Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Emberek, kísérletek – Mediawave Fesztivál
2013. máj. 15., szerda 08:29

Emberek, kísérletek – Mediawave Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

mediawave emberek kísérletek sisters  

Az irodalmi és a filmművészeti kánon darabjai között is jó pár olyan alkotást találunk, amelyek egyrészt a Nagy Testvér árgus szemeire figyelmeztetnek, másrészt az emberi faj keserves jövőjét és a gépek hatalmának eljövetelét jósolják. Abban a legtöbb szerző egyetért, hogy az ember valószínűleg saját magát fogja elpusztítani, s ez csak idő kérdése. A Mediawave Fesztivál most következő öt rövidfilmje ilyen vagy olyan módon, de az ember és az univerzum egyes elemeinek kapcsolatát kutatja, hol egy gyárban a futószalag mellett, hol egy tehetségkutató fesztiválon, hol egy menedékhely falain belül mutatja be a torz emberi viselkedések másokra kifejtett hatásait.

 

mediawave emberek kisérletek  human factorThibault Le Texier kísérleti jellegű mozgóképe a dokumentumfilm és a játékfilm határán helyezkedik el. Az emberi tényező a Frederick Winslow Taylor
(1856–1915) által kifejlesztett és a róla elnevezett klasszikus menedzsment irányzatot tárgyalja, amelynek egyik alapelve kimondja, hogy „az ember is a dolog, a gép tartozéka“. A mérnök férj és a háziasszony feleség levelezéseiből szépen lassan kirajzolódik, hogy a férfi egyre inkább kételkedni kezd a taylorizmus sikerében, lelkesedése alábbhagy, a nő viszont a tőle tanultak által forradalmasítja a háztartásvezetés tudományát. A francia film végig két véglet között egyensúlyozik, az előnyök és a hátrányok folyamatosan egymásnak feszülnek, miközben az emberek, illetve az ember és a gép kapcsolata (de)formálódik.

Christophe Gautry és Mathieu Brisebras Vertige című, nyolcperces filmjüket egy japán alkotóházi program során készítették 2012-ben. A rendezők a városi élet nehézségeit gyorsított felvételekkel és stop-motion technikával dolgozták fel, de hogy a világot még inkább a feje tetejére állítsák, nem ragaszkodtak a hagyományos, a nézői azonosulást segítő szemszögek használatához sem, hiszen céljuk pont az elidegenedés képi illusztrálása volt, amihez az általuk választott szokatlan perspektíva remekül illik.

Marta Abad Blay a város helyett a természetben, egy három főből álló szereplőgárdával forgatott. Ahogy már a címe is mutatja, a Nővérek főszerepeiben egy ikerpárt látunk, akik közül az egyik hirtelen eltűnik. A bravúrosan fényképezett kisjátékfilmet a transzcendencia jellemzi, ennek következtében még a stáblista fürkészése közben sem válik világossá, hogy mikor és merre jártunk.

Timofey Zhalnin harminchárom percben az „alacsony és a magas kultúra” között feszülő ellentétet fokozza a végletekig F5 című mozgóképében. Kate és Galja a cseljabinszki kulturális intézet tanulójaként vesz részt egy koreográfus fesztiválon, a Pygmalion ihlette produkciójuk azonban nem nyeri el a könnyedebb hangvételű, butácska alkotásokat preferáló közönség tetszését. A cselekmény néhol akadozik, néhol sietős, de a színészi játék és az ellentétek – fehér-fekete, tisztaság-tisztátalanság, szenny-művészet – képi megjelenítése a rendező kiváló stílusérzékéről tanúskodik.

mediawave emberek kísérletek raeEmmanuelle Ricot a családon belüli erőszakról forgatott filmet, de a rendezőnő nem a fizikai tettlegességet akarta demonstrálni, hanem a sérült női lelkek viszontagságait. A Rae fókuszában azok a nők állnak, akiket a férjük, barátjuk addig vert, amíg a nők maradék önbecsülésüket is elveszítették. Ricot díjnyertes alkotását komor hangulata ellenére szívesen néznénk tovább, de a vászon a cselekmény csúcspontján elsötétül.

 

 

Fotó: Mediawave

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.