülő, szegénység sújtotta övezetben, ahonnan szinte lehetetlen kitörni: a fiatalok – talán – egyetlen reménye a labdarúgás. Kivételek természetesen akadnak: az egyik túravezető például több éven keresztül az USA-ban élt, majd miután hazatért, saját túraszervező céget alapított, hiszen nála aligha tudna bárki is hitelesebb képet festeni a favelákról. Mindazonáltal az ő személye a legirritálóbb az egész filmben, ugyanis azzal az álszent gondolattal traktálja a vendégeit – és minket is –, hogy az ő túrája legalább őszinte, pedig valójában semmiben sem különb a másokénál, sőt...

Bár a brazil rendező a kilencvenes években virágzásnak indult iparág, a favelaturizmus jelenségéről tájékoztat, a szánt szándékkal kihagyott lakók mégiscsak hiányoznak a road movie műfaját megidéző alkotásból. Engem – és talán még sokakat – azonban leginkább az a kérdés foglalkoztat, hogy mennyire illő mások szegénységét „eladni”. Hol húzódik a morális határ?

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.