Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
2013. máj. 26., vasárnap 20:00

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Írta:  Buti Zsófia

gatsbyFrancis Scott Key Fitzgeraldot (1896–1940) az irodalomtörténészek a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírójaként tartják számon. Sajnos életében nem sok boldogságban volt része. Bár első regénye az Innen az édenen(This Side of Paradise) váratlan sikert hozott az akkor huszonnégy éves írónak, nem sokáig nyújtott számára megélhetést. Feleségül vette Zelda Sayret, New Yorkba költöztek, 1921-ben kislányuk született. A nagyvárosi élet felemésztette az első könyvből származó bevételeket, amin az író fiatal kora óta tartó alkoholizmusa sem javított. Később Zeldánál skizofréniát diagnosztizáltak, az egymás után érkező pszichiátriai számlák csak tetőzték az adósságokat.

A nagy Gatsby című könyvet 1925-ben adták ki, és a mai napig az egyik legfontosabb amerikai irodalmi alkotásnak számít, az író személyét azonban kaotikus életmódja és alkoholizmusa miatt sokan elítélik. Fitzgerald az úgynevezett elveszett nemzedékhez tartozott, az első világháború borzalmait megtapasztalt írók társaságához, akiknek köszönhetően az amerikai irodalom a reneszánszát élte a húszas években. 1929-ben a tőzsde összeomlásával az amerikai álom is romokban hevert, ami csak tetézte a háború utáni közérzetet. Ezt a korszakot a nagy amerikai depresszió időszakának is nevezik. Az elveszett nemzedékhez tartozott többek között Ezra Pound, Ernest Hemingway és Gertrude Stein is. Ezen írók – akik régen hittek abban, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek és a becsületes munka meghozza gyümölcsét – öntötték szavakba a hitevesztett amerikai társadalom mélabúját. Azzal kellett azonban szembesülniük, hogy a háborúban sok kiváló ember elesett, tért haza fizikailag vagy mentálisan összetörve, így azok az értékek, amelyek régebben útmutatásul szolgáltak és reményt adtak az amerikai népnek, köddé váltak. Fitzgerald e szavakkal jellemezte a korszakot: „Korunk, a dzsessz kora, a csodák, a művészetek, a túlzások, és a szatíra kora volt." Első könyvében azt írta, hogy a jazz korszak erőltetett bujasága csak egy maszk, mely elfedi az emberek depresszióját. Ez a felfogás A nagy Gatsby című könyvében is visszaköszön, ahol a pompa és báj csak egy lepel, mely eltakarja a felszín alatt rejlő pazarlást, és az önpusztítást.

Jay Gatsby történetét egy mesélő, Nick Carraway szemszögéből ismerhetjük meg, aki egy nap a milliárdos szomszédságában bérel házat. A történet New York külvárosában játszódik az 1920-as évek Amerikájában. Carraway, Fitzgerald szócsöve s egyben szkeptikus szemlélője a szomszédban rendezett hatalmas és fényűző báloknak, a gazdagok ármányokkal teliszőtt világnak; ő is részesévé válik a cselekménynek, közvetítőként lép fel Gatsby és fiatalkori nagy szerelme, az elkényeztetett Daisy Buchanan között. Nick iskolás éveiből ismeri Daisy férjét és annak titkait, így minden nézőpontból körül tudja járni az eseményeket. Végül Gatsby bizalmasa, valamint mint később kiderül, egyetlen igaz barátja lesz.

A könyv címszereplője a szegény sorsú ifjú, aki beleszeret egy gazdag lányba, katonának áll, kitüntetést kitüntetésre halmoz, majd a civil életben is addig hajszolja az amerikai álmot, amíg olyan vagyonra nem tesz szert, amellyel Daisy méltó társává válhat. Időközben a lány férjhez megy, a fényűző, ámbár boldogtalan életet választja. A tragikus végkifejlet után a tündöklő, hatalmas báloknak helyet adó palotából csupán egy üres, poros, huligánok által megrongált ház marad. A történet nagyon hasonlít Xanadu urának, az aranypolgárként emlegetett Charles Foster Kane életéhez.

A nagy Gatsby számos életrajzi elemet tartalmaz: Fitzgerald állítólag első szerelméről, Ginevra Kingről mintázta Daisyt, akivel tizennyolc éves korában ismerkedett meg. Az író elkezdte a Princeton egyetemet, majd rövidesen ott is hagyta. Jay Gatsby is azt terjeszti magáról, hogy az Oxfordi Egyetemen végzett, holott csak öt hónapot töltött ott. Az író a címszereplőhöz hasonlóan katonaként szolgált.

A könyvből megjelenése óta hat filmfeldolgozás készült, a legújabbat május 16-án mutatták be Magyarországon Leonardo DiCaprio főszereplésével. Az Európa Könyvkiadó puha, illetve keményfedeles változatban is kiadta Fitzgerald irodalmi remekét, az előbbi borítóján a legújabb filmes adaptáció plakátjával.

A több mint két órás film hűen követi az irodalmi alapanyagot, a párbeszédek többsége szó szerinti idézet. Modern képi eszközökkel, szinte már sokkolóan mutatják be a rettenetes pazarlást, a pompázatos bálok, és az elképzelhetetlen gazdagság világát. Azonban a drámai végkifejlet kétséget nem tűrően bizonyítja, hogy a múltat nem lehet újraélni. Ahogyan az amerikai katonák sem voltak már a régiek a háború után, az immár férjezett Daisy szerelme Gatsby iránt sem volt erősebb a pénz és a nemesi vér utáni vágyánál.

 

A kötet az Európa Köyvkiadónál megvásárolható, itt.

A kötet a rukkola.hu-n, tessék feliratkozni rá, happolni, elolvasni, aztán meg re-rukkolni!

foto: Európa Könyvkiadó

 

banner rukkola

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.