Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra 4 hónap, 3 hét és 2 nap
2010. január 14., csütörtök 00:00

4 hónap, 3 hét és 2 nap

Írta:  Horváth Veronika

A kommunizmus utolsó éveiben járunk, a helyszín Románia. A történet egy állapotos lány és segítőkész barátnőjének egy napját meséli el, melynek végére mindkettejük élete gyökeresen megváltozik.  Gabita, kollégiumi szobatársa, Otilia segítségével illegális abortuszra készül, aminek minden borzalmát személyesen követhetjük végig. Hogyan valósul ez meg egy olyan rendszerben, ahol a választás szabadsága vagy az emberi méltóság kérdése eltörpül a nagy eszmék mellett?


kultura_4honap

Semmit nem tudunk meg arról, hogy milyen folyamatok állnak Gabita döntésének hátterében, miért választotta az illegális abortusz lehetőségét. Barátnője, Otilia szervezi meg az „eseményt”, ami korántsem egyszerű feladat. Pár napra szobát foglal egy lepusztult szállodában, ahol majd a cseppet sem veszélytelen „műtétet” végrehajtják. Találkozik Bebe úrral, a zugorvossal, aki visszaélve a két lány kiszolgáltatott helyzetével, hatalmat gyakorol rajtuk és a magzatelhajtásért súlyos árat kér cserébe. A művelet elvégeztével Otlilia súlyos teherrel a vállán indul útnak, hogy eltűntesse a „bizonyítékot”. Így ér véget egy élet egy panelház szeméttárolójában.

Újraéled egy nem is olyan régi kor, amiben a nőket megfosztották önrendelkezési joguktól. A film történelmi hátterét ismernünk kell ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a helyzet drámaiságát.
A Ceauşescu rendszerben törvény tiltotta a terhesség megszakítását, ennek megszegése pedig súlyos börtönbüntetést vont maga után. Az abortusztilalom a fogamzásgátló eszközök hiányával és a szexualitásra vonatkozó kiadványok betiltásával párosult, ezzel segítve elő a népesség gyarapodását. Miként hatott egy ilyen drasztikus jellegű népesedéspolitika a társadalom tagjaira? Pár évig valóban növekedett a lakosság létszáma, de rövid időn belül terjedni kezdtek a titkos abortuszok, amiket orvosok, nővérek, bábák jó pénzért végeztek el. Az abortusz tiltása még soha nem vezetett annak gyakorlatban való megszűnéséhez, de mindig is kiszolgáltatta a nőket az illegális terhesség-megszakítással járó veszélyeknek, melyek megfelelő orvosi ellátás mellet elkerülhetőek lehettek volna. Romániában több ezer nő vesztette életét illegális abortusz következtében.

Cristian Mungiu alkotása megtörtént esetet dolgoz fel, de számtalan hasonló történet példázza, hogy az ilyen népesség növelését célzó politika milyen kiszolgáltatott és megalázó helyzetbe hozza a társadalom női tagjait. Tökéletesen példázza, hogy a hétköznapi emberekre milyen hatással voltak az effajta intézkedések, hogyan élték ezt meg a mindennapok valóságaként.

 

A film nem foglal egyértelműen állást az abortusz kérdésében, naturalista eszközeivel, hatásvadászat nélkül borzasztja el a nézőt. Mélyen megrendítő alkotással állunk szemben, mely megannyi kérdést és problémát vet fel, válaszokat azonban nem kapunk rájuk. A rendező nem dramatizálja túl az eseményeket, nincs is rá szükség, hiszen a helyzet már önmagában drámai. Ítélkezésnek nyoma sincs. A történteket mindenki saját erkölcsi értékrendje alapján ítélje meg. Megérdemelt az a számtalan díj, amit a film magáénak tudhat. Zseniális munka, tárgyilagos, megrázó, őszinte, garantáltan gondolatébresztő.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.