Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Aggályok és akadályok – Mediawave Fesztivál
2013. máj. 13., hétfő 14:41

Aggályok és akadályok – Mediawave Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

deer and rabbit 01

Bár Vácz Péter Nyúl és Őz című animációja, illetve Tóth Péter Pál dokumentumfilmje, a Fehér kard annyira különböznek egymástól, amennyire csak lehet, témájukat tekintve mégis közös nevezőre hozhatóak, ugyanis mindkét alkotás tanít valamit az emberi kapcsolatokról.

A Mediawave-en Tolerancia különdíjjal kitüntetett Nyúl és Őz humoros jelenetekben meséli el a két állat barátságát, amit kikezdeni látszik Őz megszállott kutatása a harmadik dimenzió után. A tizenhét perces alkotás rövidsége ellenére jó adag útravalóval látja el közönségét: szórakoztató és tanulságos egyszerre. Az egymás elfogadását, illetve az arra való törekvést hangsúlyozó történet a kreatív filmes megoldásoknak, a jó érzékkel megírt forgatókönyvnek, valamint Vácz Péter és a 2010-es Mediawave-en az Ariadné fonalával közönségdíjat nyert Bertóti Attila illusztris animációjának köszönhetően a Nyúl és Őz a méltán világhíres magyar animációs filmkészítés egyik kiemelkedő darabja.

 

white sword05Tóth Péter Pál Fehér kard című dokumentumfilmje a fiatalon megvakult, napjainkban masszőrként dolgozó és aikidóban fekete övet szerzett Németh Vilmos élettörténetét meséli el hatvan percben. Vilmos számára az egész élet maga a küzdelem, de panaszkodás helyett ő inkább erőt merít a sors szolgáltatta akadályokból, s ezt a gondolkodásmódot igyekszik sorstársainak is átadni. Tekintettel arra, hogy a rablók és a tolvajok könnyűszerrel eltulajdonítják a látássérültek értékeit, Vilmos és két barátja egy olyan speciális önvédelmi módszert fejlesztettek ki, amellyel a vakok és a gyengénlátók az esetleges támadások esetén meg tudják magukat védeni. A rendező Vilmos hétköznapjainak minden fontos állomását bemutatja: a családtagokkal készült interjúkból kiderül, hogy a férfi vakságának hátterében álló genetikai betegséget nem lehet gyógyítani, sőt azt sem lehet megállapítani, hogy a család női tagjai hordozzák-e a hibás gént. A csekély számú negatívum ellenére azonban a Fehér kard a vasakaratot és az önzetlen segítségben rejlő pozitívumokat hangoztatja.

 

 

Fotó: Mediawave

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.