Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Utazás az emberi lélek legsötétebb bugyraiba
2013. máj. 31., péntek 14:29

Utazás az emberi lélek legsötétebb bugyraiba

Írta:  Jakab Judit

demoniA Kedves Olvasó figyelmébe! Ha egy kis kikapcsolódásra, könnyed nyáresti olvasmányra vágyik, messziről kerülje el ezt a könyvet. Ha azonban nem riasztja, ha egy könyv nehéz, súlyos (na, nem a szó fizikai értelmében, hiszen alig nyom többet 40 dekánál), ha elgondolkodtat, még azon az áron is, hogy a világ szörnyűségeivel szembesít, semmiképpen se hagyja ki Donato Carrisi Démoni suttogások című regényét.  

Öt eltűnt kislány... Öt kis gödör a tisztáson... Rettenetes bűnténysorozat sokkolja az országot. Egy embernek aligha nevezhető szörnyeteg kislányokat rabol el és csonkít meg. Goran Gavila kriminológusnak és az általa irányított különleges egység tagjainak olyan pokoli régiókba kell leereszkedniük a nyomozás során, ahonnan alig-alig van visszatérés. A tettes mindvégig ördögien megtervezett, lidérces játékot űz velük, minden egyes feltárt gonosztette valamilyen üzenet, amely arra kényszeríti a csapat tagjait, hogy nézzenek szembe azzal a sötétséggel, amelyet valamennyien magukban hordoznak.

Ahogy az a fentiekből is kitűnik, jó krimihez méltóan a regény sztorija is érdekfeszítő, de ami igazán egyedivé és érdekessé teszi, az a körítés: a könyvben bemutatott társadalom. Elhanyagolt, árva gyerekek, szétesett családok, unatkozó, remeteként élő milliomosok, jól kiépült pedofil hálózat. Ebben a sötét világban a jófiúknak, a nyomozóknak is megvan a saját démona. Az egyik válik, a másik egyedül küzd a gyerekneveléssel, a harmadik házastársa súlyos beteg, a negyedik annyira kiürítette magát érzelmileg ahhoz, hogy sikeres legyen a munkájában, hogy saját magát vagdossa, csakhogy végre érezzen valamit – mégha csak fájdalmat is. 

A könyv játszódhatna bárhol, a szerző talán szándékosan nem ad támpontot, hogy melyik országban történik mindez. Nincsenek város- és utcanevek, a szereplők, a nevük alapján más-más nációhoz tartoznak: az egyik francia, a másik olasz, a harmadik norvég, és így tovább. Az író ezzel egy modern kori Bábelt teremtett művében, és éppen ettől az általános érvényűségtől, ettől a beazonosíthatatlanságtól válik igazán nyugtalanítóvá a történet. A Kedves Olvasó kényelmes foteljében nem dőlhet nyugodtan hátra, mondván,  mindez csak egy távoli országban történhet meg, mert hasonló megeshet akár a szomszédunkban is. És sajnos meg is esik, ahogy az a könyv bemutatóján Bilkei Pál kriminálpszichológustól megtudtuk. Hazánkban ugyanis az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a gyilkosságok száma. Aggasztó módon a kiterjesztett öngyilkosság és a családon belüli erőszak vezeti a statisztikákat.

Hasonlóan sokkoló adattal a szerző is szolgál: „A statisztikák alapján az Önök közelében ebben a pillanatban is kettő-öt személy gyilkolásra kész. Olyanok, mint én, mint önök.”

