Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Beszélhetünk erről? - Szólásszabadság, cenzúra és vallás a Trafóban
2012. február 17., péntek 10:40

Beszélhetünk erről? - Szólásszabadság, cenzúra és vallás a Trafóban

A világhírű DV8 társulat verbatim tánc-színházi produkciójával érkezik 7 év után újra a Trafóba. Legújabb darabjuk a kockázatvállalásról (is) szól, kockázatvállalásról a szó fizikai és esztétikai értelmében egyaránt. Lloyd Newson és társulata arra tesz kísérletet, hogy átlépje a tánc és a színház közötti határmezsgyét, hogy méltósággal, egyértelműen, de nem nagy hangon álljon ki a gondolatok és érzelmek szabad áramlása mellett, hogy egyszerre legyen radikális és közérthető, és hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa üzenetét.

beszelhetunk errol 1A 2011 őszén Ausztráliában bemutatott előadás témája a multikulturalitást érintő jogszabályok, a szólásszabadság, a cenzúra: Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől, Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át, a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig sok esemény történt az utóbbi évtizedekben, amelyek kultúrával, művészettel és a szabadságjogokkal kapcsolatos politikát alakítják.

1986-os megalapítása óta a DV8 a világ vezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. A bő negyedszázados múltra visszatekintő DV8 korábbi előadásai úttörőnek számítottak a brit fizikai színház markáns karakterének és jellegzetes átpolitizáltságának megteremtésében. Lloyd Newson, a társulat alapítójának és művészeti vezetőjének érdeklődésének középpontjában már a 80-as, 90-es évek idején olyan kényes társadalmi kérdések álltak, mint a szexualitás, és ezen belül is a férfiasság – a maszkulin férfi ideál – és a szexuálpolitika problematikája. A mára már közkedvelt témának számító gender-kutatás és a nemi identitás kérdéseinek vizsgálata akkor még gyerekcipőben jártak, a darabok (My Sex, Our Dance; My Body, Your Body) alapjául elsősorban feminista elméletek szolgáltak. Az akkor kitörő AIDS-krízis és az eluralkodó homofóbia különösen aktuálissá tették a DV8 provokatív megközelítését. Az utóbbi években az angol csoport dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és élő interjúkat használnak fel – ez így történt a legfrissebb, Can We Talk About This? című előadás esetében is.

beszelhetunk errol 2A DV8 működésében meghatározó, hogy a csapat nem enged az ún. produkciós kényszernek, projekt-alapú társulatként működnek, melynek darabjait hosszú és alapos kutatómunka előzi meg. Igazi különlegesség, hogy Budapesten válogatást is tartanak: 2013/14-es új projektjükhöz keresnek táncosokat, nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályból.

Az ausztrál származású Lloyd Newson pszichológiai tanulmányokat végzett, majd ösztöndíjjal tanult a London Contemporary Dance Schoolban. Darabjait minden esetben meghatározza pszichoanalitikus látásmódja: hétköznapi történetekből építkezve láttat társadalmi jelenségeket és folyamatokat.  Newson, aki soha sem leplezte nemtetszését az absztrakt tánc kiüresedett, számára semmitmondó esztétikájával kapcsolatban – egyenesen a „művészeti formák Prozac-jának” titulálja ezt az irányzatot -  előadásaiban előszeretettel lépi át a műfaji határokat.

Február 23-án, csütörtökön 18:30-tól a világhírű rendezővel, Lloyd Newsonnal Lévai Balázs szerkesztő-riporter beszélget a Trafó Galériában. Az angol nyelvű beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Videórészlet az előadásból: http://www.youtube.com/watch?v=tmP3vHb2aeE

***

 

DV8 (UK): Beszélhetünk erről? / Can We Talk About This?

Fizikai színház

Angol nyelven, magyar felirattal.

Előadásnapok és kezdési időpont: 2012. február 22-24. 20:00

 

Rendezte: Lloyd Newson

Rendezőasszisztens, társulati manager: Elizabeth Mischler

Produkciós manager: Jamie Maisey

Színpadmester: Tom Pattullo

Színpad: Matt Davis

Hang: Eamon Walsh

Fényterv: Beky Stoddart

LX: Richard Godin

LX és videó: Ben Dodds

Táncosok: Ira Mandela Siobhan, Hannes Langolf, Ermira Goro, Lee Davern, Joy Constantinides, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell, Samir M'Kirech, Kim-Jomi Fischer

 

A Trafó felhívása:

Figyelem, az előadás a társulat kérésére PONTOSAN a meghirdetett időpontban, 20.00-kor kezdődik! Későket nem áll módunkban beengedni – a megértést köszönjük.

Az előadásban meztelenség, durva nyelvhasználat és esetenként morálisan sértő jelenetek is előfordulnak.

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.