Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A halál diszkrét bája - Fernando León de Aranoa: Amador
2011. augusztus 11., csütörtök 23:02

A halál diszkrét bája - Fernando León de Aranoa: Amador

Írta:  Majsa barbara

Fernando León de Aranoa Amador című filmjével neorealista hagyományokat követve, kendőzetlen őszinteséggel mesél a hazájáról. Spanyolország azon szegletébe kalauzolja el a nézőit, ahol a bevándorlók és a szegények mindennapos küzdelmet folytatnak az életben maradásért. A kisemberek helyzetével foglalkozó dráma - sok más spanyol mozgóképhez hasonlóan - helyzetkomikumból táplálkozva építi fel a cselekményét.

amador1A nyomorban tengődő Marcela legfőbb vágya, hogy végre a saját lábára álljon, és új életet kezdjen. Ennek megvalósítása érdekében ápolóként helyezkedik el a beteg Amadornál, aki az idősek bölcsességével felvértezve osztja meg a gondolatait a fiatalasszonnyal. Két, beszélgetésekkel és vitákkal teli hét után az idős barát végül örök álomba szenderül. Marcela nem vesz tudomást Amador haláláról, hiszen számára a férfi ápolása jelenti a kiutat a kilátástalanságból, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a szomorú esemény rejtve maradjon mások előtt. Házi praktikákhoz folyamodva próbálja titkát megőrizni, miközben a kétségbeesés egyre inkább eluralkodik rajta. Bár tudja, hogy helytelenül cselekszik, nem képes színt vallani. Színjátéka végül nem várt fordulatot eredményez, amelynek következményeként a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.

Aranoa drámája erősen kritikus hangot üt meg, és ironikus stílusban mond ítéletet korunk kapitalista társadalmáról, amelyben már a halál is csak egy eszköz a pénzkereséshez. A pénz hiánya az egész filmet áthatja: az értékes papírdarabért az emberek még családjukat és a barátaikat is képesek félrelökni. Hiába hangoztatják, hogy mindezt a szebb és biztonságosabb jövőért teszik, viselkedésük ettől még nem válik elfogadhatóvá, főleg nem egy olyan vallásos és családcentrikus országban, mint amilyen a spanyol is.

amador2Az Amador a története szempontjából párhuzamba állítható az olasz neorealizmus egyik kiemelkedő darabjával, Vittorio De Sica Biciklitolvajok című alkotásával. De Sica hőse Antonio, aki Marcela férjéhez hasonlóan szintén a megélhetésért küzd, de nála a pénz sohasem élvez prioritást a családdal szemben. Antonio Ricci azért kényszerül lopni, mert a kerékpárját eltulajdonították, anélkül viszont nem tudja elvégezni a feladatát. Aranoa szegényei már meg sem próbálnak rendes munkát találni, a maradék becsület és tisztesség is kiveszett belőlük, a szegénységükkel csupán legitimálni akarják a tettüket. Míg az olasz rendező szimpatikusnak és szánnivalónak rajzolja meg a figuráit, addig a spanyol meg sem próbálja közelebb hozni a szereplőit a közönséghez.

A másik nagy különbség a két mozgókép között, hogy a modern film korszakából származó olasz mű végkifejlete kiábrándult és rezignált, a spanyolé pedig épp ellenkezőleg; reményteljes. Ez lehet az egyik oka annak, hogy Aranoa nem képes olyan drámai hatást elérni, mint De Sica, de talán nem is akar. Az Amador megmártózik a fekete komédiák fanyar világában, ami könnyek helyett hangos kacajt eredményez. A befogadók immunissá válnak, az érzelmi azonosulás lehetetlenné válik, a happy end pedig csak egy újabb fricska Hollywoodnak.

Fernando León de Aranoa művészfilmes jegyeket viselő, aktuális témát felvonultató közönségfilmet rendezett. Maró gúnnyal és nyílt iróniával ad hangot a világról alkotott véleményének, ahol a morális értékek veszendőbe mentek, az emberi kapcsolatok kihűltek, a kapitalizmus pedig még fényesebb glóriában ragyog.

Majsa Barbara


/Fotó: Cirkofilm/

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.