Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Verzió – Emberi jogok a moziban
2010. október 15., péntek 01:00

Verzió – Emberi jogok a moziban

Írta:  Horváth Veronika
A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A szervezők évről évre olyan alkotások bemutatására törekszenek, melyek kiszélesítik a világról alkotott képünket és formálják embertársainkhoz való viszonyunkat. A világ minden tájáról láthatunk alkotásokat, az ottani emberek problémáiról, mindennapjairól, bemutatva ezzel a világ sokszínűségét. A filmek olyan fontos kérdések köré épülnek, mint például a háborúk, menekültek kérdése, rasszizmus, oktatás, esélyegyenlőség és tolerancia. A Fesztivál filmjei 2010. november 2-7. között kerülnek bemutatásra a Toldi moziban. A Verzió hivatalos honlapja: www.verzio.org.

Ízelítő az idei Verzió Filmfesztivál kínálatából:

Nowhere in Europe

A Nowhere in Europe című dokumentumfilm egy német- lengyel koprodukció, melynek központi témája az európai menekültügyi politika. Négy történetet láthatunk, melyeken keresztül olyan emberek mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, akik a csecsen konfliktus következtében hazájuktól távol próbálnak meg teljes életet élni. Idegenként élnek olyan országokban, ahol nem kíváncsiak történeteikre, haza viszont nem mehetnek, így marad számukra a várakozás, nincs más választásuk. Ali, újságíróként naplóírásba kezd, melyben kifejti reményeit, félelmeit, gondolatait, amit menedékjogra várva családjával tapasztalt. Wacha, mint politikai aktivista menedékjogot kapott Ausztriában, fiát azonban üldözik Oroszországban, így azért küzd, hogy számára is lehetőség nyíljon Európában menedékhez jutni. Tamara és Abu fogyatékos lányának sürgősen orvosi segítségre lenne szüksége, a család azonban állandóan a deportálástól retteg. Ruslan pénz és menedékjog nélkül Ukrajnában ragadt, bízik benne, hogy családja számára hamarosan megnyílnak Nyugat-Európa kapui. Mind a négy történet olyan emberek életét mutatja be, kiknek el kellett hagyni hazájukat, mert a folytonos gyilkosságok és emberrablások miatt életük veszélyben volt. Jövőjüket egy olyan civilizált és demokratikus országban képzelik el, ahol az emberi életnek értéke van és az emberi jogok valóban érvényesülnek. Történetük azt meséli el, miként élik meg az új kihívásokat, melyekkel az Európában menedékjogra váróknak szembesülniük kell.

 

In the bazaar of sexes

Sudabeh Mortezai dokumentumfilmje a nemek közti kapcsolatok kérdését feszegeti iráni példákon keresztül. Személyes történeteken át ismerhetjük meg az ideiglenes házasság intézményét. Ez egy elfogadott gyakorlat a síiták körében, amely lehetővé teszi a férfiak és nők számára, hogy meghatározott időre házasságra lépjenek. Iránban a házasságon kívüli szexuális élet bűnnek számít. Hogy az ideiglenes házasság a prostitúció megszentelt formája, vagy csak egy kiskapu a szigorú iszlám törvényekkel szemben, azt döntse el mindenki maga.  Meglepő vallomásokat hallhatunk az érintettektől az egyik legfurcsább és legmeglepőbb gyakorlatról. Milyen indíttatásból választja ezt a lehetőséget egy nő, és miért egy férfi? Hogyan egyeztethető össze ez a vallással? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a filmből, mely kellő őszinteséggel tárja elénk az iszlám szexualitásra vonatkozó előírásait.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.