Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Jog embere Bevándorlás-ellenességtől az iszlámkritikáig
2012. június 27., szerda 11:16

Bevándorlás-ellenességtől az iszlámkritikáig

birdsA 2001. szeptember 11-i események után számos nyugat-európai radikális jobboldali párt esetében eltolódtak a retorikai és a politikai hangsúlyok, amelyről azonban gyakran sem a média, sem a politikai kihívóik, sem a politológusok nem vesznek tudomást. Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért radikalizmussorozatának legújabb kiadványa azt mutatja be, hogy az elmúlt években hogyan változott meg e pártok retorikája, továbbá milyen elemekből épül fel a radikális jobboldali iszlámkritika.

Az Izraelhez és a zsidósághoz való viszony is átértékelődik a 2000-es években megerősödő új paradigmán belül, s immáron közismert tény, hogy Nyugat-Európában a tárgyalt radikális jobboldal erősen Izrael-barát politikát képvisel. A tanulmány választ ad arra a kérdésre is, hogy hogy az említett pártok mit is értenek a „Nyugat védelme” alatt, melyek a védendő „nyugati értékek” számukra.

 


A kiadványban röviden ismertetett pártok jelenlétével és részvételével Európában egy új politikai irányvonal, pártcsalád van kialakulóban, amely elkülönül a többi nyugat-európai radikális jobboldali párttól, illetve a posztszocialista országok szélsőséges pártjaitól.

 

Ez a kiadvány azonban nem önmagában áll, hanem egy kiadványsorozat része, amelynek egyes elemzései, tanulmányai az európai és hazai jobboldali radikalizmus pártjainak, mozgalmainak és szubkultúráinak eddig nem taglalt témáit dolgozza fel sajátos nézőpontokból. Többek között foglalkozunk az Európai Unió tagállamaiban aktív nacionalista-populista jobboldali pártok nemzetközi barát- és ellenségképeiben jelentkező kapcsolatépítési szándékokkal, a hazai szélsőjobboldal és a társadalmi nemek összefüggésével, Marine Le Pen és francia Nemzeti Front új politikájával, a tárgyalt európai liberális iszlámkritikával, és a populizmus és a technokrácia európai kettős kihívásával.

 

Elérhető: http://www.ideaintezet.hu/sites/default/files/bevandorlas_ellenesegtol_IDEA.pdf

 

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.