Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Műfajok kavalkádja - a Delalamm
2012. április 11., szerda 14:58

Műfajok kavalkádja - a Delalamm

Írta:  Zámbó Eszter

delalamm

Lamm Dávid noha harmincas évei elején jár, munkásságát pár sorban nehéz összegezni. Jazz zenész, aki dolgozott már a Bárka és Nemzeti Színházban, közreműködött több zenei produkcióban (Spo-Dee-O-Dee, Sadant, Hagesher), gitárosként és szerzőként jelen volt Caramel Nyugalomterápia és Szalóky Ági Hallgató, majd Cipity Lőrinc lemezén és együtt zenélt többek között Balázs Elemérrel, Dés Lászlóval, Csanyi Zoltánnal. Legutóbb szóló-projektének, a groove zenét a jazzel ötvöző Delalamm formációnak koncertjén jártunk a Mika Tivadar Mulatóban, ahol vendégelőadóként MC Zeek lépett még fel.

Valahol Bob MarleyRedemption Song című számának feldolgozása és a két éve megjelent 1st the 1 (…then the other) albumuk címadó dala között már biztosan tudom, hogy működik a műfajok egyesítése. Csak bírjuk ki, hogy a széken ülünk… vagy mégse?

Azt írják: A Delalamm egyszerűen Lamm Dávid groove zenekara. Mennyire csak a te stílusod a meghatározó a zenétekben?

Én választom ki és írom a dalok java részét, de ez nem jelenti, hogy mások nem hatnak rá. Nagyon rányomja a bélyegét a zenekar összes jelenlegi és volt tagja is, úgyhogy sok ember munkájából alakul ki a zenénk.

A zenekar tagjaival évek óta együtt zenélsz különböző formációkban…

Igen, Marcival (Soós Márton - basszusgitáros) az elmúlt tíz évben több száz helyen léptünk fel együtt, például Balázs Elemér zenekarában vagy a Hagesherben, de voltak alkalmi trio felállásaink is. Vele és Andrissal (Mohay András – dobos) is egyértelmű volt, hogy együtt akarunk játszani, emellett réges-régi barátaim és nagyszerű zenészek, valahogy így alakult ki ez a mostani formáció. A billentyűs egy furcsa kérdés, jobbnál jobb előadókkal dolgoztunk együtt, de a jelenlegi felállás Neumannal (Neumann Balázs – billentyűs) olyan, ami szerintem hosszú távon is működni fog.

A jazzt fűszerezitek különböző stílusokkal vagy inkább fordítva?

Inkább fordítva. Mindenféle stílusba, reggaebe, hip-hopba, r’n’b-be próbáljuk picit becsempészni a jazzt.

MC Zeek gyakran közreműködik a koncerteken, hogyan találtatok egymásra?

Zeeket a Sadant nevű formációban ismertem meg, amelynek hosszú évekig tagja voltam. A „soundján” kívül az fogott meg leginkább, hogy fantasztikus szövegeket ír. Zeek rapjei nem csupán értelmesek, hanem fantáziadúsak és tele vannak jobbnál jobb nyelvi és gondolati ötletekkel. A „delalamm” előtt már volt egy közös formációnk, végül itt kötöttünk ki...

lamm desAz albumotokon sokan közreműködnek vendégelőadóként. Könnyen megtalálod a (zenei) hangot a különböző művészekkel?

A lemezen szereplő zenészek mindegyikét régóta ismerem, ezért a közös hang eleve adott volt. Ezzel együtt, hálás vagyok a közreműködésükért, mert mindannyian sokat tettek hozzá a zenéhez.

Milyen a koncertek struktúrája?

Van egy-két instrumentális számunk, és több popos, saját és feldolgozás dal, amihez gyakran érkeznek vendégelőadók. Ezt a kettőt próbáljuk valahogyan fúzionálni, úgy, hogy az első néhány szám  kicsit jazz-orientáltabb, a többi inkább groove alapú.

Neumann Balázs azt mondta a koncert előtt, hogy: „ne üljetek le, ez táncolósabb zene”. Te, mint közönség állnál vagy ülnél egy Delalamm koncerten?

Ez azért rossz kiindulópont, mert én nagyon rossz közönség vagyok, nem vagyok kifejezetten táncos-lábú, úgyhogy remélem, hogy a mi hallgatóink nem olyanok, mint én, hanem némileg flexibilisebbek.  

Több területen tevékenykedsz, dolgoztál színházban, zenéltél más produkciójában, melyik munkád okozza a legtöbb örömet?

A legjobb, ami történhet az emberrel, hogyha a saját zenéjét tudja játszani, úgy, hogy az jól süljön el, és úgy érezze, hogy mindkét oldalról jól sikerült a koncert, az emberek is szerették, és a zenekar is jól zenélt. De van mindenféle más pillanat is, például amikor más produkciójában játszom és az jól sikerül, de nyilván az is nagyon jó érzés, amikor van egy napom otthon békében. Szóval mindenféle dolognak tudok örülni.

Látsz valamilyen különbséget az európai és a magyar közönség között?

Lehet, hogy ez az én túlgondolásom, de tavaly játszottunk a CEU-n és én akkor úgy éreztem, hogy az a nagyon sokféle ember, akik Európa több részéről vagy máshonnan érkezett, lényegesen könnyebben oldódott fel, mint a hazai közönség. Azt hiszem, a magyar közönség kegyeiért keményebben meg kell küzdeni. Ugyanakkor, a lassan kialakulófélben lévő társaság, aki a koncertjeinkre jár, nagyon lelkes. Hálával tartozom nekik.

A Humana jótékonysági rendezvényén Dés Andrással és Palya Beával fogtok együtt zenélni. Van már koncepció vagy improvizációt várhatunk?

Kevésbé lesz improvizatív, mivel már nem először zenélünk együtt, és ezzel a trióval tervezünk a nyárra is közös munkát. Új dalok azonban várhatóak.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.