Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Szívrablás
2010. február 18., csütörtök 00:00

Szívrablás

Írta:  Tóth Evelin
Stephen Frears 2003-ban bemutatott filmje, a Gyönyörű mocsokságok több emberi jogokkal kapcsolatos témakör feldolgozására is kísérletet tesz. A történet alapjául két illegális bevándorló Angliában töltött időszakának nehézségei szolgálnak.
Senay, a török lány (Audrey Tautou) és Okwe (Chiwetel Ejiofor), a nigériai férfi ugyanabban a szállodában dolgoznak; Senay szobalányként, Okwe éjszakai portásként. Céljuk a hivatalos papírok megszerzése. A két sorstárs kölcsönösen kiszolgáltatott helyzetüknek köszönhetően hamar összebarátkozik, s ott segítik egymást, ahol tudják. Mindkettejüknek meg kell birkózniuk a törvénytelen külföldi élet és munkavállalás buktatóival több esetben is. Először a bevándorlási hivatal gonosznak beállított hivatalnokainak vizsgálódásait kell kijátszaniuk, majd Senay-t aljas és visszataszító főnöke kirúgással zsarolja, szexuális szolgáltatásokat követelve tőle. Egy szó mint száz,  a két idegen helyzetükhöz illően éli életét, míg a mese inciting incident-je el nem jön; Okwe egyik éjjel egy emberi szívet talál a szálloda egyik szobájának toalettjében. A férfi jóindulatától és naivságától vezérelten azonnal jelenti az esetet a szálloda igazgatójának, aki meglepettség helyett kenőpénz felajánlásával reagál a helyzetre. Ekkor derül ki, hogy az igazgató mellékesen illegális szervkereskedelemmel foglalkozik, és szállodája ad helyet az olyan amatőr és brutális műtéteknek, melyek során a rászoruló jelentkezők pénzre, útlevélre stb. cserélik felesleges veséjüket. Ha „véletlenül” a kliens meghal a beavatkozás során, kapóra jön, hogy a többi szervére sem lesz már szüksége… Okwe becsületes ember lévén egy tervet eszel k a szállodaigazgató ellen, melynek megvalósításában Senay segít neki.

Azt gondolom, a témák komolyságához és aktualitásához cseppet sem mérhető a megvalósítás. Stephen Frears egy, a kérdéskörökhöz méltatlan hollywoodi klisékkel teli filmet készített happy end-del a végén. A mű ráadásul rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy maga után, melyek magyarázata erőteljesen mélyítette volna a film komolyságát. Többek között, hogy a főszereplők miért éltek törvénytelenül Angliában, miért nem kaptak legális papírokat? Sokkal érdekesebb lett volna egy olyan lélektani drámát látni, mely inkább az okokkal foglalkozik, mint a következményekkel. Például, hogy a török lány, illetve a nigériai férfi, aki eredeti szakmája szerint orvos, miért kényszerülnek cselédmunkára, s miért remélnek jobb életet külföldön, mint saját hazájukban. Vajon Anglia az új Amerika, a megvalósuló álmok új szigete?

Ha valaki azonban mélyebben elmerülne a mozi által felvetett témák egyikében, inkább két dokumentumfilmet ajánlanék; az Elvtársi segítség című alkotás többek között a Hong Kong-ban előforduló szervkereskedelemről szól, a német-svájci kooperációban készült Tarifa Traffic pedig a menekültek és a csendőrök szemszögéből mutatja be egy bevándorló csoport küzdelmeit.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.