A szerző tudja, mit beszél, hiszen jogtudományból doktorált, értekezését pedig Luigi Chiattiról, „a folignói rém"-ről írta, ezt követően pedig kriminológiai és magatartástudományi szaktanfolyamokon képezte magát tovább. Szakmai tudásának köszönhetően az olvasó is rengeteg tanulhat a könyvből kriminológiáról, pszichológiáról, patológiáról. Miért lesz valakiből bűnöző, válik gyilkossá, mi jellemzi, milyen ismertetőjegyei vannak egy gonosztevőnek? De ugyanígy bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen a másik oldal, a nyomozók szemszögéből egy ilyen rettenetes gyilkosságsorozat. Mennyi mindennel kell megküzdeniük, hogy sikerrel oldják meg ezt az ügyet, hogyan szenvedik végig a szörnyűségeket, élik meg és vészelik ét az egy helyben toporgás időszakait, és mindezeken túl hogyan boldogulnak magánéletük problémáival. (Ezek után talán nem meglepő, hogy a WHO által készített, a munkahelyi stresszt vizsgáló felmérés szerint a berepülőpilóták és a bányászok után a rendőrnyomozók szenvednek leginkább ettől a civilizációs betegségtől.)

A könyv lapjain egy szörnyeteg, az ördög, a megtestesült gonosz alakja bonatkozik ki, aki mindemellett teátrális és exhibicionista. Az olvasó számára elképzelhetetlen, hogy ő is közülünk való, ő is ember, annyira szörnyű, annyira felfoghatatlan, amit tesz. Szinte már-már szellemalak, embertalan, alaktalan. A nyomozók épp ezért nevezik el Albertnek, hiszen attól, hogy nevet kap, máris kézzel foghatóbbá válik, emberi alakot ölt, hiszen egy alaktalan valamit lehetetlen elfogni, nem lehet elképzelni, a fejével gondolkozni. Ahogy halad előre a cselekmény, úgy kezd egyre inkább hús-vér emberi alakot ölteni a gyilkos is. És egyszer csak elérkezik az a pont, amikor már a Kedves Olvasó sem áltathatja tovább magát, szembe kell néznie vele: a könyvbéli szörnyeteg is ember, ő is közülünk való.

Ahogy mondani szokás, a gonosz mindannyiunkban ott lakozik, de szerencsére nem mindenkiből tör elő, legtöbbször ez a családon és a külső hatásokon múlik. Mint Bilkei Pál elmondta, mikor indulatba jövünk, és sok tesztoszteron szabadul fel bennünk, ezzel párhuzamosan megerősödik a belső kontrollunk is. Azonban van, akinél ez nem történik meg, aki megmarad kontroll nélkülinek, mint egy kisgyerek. És ha az indulatait nem tudja leállítani, ha nincs meg benne a már említett belső kontroll, akkor válik belőle gyilkos, ahogy a könyvbéli szörnyetegből is, aki démoni suttogásokat hall, vagyis az a bizonyos belső hang szól hozzá. Ez azonban egy betegség, a skizofrénia, tudathasadás. A kapcsolat elvész a külvilággal, az egyén egy gonoszokkal teli álomvilágba kerül, ahonnan nem szabadulhat. Szomorú tény, hogy a skizofrénia örökölhető és jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, mindössze gyógyszerekkel mérsékelhető a hatása, ráadásul több embert érint, mint  gondolnánk: Magyarországon például a lakosság 1%-a szenved a skizoid állapottól, az elmegyógyintézetben kezelteknek pedig 50%-a.

Versenyfutás az idővel és harc a mindannyiunk lelkében ott lakozó démonnal: ez az, ami letehetetlenné teszi Donato Carrisi igaz történet alapján írt első regényét. A felkavaró és végtelenül izgalmas thriller – amely már az első 10 oldal után szinte beszippantja az olvasót – a jóság és a gonoszság között húzódó keskeny határmezsgyét vizsgálja, amíg fel nem fedi az utolsó, könyörtelen titkot. Olyan, mint egy sötét alagút, amiben mindig történik valami, mindig felbukkan valami váratlan, igazából sosem tudjuk, mi fog történni. A szerző minden fejezet végén résnyire nyit egy kis ajtót, amivel felkelti a kíváncsiságunkat. A skandináv krimik méltó olasz folytatója. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a kötet máris számos díjat elnyert, többek között a krimik legrangosabb francia díját, a Polar-díjat, illetve a Livre de Poche közönségdíját. Nemzetközi bestseller: a fordítási jogokat eddig tizenhat országban adták el.

 

Donato Carrisi: Démoni suttogások

Alexandra Kiadó, 2013

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.