Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Jog embere Kertész Anna
Kertész Anna

Kertész Anna

2014. június 30., hétfő 00:00

Kontúr - a foci vb-ről másképp

Ma a foci VB-ről fogunk beszélgetni, mivel Czibere Károly államtitkár úr lemondta az interjút. A fiúk pedig csak a foci VB-ről akarnak beszélgetni, hiába dobtam be a devizahiteles Kúria döntéses történetet vagy Juncker megválasztását, csak a foci. Úgyhogy tartsatok velünk foci-őrültek, 16:30-kor kezdünk. 

Kép forrása: www.goal.com

2014. június 23., hétfő 00:00

Kontúr - PRIDE 2014

Budapest Pride 365. Ezzel a mottóval hívják fel a figyelmet a fesztivál szervezői arra, hogy az LMBTQ emberek nem csak a felvonulás, hanem az év minden napján jelen vannak az élet különböző területein. Családot alkotnak akkor is, ha nem látjuk őket, mert a mai jogi és társadalmi környezet miatt titkolózni vagy rejtőzködni kényszerülnek. A félelem szülte elrejtőzés és a jogi korlátok ellenére az LMBTQ emberek az év 365 napján családban élnek: ki partnerével, ki szüleivel, ki gyerekeivel, ki barátaival vagy bármely más formában. Nekik, a többszázezer embernek, és családjukon, barátaikon, munkatársaikon keresztül az egész társadalomnak az az érdeke, hogy mindenki félelem nélkül élhessen Magyarországon. A Prideról is beszélgetünk Zahoranschi Richárddal a radiopink műsorvezetőjével és Milanovich Dominikával, aki a Budapest Pride szervezője.2014. június 16., hétfő 00:00

Kontúr - A városligeti tervekről

Vállalja a történelmi felelősséget a Városliget beépítéséért Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. A mno.hu számára adott interjújában kiemelte, hogy "az építészeti tervpályázaton való részvétel elleni, egyébként sikertelen „civil” bojkottfelhívás minden elemében a félelemre építő, ellenségképet gyártó politikai kommunikáció túlzó eszközeit használta." A civil bojkottot meghirdető vendégeinkkel a városligeti tervekről beszélgetünk majd.

2014. június 09., hétfő 00:00

Kontúr - a Maratonról és a sorozatokról

A hétfői "maratoni" Kontúr lazábbra veszi a formát. 16:30-tól a sorozatokról fogunk beszélgetni: hogyan válhatott a House of Cards szereplője a hétfői tüntetés borítóképévé? Mit mondanak el rólunk, a társadalomról, a világról a sorozatok? Mire kattanunk rá és mennyire formálja a mindennapjainkat egy-egy epizód várása, hogyan alakult át ennek mentén a többi műfaj, milyen hatással voltak a sorozatok a filmekre? Vendégünk Takács Péter sorozataddikt és bruzsy a sorozatjunkie-tól. Élőben, a Dürer-kertből, tartsatok velünk!

2014. június 02., hétfő 00:00

Kontúr - Mire jó a kétharmad?

Mire jó a kétharmad? A Fidesz nem tagadja, hogy a történelem értelmezésére, újraírására, majd lezárására is jogot formál a „kétharmados forradalom” nevében. Mit szegezhetne mindezzel szembe a baloldali vagy bal-liberális oldal? Egyáltalán süllyedő vagy újjáéledő baloldalról beszélhetünk? Vendégünk Lakner Zoltán szociológus-politológus.

 

2014. máj. 26., hétfő 00:00

Kontúr - Szlankó Bálint a haditudósító

Bagdadban Kalasnyikovot fogtak rá, Elefántcsontparton fegyveres lázadók fogságába esett, Egyiptomban gépfegyveres drogdílerek vették fel stoppal és Kenyában ki akarták rabolni. Temesszentandrási Kristóf a Kontúr vendége. Majd második blokkba érkezik Szlankó Bálint, aki Afganisztánból tudósított független újságíróként és a katonákat kísérő hadszíntéri riporterként. Korábban Libanonban és Izraelben dolgozott, mint háborús tudósító, a kétezres évek elején pedig több magyar újság brüsszeli munkatársa volt. Riportjai rendszeresen jelennek meg a Közel-Keletről.

