Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Nyomor széle
2012. máj. 06., vasárnap 22:00

Nyomor széle

Írta:  Lesti Laura

jotekonysagi„Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt.

És látom azt is, sokan milyen könnyen ítélkeznek, anélkül, hogy ismernék a helyzetet. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.” – olvashatjuk Ritók Nóra és a Nyomor széle blog bemutatkozását. A naplóban olvasható megrázó és kegyetlenül őszinte írásokból dokumentumfilm is készült Pálos György rendezésében.

A kilátástalan szegénység szörnyű és legtöbbünk számára teljesen ismeretlen mélységeibe kalauzolt minket a film, melyet az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény javára szervezett rendezvényen láthattunk. Az adománygyűjtő est házigazdája a Humana Egyesület volt. A befolyt összeg teljes egészében az alapítvány munkáját támogatta.

Az Alapítvány mindennapi küzdelmeiről, a segíteni akarás nehézségeiről és szépségeiről, de mindenekelőtt a leghátrányosabb helyzetű térségekben élők kilátástalan helyzetéről szóló, Ahogy te akarod című dokumentumfilmet a Bálint Házban tekinthették meg az érdeklődők. Ritók Nóra rajztanárként egy egészen újszerű projektbe kezdett. Megpróbálta eljuttatni a művészet alapjait a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben felnövő gyerekekhez iskolarendszeren kívüli, délutáni foglalkozások keretében. A program kinőtte magát és ma már a munkatársak a tehetséggondozás, illetve a pedagógiai fejlesztés mellett komoly szociális munkát is végeznek. Persze ezekben a mérhetetlenül leszakadt térségekben a kettő nem is nagyon választható el egymástól. Különösen, hogy a tanulók más támogatásra, gondoskodásra otthonról nem nagyon számíthatnak…

kepekgyongyL.Ritók Nóra mindennapinak korántsem nevezhető története kétségkívül minden nézőt megérintett, a vetítés közben vágni lehetett a csendet. A film bemutatja az Alapítvány művészeti iskoláiban folyó művészeti oktatást, az osztályba járó gyerekek kilátástalannak tűnő helyzetét, de ugyanúgy a kicsik szintén segítségre szoruló, nyomorban tengődő családjait és legfőképpen azt a hihetetlen küzdelmet, kitartást, türelmet és megértést, amivel Nóra és az Alapítvány többi elkötelezett munkatársa próbál erején felül teljesítve mindennap segíteni a legrászorulóbbakon. Segíteni, túlélni úgy, hogy közben a rajz és a képzőművészet segítségével olyan dolgot is adnak kicsiknek, amit mástól különben nem kaphatnának meg. A jövő ígéretét, a kitörés lehetőségét. A pedagógusok a ceruza és a színek segítségével építik és fejlesztik a gyerekek személyiségét az alapszókincs elsajátításától a viselkedéskultúrán át egészen az akaraterő hatalmáig.

A hátrányos helyzetű gyerekek szívesebben rajzolnak. Sokaknak ez az egyetlen önkifejezési lehetőség, mert az írás, olvasás nem mindig megy zökkenőmentesen. A vízfesték, a papír és a színes ceruza viszont csodákra képes, megnyitja a gyerekek fantáziáját és gondolkodásra készteti őket. Azáltal pedig, hogy egy egészen új világba vezetik be az ingerszegény környezetből valamelyest kiszakadt kicsiket és nagyobbakat, reményt is ad nekik a további fejlődésre, arra, hogy igenis meg tudják valósítani álmaikat. Nagy hangsúlyt kapott a filmben, hogy a gyerekek szinte azonnal visszacsatolást kapnak munkájuk eredményességéről, rögtön látják, hogy mennyi mindenre képesek. A nebulók képei rendszeresen járják a hazai és nemzetközi művészeti pályázatokat, ahol nagy sikereket is érnek el. Alkotásaik pedig hozzásegítik őket egy balatoni nyaraláshoz, egy budapesti hétvégéhez, de még külföldi utakhoz is, ami rajzaik nélkül még talán álomként sem merülne fel bennük…

A film során találkozhatunk hihetetlenül elszánt tanárokkal, tehetséges és kevésbé tehetséges, de nagyon lelkes diákokkal, kilátástalan helyzetű családokkal és sorsokkal, problémákkal és örömökkel. De mindenekelőtt L. Ritók Nóra és munkatársai elszántságával, tenni akarásával és emberfeletti küzdelmük valódi eredményeivel.

foto: Lantai Dávid

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.