Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Gyógyulás a gyászból
2011. december 08., csütörtök 07:24

Gyógyulás a gyászból

Írta:  Ozgyin Erika

A feldolgozatlan gyász egy egész életre megakadályozhatja a boldog élet lehetőségét. Szinte mindenkiben, aki élt már át veszteséget felmerül a kérdés: Hogyan dolgozhatnám fel? Hogyan engedjem el? John W. James és Russel Friedman Gyógyulás a gyászból című könyve ennek megoldására született. A könyv, a szerzők harmincéves tapasztalata alapján gyakorlati program bemutatásával, személyes példákon keresztül ad át egy olyan módszert, mely segítségével a gyászoló a saját életében történt események felidézésével megbékélhet, enyhülést nyerhet és képessé válhat az újbóli teljes életre.

gyogyulas a gyaszbolAz életünkben bekövetkező jelentős negatív változások gyászt okoznak, de ez az állapot természetes, hiszen életünk addigi megszokott formája felborul, valami hiányozni kezd, ezt pedig veszteségként éljük meg. Nem csak a halált és válást tarthatjuk annak, de ilyen lehet akár egy költözés, egészségi állapotunk, vagy gazdasági helyzetünk változása, iskolakezdés, de még a bizalom elvesztése is. Ez a könyv gyakorlati módszerrel segíti a fájdalom feldolgozását.

Számtalanszor hallani gyászolóktól, hogy: „Egy szülő soha nem tudja túltenni magát gyermeke halálán.” Azzal vonnak párhuzamot, hogy ez a szeretet megszűnését jelentené, holott nem. Attól, hogy valakinek ez sikerül, nem egyenlő azzal, hogy elfelejtette gyermekét. Ameddig ehhez a kijelentéshez ragaszkodik, addig saját magát akadályozza abban, hogy sikerüljön feldolgoznia a gyászt.

A sikeres gyászfeldolgozás bizonyos mértékben a meghallgatástól függ. Társadalmunkban viszont nem, vagy kevésbé elfogadott az érzelmek nyílt kimutatása. Szocializációnk során olyan visszajelzéseket kapunk, hogy a fájdalmunkat magunkban kell tartanunk, mások előtt uralkodnunk kell az érzelmeinken, ezért már nem is akarjuk vagy félünk ezt megtenni. Nem osztjuk meg senkivel mi bánt, mire gondolunk, hogyan próbálunk átlendülni a minket ért fájdalmas eseményeken, sokszor bezárkózunk és önmagunkat marcangoljuk. A meghallgatás sajnos nem természetes dolog.

A Gyógyulás a gyászból című könyv útmutatást ad önmagunk megsegítésére. Módszere egyszerű, tiszta, világos lépésekből áll.  A feldolgozás folyamatának első lépése a szándék, hogy elindulunk ezen az úton. Ezt követően vagy egyedül, de még jobb, ha egy megbízható partnerrel elkezdjük a gyakorlatokat. A partner lehet olyan személy, aki maga is veszteséggel küzd, de mindenképpen olyan, akiben tökéletesen megbízunk. Első alkalommal általánosságban kell beszélnünk a veszteségről, a gyászról. Arról, hogy milyen mondatokkal próbáltak a múltban vigasztalni. Ezekből lehet majd látni, hogy azok a kijelentések nemhogy enyhítették volna a fájdalmat, de inkább erősítették azt.

Következő lépésben két olyan energia felszabadító viselkedést kell keresni, amit a fájdalom elöli menekülésnek használtunk (pl. alkohol, sport, munka, vásárlás). A partnerrel megbeszélve tudatosítani kell, hogy ez egy rosszul választott magatartás. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk rajta, tudomást kell venni a létezésükről. Következő lépésben egy veszteségdiagramot kell felállítani, melyben lehetőleg szerepelnie kell minden olyan élménynek, mely negatív érzéseket okozott. Ezt követi a megoldás fázisa, melynek első lépése a beteljesítetlen érzelem tudatosítása, az elmaradt érzelmi kommunikáció. Minél intenzívebbek ezek az érzések, annál valószínűbb, hogy feldolgozatlanok. A kapcsolatdiagram segítségével mely csak egyetlen kapcsolatra fókuszál lehetőség van feltárni, felfedezni és beteljesíteni, amit a veszteség bekövetkeztekor lezáratlan volt.

A feladatok, gyakorlatok sora ezzel még nem ér véget, de a cikknek nem célja a gyakorlatok részletes feltárása. Ezért mindenkit arra buzdítok, akit már ért veszteség, hogy vegye kezébe a könyvet és csinálja végig. A könyv segítségével elsajátított módszert a későbbiek folyamán is könnyedén tudja majd alkalmazni az olvasó. Ehhez viszont nem elég csak elolvasni a könyvet, hanem a feladatokat lépésről lépésre pontosan el kell végezni ahhoz, hogy elérhetővé váljon a beteljesülés és a megbékélés.

A könyvet 17 nyelvre fordították le és az Egyesült Államokban már a 25. kiadását éli. Magyarországon 2009 óta tartanak workshopokat a témában. A szegedi Gyógyulás a gyászból központ tavasztól kezdi meg hivatalos működését. Terveik között szerepel a későbbiek folyamán képzések indítása is. További információk a központról és a workshopról: www.gyogyulasagyaszbol.hu

Ozgyin Erika

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.