Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Sikerek és sikertelenségek – Mediawave Fesztivál
2013. máj. 16., csütörtök 09:19

Sikerek és sikertelenségek – Mediawave Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

mesésrajzok 1

 

A Mediawave Fesztivál Magyar Kisebbségi Filmek 4. – Hungaricum Romák és Kérdések szekciója Timár Magdi humoros párperces, A símaszk alatt című alkotásával kezdett, majd két komolyabb hangvételű dokumentumfilmmel, Kőszegi Edit és Szuhay Péter rendezte Mesésrajzokkal, illetve Szabó Szonja Ammenjével folytatódott. Előbbi a Berettyóújfaluban és vonzáskörzetében működő Igazgyöngy Alapítvány munkájáról és elért eredményeiről számol be, utóbbi az 1600 fős Szatmárcseke település baptista roma közösségének életét dokumentálta 2005 és 2012 között.

 

Timár Magdi rövid, de annál szellemesebb módon reflektált a rasszizmusra. A mindösszesen kétperces, fiktív alkotás a Szigeten játszódik, ahol az egyik vendég magabiztosan állítja, hogy egy roma származású személy rabolta el értéktárgyait, a rendőrnő azonban már nem ennyire biztos a dolgában. A símaszk alatt a sértett és a törvény embere között zajló frappáns párbeszéddel nemcsak mosolyt csal az arcokra, de megkérdőjelezi az emberi logikát is.

 

Kőszegi Edit és Szuhay Péter dokumentumfilmjének főszerepeiben az Igazgyöny Alapítvány tanulói, azok szülei és tanárai láthatóak. Az L. Ritók Nóra által létrehozott alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket, illetve közvetve a családjaikat is segítse. A Mesésrajzok bátor és őszinte alkotás, amelyben az interjúalanyok nyíltan beszélnek az előzetes dilemmáikról, az együttműködésük hullámvölgyeiről, valamint sikereikről. L. Ritók Nóra eredetileg kisebb ötletet álmodott meg, de az idő előrehaladtával rá kellett döbbennie, hogy nem elég, ha csak a gyermekeket vonja be a munkába, hanem egy jóval átfogóbb társadalmi összefogásra van szükség. Az alapítvány által elért eredmények azt mutatják, hogy kellő odafigyeléssel a roma és nem roma közösségek békében élhetnek és dolgozhatnak egymással, de még a roma családok között dúló viszályok is enyhíthetőek, megszüntethetőek. (L. Ritók Nórával készült korábbi interjúnk itt olvasható.)

 

ammen still 6Szabó Szonja Ammenjében érdekes módon a szeretetre tanító hitből fakadó viták jutnak a főszerephez. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 1600 fős Szatmárcseke az egyik legszegényebb település az országban, de egy amerikai baptista lelkipásztor teljesen megváltoztatta a helyiek hozzáállását, megtanulták elfogadni sorsukat. A maga nemében az Ammen is egy sikertörténet, hiszen a református és a baptista hitet gyakoroló roma lakosság megbékéléséről szól, de mégis az a legfigyelemreméltóbb a mozgóképpel kapcsolatban, hogy rávilágít egy olyan versenyszituációra, amelynek alapja a hit. A megtért baptista közösséget idővel felőröli a féltékenység és az intrika, a kettészakadás emiatt elkerülhetetlenné válik. Az Ammen mozgatórugója a hit, de a pár fős baptisa közösség problémái játszi könnyedséggel kiterjeszthetőek az egész társadalomra, amelynek tagjai másért és másért fújhatnak és irigykedhetnek egymásra. 

 

 

Fotó: Mediawave

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.