Nyomtatás
2013. máj. 09., csütörtök 13:12

A boldogság nyomában – Mediawave Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

újratervezés-fb

Pénz hiányában a hazai amatőr és profi filmesek inkább a rövidfilmeket részesítik előnyben, mivel azok gyártása költséghatékonyabb és könnyebben kivitelezhető. A Dazoo.com internetes portál által összeállított válogatás alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a közönségnek érdemes körbenéznie a kisfilmek között. Nagypál Orsolya Kispárizs és Körforgalom című alkotásainak, illetve Tóth Barnabás Újratervezésének legfőbb összetevője a humor, míg Nagy Dénes Lágy esőjét egy meglehetősen komoly hangvétel jellemzi, de közös bennük, hogy mindben az emberi érzelmek játsszák a főszerepet.

A Tar Sándor azonos című novellája alapján készült Lágy eső a szeretetre vágyó Dani sikertelen udvarlási és beilleszkedési kísérleteit helyezi a középpontba, de a vidéki élet sajátosságairól is kiváló kórképet kapunk. Az intézetből örökbe fogadott fiú, akinek eleve gondjai vannak a beilleszkedéssel, beleszeret Zsófi nevű osztálytársába, akit a legkülönfélébb módon próbál lenyűgözni, de erőfeszítéseit nem koronázza siker. Udvarlása komoly következménnyel jár: Dani még inkább elszigetelődik a falu közösségétől. A Cannes-i Filmfesztiválra meghívott Nagy-mű egy már-már gyomorforgatóan naturalisztikus alkotás, amely a valóságot közeli felvételeken, fekete szűrőn keresztül mutatja, ezáltal kimozdítva a kényelmesen elhelyezkedett nézőt a nyugalmi pozícióból.

A Londoni Filmakadémián tanult Nagypál Orsolya évek óta megbízható minőséggel dolgozik, így a Kispárizs és a Körforgalom című kisfilmjeinek ötletes és színvonalas kivitelezése egyáltalán nem a véletlen műve. A Kispárizs még a szocializmus idején, 1986-ban játszódik: az ibusári vagongyárba géprongy érkezik Nyugatról, s a ládákat rövid időn belül asszonyok hada lepi el. A Körforgalomban egy középkorú férfi és egy újonnan vásárolt GPS kibontakozó szerelmi románcáért izgulhat a néző. A drámai és humoros jelenetek egymásutániságából felépülő alkotásokban a boldogságot hajszoló nők és férfiak a kulcsszereplők. A Kispárizs a kapzsiság ármányait járja körül, a Körforgalom egy férj pár napos utazása által a középkorúak válságáról számol be. Előbbiben Pogány Judit és Péterfy Bori remekel, utóbbiban a horvát színész, Leon Lučev nyújt kitűnő alakítást.

Tóth Barnabás Újratervezés című rövidfilmjében, a Körforgalomhoz hasonlóan – a GPS kerül előtérbe, de míg Nagypál főszereplője bensőséges viszonyba kerül a műszerrel, addig Tóth egy egészen más utat választ. Az egyszerű és ismerős történettel operáló mű ereje Pogány Judit és Kovács Zsolt játékában keresendő leginkább, de a forgatókönyv és a rendezés terén sem lehet okunk a panaszra. Az igazi szórakozást biztosító film egy prímán összerakott mozgókép, amelyről rendkívül nehéz úgy írni, hogy a csattanóra ne derüljön fény, ezért inkább nem is szaporítom tovább a szót.

 

 Fotó: Újratervezés - Facebook

 

Kapcsolódó elemek