Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Alternatív lakóhelyek – Mediawave Fesztivál
2013. máj. 08., szerda 13:22

Alternatív lakóhelyek – Mediawave Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

Filmkritika Mediawave 3 days of freedom  2

A Mediawave Világ-Képek 9. szekciójában Birgit Bergmann, Stefanie Franz és Oliver Werani rendezők Fuel (Üzemanyag), valamint Lukasz Borowski Együtt máshogy című dokumentumfilmjét láthatta a közönség, amelyek az otthon és a személyi szabadság témaköreit járják körül.

Az emberek többsége – már aki teheti – minden kényelemmel ellátott lakóhelyet választ magának, az egyes nemzetek, népek számára viszont a komfort mást és mást jelenthet. A nyugati kultúrákban azonban az otthon típusa, felszereltsége vagy akár földrajzi fekvése a társadalmi osztályokba történő besorolás meghatározó tényezőinek számítanak. Az állampolgárok jelentős hányada a társadalmilag elfogadott konvenciókból eredő nyomás következtében arra törekszik, hogy lakóhelyüket maximum a szépsége és a gazdagsága miatt szólják meg. Mindazonáltal egyre gyarapodik azoknak a száma, akik kiábrándultak napjaink társadalmának életviteléből és fittyet hányva a követendő normákra inkább kommunákban vagy lakókocsi-közösségekben telepednek le. Erős túlzással a börtön is alternatív lakóhelynek tekinthető, főként abban az értelemben, hogy a hajléktalanok gyakorta követnek el apróbb kihágásokat, hogy a telet ne az utcán kelljen tölteniük; de azoknak is számolniuk kell a börtönbüntetéssel, akik egészen más okból kifolyólag szegték meg a törvényt.

Birgit Bergmann, Stefanie Franz és Oliver Werani rendezők Fuel (Üzemanyag) című dokumentumfilmje az elszánt Treibstoff-közösség otthonkeresési próbálkozásait követi nyomon, akik szakítva a tradicionálisnak tekinthető lakhatási formával úgy döntöttek, hogy kamionokban és lakókocsikban rendezkednek be. Döntésük hátterében nem a pénzhiány áll – a kis létszámú csoport felnőttjei ugyanúgy dolgoznak, mint bárki más –, hanem azon elhatározásuk, hogy nem óhajtanak részt venni a fogyasztói társadalom teremtette mókuskerékben. Bécs kulturális sokféleségéhez különféle kulturális és művészeti programok szervezésével járulnak hozzá, miközben az osztrák törvények módosításán és a bécsi önkormányzat hozzáállásának megváltoztatásán fáradoznak. A csoport nem tekinthető a hagyományos értelemben vett területfoglalóknak, ugyanis készek bérleti díjat fizetni. A látszólag nomád életmódot folytatók a honfitársaikhoz hasonlóan létbiztonságra törekednek, de a hivatali szervek és a tulajdonosok agresszív fellépése miatt folytonosan tovább kell állniuk; sem a város vezetése, sem az építési területek tulajdonosai nem óhajtanak velük érdemben tárgyalni.

Az osztrák film kissé kaotikus, de pont emiatt remekül passzol a diplomás fiatalokat is a soraik között tudó treibstoffiak egyéves letelepedési próbálkozásaihoz, akik csak azt szeretnék elérni, hogy a bécsi önkormányzat változtasson a városfejlesztési politikáján – üres területek hasznosítása –, illetve legitimizálja az újfajta életvitelt, amely nem bűncselekmény, hanem a modern, városi kultúra egyik jellegzetessége, velejárója.

Lukasz Borowsk filmjének, az Együtt máshogynak a főszereplője a huszonnyolc év börtönbüntetésre ítélt Piotr, aki tizenöt év után elhagyhatja a börtön épületét, és három napig újra szabadnak érezheti magát. A férfi útja során szinte mindenre rácsodálkozik, kissé keserédesen konstatálja, hogy a világ mennyit változott bebörtönzése óta.

A lengyel film huszonhét percben kíséreli meg felvázolni a különbségeket a kinti és a benti élet – a szabadság és az elzártság – között, amihez remekül „asszisztálnak” Piotr hangulatváltozásai: a férfi a börtön ajtaján boldogan lép ki, de hetvenkét óra múlva már szomorúan lép be. „Vakációja” során szembesülnie kell korábbi tettének következményeivel, főként azzal, hogy elvesztette az emberi lét egyik pozitívumát, az álmodozás lehetőségét. Lukasz Borowsk rövidfilmje komoly és humoros jeleneteket egyaránt tartalmaz, de egyúttal a tanító jellegű is: a megfontolt emberi döntések mellett teszi le a voksát. 

 

Fotó: Mediawave

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.