Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Mérai Magdolna: Mia-helyzet – Egy macska vallomásai
2013. augusztus 21., szerda 15:38

Mérai Magdolna: Mia-helyzet – Egy macska vallomásai

Írta:  Ágoston Csilla

Ágoston Cs. MIA helyzet

Mérai Magdolna, Franciaországban élő és dolgozó pszichológus, már korábban is publikált magyar nyelven: a Bűbájos nagyszülők – A bántalmazás többgenerációs átörökítése című esszékötete a gyermekbántalmazás témáját öleli fel, míg Mia-helyzet – Egy macska vallomásai című, az idei évben megjelent könyve az egyéni és társadalmi problémák szélesebb körét kívánja górcső alá venni.

Mia, a macska története, egy hosszabb elbeszélésként jelenik meg az olvasó előtt, fejezetekre, és azon belül rövid szakaszokra tagoltan. A sok esetben az emberekéhez hasonló problémákkal rendelkező macskák mellett megjelenik az ember maga, és az ő problémái is, de sokkal kisebb hangsúllyal. A macskák között sok esetben ráismerhetünk az emberi világban is megjelenő, viszonylag vázlatosan, sztereotipikusan megjelenített figurákra: az izmos, komor kidobó; a hisztérikus háziasszony; a kevéssé életrevaló, számítógéphez szokott ifjú; és még sorolhatnám. Nagyrészt szerethető, de sekélyesen bemutatott alakok ezek, akikhez pont a felszínt csak kapargató ábrázolás miatt nehéz kötődni.

Érdekes kettősség figyelhető meg az emberi világ elemeinek a macskák világába való integrálásával kapcsolatban. Egyrészt ugyanis a macskák társadalmában is vannak intézmények (például menhely, diszkó), némelyik cica rendelkezik számítógéppel, ugyanakkor ezek sokszor emberi intézményektől és támogatástól függnek (például emberek vesznek tombolát a macskamenhely megsegítésére). Az igazi kapocs a két világ között a macskák nyelvén értő pszichológusnő. Ez a rendszer – bár célja kétségtelenül az, hogy megfelelő értelmezési keretet adjon a történetnek – sok esetben kissé kidolgozatlan. A műfajok keveredése is csak összezavarja az olvasót azzal kapcsolatban, hogyan is viszonyuljon a történethez: Állatmese ez, emberi tulajdonságokkal felruházott állatokkal? Vagy naplóregény vallomásos elemekkel az egyén fejlődését, szubjektív élményeit bemutatva? Vagy társadalmi regény, amely elénk tárja korunk legfőbb jellegzetességeit, problémáit? Igazándiból egyik sem, bár a könyv mindegyik műfajba bele-belekap. Olyan fajsúlyos témák szintén felmerülnek benne, mint az emberkereskedelem (itt macskakereskedelem), azonban mindenféle mélység és megoldás nélkül: a főszereplő szembesül velük, szörnyülködik kicsit, még egy ejnye-bejnye is elhangzik, és itt el is fogy a történet e mellékfonala.

Ágoston Cs. MIA helyzet2Megjelenik a pszichológia, pszichiátria is – ahogy azt a fülszöveg ígérte –, hiszen a könyv fő helyszíne, a menhely, épp egy kórház pszichiátriai osztálya, a Freud épület szomszédságában található. Az időnként megemlített pszichiátria, annak bentlakói és pszichológusa szintén elég elnagyolt ábrázolást kapnak, ami nem igazán viszi közelebb az olvasót a pszichológiai problémák, kórképek megismeréséhez, sőt olyan súlyos tárgyi tévedések találhatók benne, mint például hároméves gyerekek szkizofréniával való diagnosztizálása – ami bár egy macska szájából hangzik el, mégis csak a tévhitek megerősödését segíti, ahelyett, hogy árnyalná a képet.

A szereplők mellett a cselekmény is nagy hiányosságokat mutat. A feszültséget, esetleg kalandos események ígéretét előrevetítő jelenetek vagy gyorsan lezajlanak, vagy kiderül, hogy eleve semmi izgalmasat nem tartogatnak, továbbá a dialógusoknak sincs tétjük. Bármit várt az olvasó a cím alapján – drámát, iróniát, humort – az vagy egy az egyben hiányzik, vagy erőltetett, összecsapott.

Talán az egyetlen olyan téma, ami valamivel alaposabban jelenik meg, az az identitás kérdésköre, amely nyíltan vagy rejtettebben végigvonul a könyvön. Ki vagyok én? Hogyan határozzam meg önmagam? Elő-előkerül a szereplők múltja, kapcsolatai és jelenlegi szerepeik, amelyek mind hozzájárulnak identitásuk alakulásához. Ezek bemutatása fontos lépés ahhoz, hogy jobban megismerjük az egyes figurákat, azonban a kötet meglehetősen rövid terjedelme – mindössze 132 oldal, ráadásul A/5-nél kisebb méretben – miatt ez csak halvány ígéret marad.

A Mia-helyzet tehát egy túlságosan könnyű olvasmány, pedig az általa felvetett problémák – legyen szó az egyén párkapcsolati vívódásáról vagy olyan világméretű gondokról, mint a szegénység – fontosak, ugyanakkor alaposabb megvitatást érdemelnek és igényelnek.

A Mia-helyzet – Egy macska vallomásai a Jószöveg Műhely Kiadó a gondozásában jelent meg.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.