Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra MTV Exit kampány: Harc az emberkereskedelem ellen
2010. február 18., csütörtök 00:00

MTV Exit kampány: Harc az emberkereskedelem ellen

Írta:  Tóbiás Judit
Egy kampány a szabadságért. Így jellemezhető röviden az MTV Exit rendezvénysorozata, mely alapvetőnek tartott jogokért száll síkra. Azért a jogért, hogy szabad emberekként magunk választhassuk meg, hol élünk, hol vállalunk munkát, kiket választunk barátainknak, illetve szeretteinknek. Habár legtöbbünk számára természetesek ezek a jogok, a kampány rávilágít annak a többszázezer embernek a sorsára, akik elveszítették ezeket.  Az emberkereskedelem áldozatául esett „modernkori rabszolgákról” van szó, akiket akaratukon kívül különféle munkákra, illetve prostitúcióra kényszerítenek.
Lássunk néhány megdöbbentő adatot: Az ENSZ Munkaügyi szervezetének jelentése szerint világszerte több mint 2,5 millióra tehető az áldozatok száma, mely évente mintegy 10 milliárd dollárnyi hasznot hoz az emberi lények „adás-vételét” lebonyolító bűnözők számára. Hogyan lehetne ezt a jelenséget megszüntetni? Hogyan indíthatnánk harcot az emberkereskedelem ellen? Mely eszközök lehetnek alkalmasak arra, hogy enyhítsék egy ilyen nagyságrendű probléma súlyosságát?

Az MTV Networks Europe multimédiás szórakoztató csatorna 2003-ban MTV Europe Foundation néven külön alapítványt hozott létre, melynek nem titkolt szándéka, hogy az adó népszerűségét felhasználva juttassa el üzeneteit a fiatalabb generációhoz. Az emberi jogi, illetve aktuális társadalmi kérdésekkel foglalkozó alapítvány indította el az MTV Exit kampányt, mely kifejezetten az emberkereskedelem jelenségére hívja fel az ifjú közönség figyelmét. Céljuk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa őket az emberkereskedelem veszélyéről. Ennek elérése érdekében először 2004-ben Európa-szerte, majd 2007-ben az ázsiai és csendes-óceáni térségben kezdődött meg a kampány, mely nemcsak a televíziós csatornán keresztül, de online felületen és élő programokkal is igyekszik megszólítani a fiatalokat, számos európai és ázsiai nyelven.
Mozgósító erejét a csatorna népszerűségén kívül az a számtalan amerikai illetve ázsiai híresség is biztosítja, akik a kampányban közreműködnek. Több dokumentumfilm készült, melyekben a kényszerprostitúció és a kényszermunka áldozatául esett fiatalok történeteit mutatják be világszerte. A filmeket pedig többek között olyan hírességek vezetik, mint  Angelina Jolie amerikai, illetve Lara Dutta indiai színésznők.

Csupán néhány példa a rendezvények közül: A kampány része az EXIT elnevezésű nyári fesztivál, melyet évente rendeznek meg Szerbiában, és számtalan nemzetközi előadóművész lép fel rajta.
Az R.E.M 2005-ös turnéjára az emberkereskedelem ellen harcoló helyi civil szervezeteket is meghívott, hogy ezáltal támogassa azok prevenciós és felvilágosító munkáját. A kampány végigkísérte a 2004-es és 2005-ös belgrádi divatheteket, több koncertsorozatot indított Kambodzsában és Laoszban is.
Figyelmetekbe ajánlanék még néhány videoklippet, melyek kifejezetten ezt a témát dolgozzák fel. A Radiohead All I need című klippjében a kettéosztott képernyőn két kisfiú életét láthatjuk: egy fejlett nyugati országban élő kissrác átlagos hétköznapját hasonlíthatjuk össze, egy vele egykorú, munkára kényszerített társának egy napjával. A Killers Goodnight Travel Well című klippje pedig a prostitúcióra kényszerített fiatal lányok sorsára hívja fel a figyelmet.
A téma tehát, mint láthatjuk, nagy port kavar. Mint ahogy minden esetben, itt is vitatkozni lehet a dolgok objektivitásáról és a média eltúlzó hatásairól. Fontos viszont kiemelni, hogy a kampány célja nem az elrettentés, hanem sokkal inkább az ösztönzés arra, hogy odafigyeljünk az emberkereskedelem minket is körülvevő veszélyére. A bűnözés jelen van, és sokkal inkább, mint gondolnánk, fenyeget minket és környezetünket. Fontos tehát, hogy körültekintőek legyünk és odafigyeljünk magunkra, illetve egymásra is.
A kampánnyal kapcsolatos bővebb információ:
http://www.mtvexit.org
http://217.69.40.171/english/

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.