Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Betyárnak születni kell
2012. április 17., kedd 04:00

Betyárnak születni kell

Írta:  Pénzes Éva

bohemianbetyars

Kevés olyan zenekar létezik, aki fittyet hányva a zenei műfajok kőkemény kategóriáira, egy teljesen új stílust teremt. A Bohemian Betyars, ez a 6 tagból álló őrültbrigád pontosan ezt tette, mikor összepréselte a zeneiség szinte összes elemét egy nagy pálinkáshordóban. A párlat egy kiváló zenekar lett, mely azóta is csillapítja a különlegességre vágyó zenerajongók szomját. Összetételéről és a hozzávalókról Fehér Gábor, a zenekar bőgőse beszél.

Hogy született meg ennek a sokszínű zenekarnak az ötlete?

2009 tavaszán kezdődött az egész. Ketten a zenekarból kitalálták, hogy olyan zenét kéne csinálni mint a Gogol Bordello, csak mondjuk hegedűvel, szaxofonnal fűszerezve. A baráti társaságban híre ment a dolognak és mivel mindannyian miskolciak vagyunk és a gimiből vagy fesztiválokról ismerjük egymást, könnyen összeállt a zenekar.

Ezek szerint a Gogol Bordello az ősatya?

Igen, mindenképp. Az elején rengeteg feldolgozást játszottunk tőlük, sok helyen úgy is mutattak be minket, mint Gogol Bordello tribute. De szerencsére a saját számainknak köszönhetően ezt most már sikerült levetkőzni.

Zenétekben rengeteg stílus keveredik a népiestől a ska-punkig. Hogy jött létre ez a kavalkád?

Az összes tag nagyon különböző zenét szeret és mindenki  próbálta belecsempészni a saját stílusát. Ezért mindent összegyúrtunk és egy olyan műfajt hoztunk létre, amire nem tudják ráhúzni, hogy folk-punk vagy világzene vagy ska, mert egyik sem és mégis mindegyik. Jó, hogy nincsenek határok, mindenbe bele lehet egy kicsit nyúlni. Mi meg szeretjük a nagy, hirtelen váltásokat a zenében és szerencsére passzolnak is a dolgok.

Eleinte nem voltak problémáitok ebből a kuszaságból?

A kezdeteknél igen. Volt ugyanis, hogy több tehetségkutató versenyre és pályázatra is jelentkeztünk, viszont sehogyse tudtak minket bekategorizálni, ezért nem is nyertünk szinte soha semmit. Indultunk egy folk tehetségkutatón és azt mondták, hogy ez nem annyira folkos, túl ütős. Akkor indultunk világzenei kategóriában, ott azt mondták, hogy túl punk. Voltunk egy keményebb, zúzósabb versenyen is, ott meg azt mondták, hogy túl kevés, mert nem vagyunk elég metálarcok. Rájöttünk, hogy igazából sehova sem illünk be, de pont emiatt jó is, mert különlegesek vagyunk. Végülis jól jártunk, csak kitartás kellett.

A tagok túlnyomó többsége, ahogy te is, diák. Mennyire nehéz összeegyeztetni a zenét a sulival?

Eddig nem voltak vele komolyabb problémák, de most már érződnek. Épp akkor utazunk ki külföldre, mikor elkezdődik a vizsgaidőszak és ennek kb. a végéig turnézunk, úgyhogy fogalmam sincs, mikor fogok levizsgázni. Most már érződik, hogy a kettő együtt nagyon nehéz, de nem fogom a zenélést emiatt abbahagyni. Meg hát minden hétvégén hajnalig ivászat meg buli, nulla pihenés, az is sokat kivesz belőlünk.

Tehát már kezd nagyon beindulni a dolog?

Igen, ez már érződik. Idén nyáron már az összes magyarországi fesztiválon játszunk (Sziget, Volt, Campus, Hegyalja, Pafé, Efott), emellett nagyon sok külföldi fesztiválon illetve klubkoncerteken veszünk részt. Május 18-án Spanyolországban játszunk a Manu Chao-val. Lehet Lengyelországba is eljutunk az EB ideje alatt egy kulturális programra és Németországba is megyünk egy punk fesztiválra, ami elég nívósnak számít az ottani körökben. Igazából az egész nyár be van tervezve és reméljük, hogy minden össze is fog jönni szépen.

Akkor nem sok szabadidőtök lesz.

Hát nem. A nyáron minden héten lesz legalább egy, de inkább két koncert, sőt van, hogy három is. Lesz, hogy másfél hétig úton leszünk, hazajövünk pár napra pihenni, aztán megint indul az őrület. Vicces lesz, de most még bírjuk, amíg fiatalok vagyunk, meg persze muszáj is valahogy.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerélményeteknek?

Sok helyen megfordultunk már, de a legjobb az volt, amikor először mentünk ki Spanyolországba, Galíciába. Ott 1500 ember előtt játszottunk, életünkben talán másodszor ilyen nagy  tömeg előtt. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a külföldieknek mennyire bejön, hogy magyarul énekelünk. De a tavalyi Szigetes fellépés is felejthetetlen marad.

Tervezitek-e, hogy egyszer majd a zenélésből fogtok megélni?

Igen, mindenkinek ez a nagy vágya és most vannak kisebb reménysugarak, hogy talán össze is jön.  Voltak olyen terveink, hogy tavaly szeptemberben külföldre költözünk, de ez sajnos nem valósult meg, így viszont talán Magyarországon tudunk még nagyobbra törni. Igazából az a cél, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, minél többen megismerjék és megszeressék. A suli mellett, amíg még nem kell dolgoznunk és van időnk vele többet foglalkozni, addig megpróbálunk nagyon ráfeküdni, aztán meg úgyis kiderül, hogy lesz-e ebből valami vagy sem.

Én pont az ellenkezőjét gondoltam volna, hogy alig várjátok, hogy vége legyen a sulinak és csak erre tudjatok koncentrálni.

Igen, jó lenne, csak Magyarországon a zenelésből nagyon nehéz megélni. Itthon körölbelül 4-5 zenekarnál több biztos nem mondhatja el magáról, hogy csak zenéléssel foglalkoznak. Külföldön nem kéne annyival feljebb lépni, hogy ebből meg lehessen élni, ezért is próbáltuk volna meg a kiköltözést. Meg igazából annyira az elején vagyunk, még csak egy albumunk jelent meg, most lesz három éve együtt a zenekar, úgyhogy van még időnk bőven.

Terveztek egy következő albumot a közeljövőben?

Igen, nyáron fogunk nekiállni  a második lemez készítésének, ami remélhetőleg szeptember végén meg is fog jelenni. Jó lenne 10-12 számot összehozni, ezekből pár már el is készült. Összecsapni viszont semmiképp sem szeretnénk, mert rengeteg új ötlet van és nagyon jól haladunk velük. Azzal is készülünk, hogy június elsejére kiadunk egy kislemezt három számmal ízelítőként. De szeptembertől elfoglaljuk a világot.

Koncertstílusotok elég egyedi, mondhatni kissé őrült és féktelen. A Humana által szervezett jótékonysági koncerten is hűek maradtok ehhez?

Természetesen, mindenképp próbáljuk majd felrázni az embereket. A zenén túl sok pálinkával és jókedvvel.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.