Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Második világháborús hírek, több ezer rágógumi, 257 darab szavazógomb a Trafóban
2012. február 02., csütörtök 10:04

Második világháborús hírek, több ezer rágógumi, 257 darab szavazógomb a Trafóban

Írta: 

 

A 2012-ben tíz éves Tünet Együttes új, Voks című előadásában megfogalmazott kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha addigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek? A kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a Tünet Együttes új bemutatója interaktív technikai megoldás segítségével dolgozza fel - a nézők közreműködésével. A nézőtéren ahány néző, annyi szavazógomb, a tánctéren pedig több ezer színes golyórágó és öt kiváló táncos – február 2-án, 3-án és 4-én! 

voks image tunet egyuttesKisHogyan dolgozzuk fel traumatikus történelmi tapasztalatainkat egy olyan korban, amelyben a történelmet minden politikai erő pusztán az önlegitimáció eszközének tekinti, és ennek megfelelően írja át? És ha ezt a szembenézést és felelősségvállalást megspóroljuk magunknak, miféle garanciáink maradnak arra, hogy a jövőben nem fognak új köntösben megismétlődni a múlt tragédiái? Vajon a történelem olyan, mint a természet: kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan, vagy az egyénnek is befolyása van a nagy folyamatokra?

A kollektív döntések kérlelhetetlen logikája egyszerre frusztrál, és segít kibújni a személyes felelősségvállalás alól, még ha olyan kis dologról van is szó, mint hogy mi történjen a színpadon. Pedig a Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a néző, ráadásul minden egyes néző, hiszen ahány néző, annyi szavazógomb. A döntések sora nem ott ér véget, amikor beülünk egy előadásra a Trafóba - mindenkinek minden pillanatban van választása, és ez estéről estére más és más előadást eredményez.
Ráadásul a Tünet Együttes legújabb kísérlete jól modellezi azt a világot, a mai Magyarország társadalmát, amelyben élünk – kiélezve a kollektív döntéshozatal és az egyéni felelősség témájára.

A két hónapos próbafolyamat során a társulat régi és új alkotótársakkal dolgozott együtt. Peer Krisztián, a Tünet Együttes névadó dramaturgja a darab szövegét állította össze, Márkos Albert pedig ismét zeneszerzőként jegyzi a produkciót, a produkció végén pedig Krzysztof Pendereczki Gyászzene Hirosima áldozatainak emlékére című zeneműve is elhangzik. A társulat 2011 nyarán meghallgatást tartott, ennek során találták meg az előadás fiatal táncosait, az Izraelből érkezett Ayelet Yekutielt, Bordás Emilt, és Egyed Beát. Furulyás Dóra a társulat ösztöndíjasa volt, vele már a csapat Az élet értelme című előadásában is találkozhatott a közönség, Szász Dániel pedig a Tünet Együttes alapító tagja.
A Korai Zsolt médiaművész által tervezett interaktív, székenként installált szavazórendszer és speciális technológia segítségével az előadás nézői lesznek annak igazi rendezői.
A forrásszövegek felkutatásában Gáti István segített, illetve a társulat több történésszel is konzultált a munka során, a szövegeket pedig Bánki Gergely és Kertész Péter színművészek tolmácsolásában hallhatja majd a közönség.

Az egyik különlegesség, hogy a társulat honlapján, az előadás blogján folyamatosan nyomon követhető, mi történik a háttérben: fotógalériák, videók, bejegyzések mentén kísérhető végig a teljes próbafolyamat, egészen a premierig. A másik „csemege” az előadás kapcsán, hogy a Bonbonetti 19 200 darab rágógumival segítette az előadás létrejöttét – így esténként akár több ezer színes golyócska is boríthatja majd a színpadot.

Február 3-án, pénteken az előadás után Králl Csaba tánckritikus, szakíró beszélget Szabó Rékával és a társulattal!


Videórészlet az előadás próbáiból: http://www.youtube.com/watch?v=VQxvuNvzY1c&;feature=youtu.be

A Trafó Blog 12+1 kérdéses interjúja Szabó Réka koreográfussal: http://kortars.freeblog.hu/archives/2012/01/18/SzR/


Rendező: SZABÓ Réka

Szereplők: Ayelet YEKUTIEL, BORDÁS Emil, EGYED Bea, FURULYÁS Dóra, SZÁSZ Dániel
Dramaturg: PEER Krisztián
Fény: SZIRTES Attila
Zeneszerző: MÁRKOS Albert
Speciális technológia: KORAI Zsolt

Külön köszönet: GÁTI István, TRENKA Csaba, GYÖRGY Péter, UNGVÁRY Krisztián
Támogatók: Budapesti Kulturális Alap, NKA

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.