 

2014. máj. 19., hétfő 00:00

Kontúr - Romaintegráció?

„A romaintegráció kérdéskörében már feltűnt a láthatáron a megoldás, léteznek jól működő programok, ezek kiterjesztésével pedig egy-két nemzedéken belül olyan szintre lehetne emelni a cigányság társadalmi integrációját, amilyen szintre ma az Egyesült Államokban eljutott az afroamerikai kisebbség integrációja” - nyilatkozta Soros György pár hete Brüsszelben, a negyedik európai romacsúcson. Mit gondolunk erről abban az országban, ahol a cigányságot "munkakerülő életformaként" azonosítja egy bíró? Ahol egy város a szegénynegyed felszámolását hatósági razziákkal, megfélemlítéssel vagy kivásárlással akarja elérni, még az önkormányzati választások előtt? Vendégünk Messing Vera szociológus, Muhi Erika a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója, valamint a Romakép Műhely vezetője, Müllner András egyetemi oktató.

 

2014. máj. 05., hétfő 00:00

Kontúr - óóóó csodálatos Afrika

2013 augusztusában egy négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő terepjárós expedíció indult Budapestről, hogy Egyiptom, Szudán, Etiópia, Dzsibuti, Szomáliföld, Kenya, Uganda, Ruanda, Kelet-Kongó, Burundi és Tanzánia társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. Az expedíció megálmodója és főszervezője a National Geographic Traveler díjazott magyar fotográfusa. Ezzel párhuzamosan egy féléves növénytermesztési és kertépítési projekt indult Kenyában, hogy egy árvaház élelmezését önellátóvá tegye, valamint résztvevői megvizsgálhassák a különleges őshonos fajták viselkedését eredeti környezetükben. 
Vendégünk Domonyai András, ökológus a MonJardin! alapítója és Lantai-Csont Gergely, fotográfus. 

 

2014. április 07., hétfő 00:00

Kontúr - A védőoltásokról

Miért lángol fel időről-időre a védőoltások körüli vita? Ma Magyarországon az életkorhoz kötött védőoltások kötelezőek, így csak az ajánlott oltások tekintetében kérheti a szülő a mentesítést. Németországban például nincsenek életkorhoz kötötten kötelező védőoltások, hanem egy ún.ajánlott oltási naptár van, amelyben megtalálható, hogy mely életkorban milyen oltásokat ajánlanak a nemzeti szervek. Közben még a fejlett országokban is sorra kapnak el az emberek olyan betegségeket, amelyek évtizedek óta megelőzhetők lennének. Mit gondolnak minderről az orvosok?
Vendégeink Kovács Kata A "kötelező helyett választható" mozgalom képviselője, dr. Kürti Katalin gyermekorvos, dr. Ébert Jenő orvos, Ferenci Tamás biostatisztikus és telefonon dr.Lakos András infektológus.Minden évben több száz gyermek tűnik el otthonról, a szökések túlnyomó többségét a gyermekvédelmi intézmények jelentik be. A fiatalkorú szökevények között van, aki önként hazamegy, visszatér az otthonba, másokat a rendőrség talál meg, többen bűncselekmény áldozatává válnak, és vannak olyanok is, akik sorsára soha nem derül fény. A megelőzés lehetőségeiről, a már meglévő válsághelyzetek kezeléséről beszélgetünk Lux Ágnes gyermekvédelmi szakértővel és Reményiné Csekeő Borbálával, aki a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. Majd a megkerülhetetlen téma, az április 6-i választások. De hol a kampány? És az ellenzék? És mi lesz a Jobbik/LMP szerepe, mekkora az esély a kormányváltásra és mi lesz, ha bebizonyosodnak a választási csalások? Vendégünk Ceglédi Zoltán politikai elemző.

1. oldal / 81

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.