Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Védő? – Oltás?
Nyomtatás
2010. június 17., csütörtök 01:00

Védő? – Oltás?

Írta:  Somogyi Dóra
Nemrég törölték az orvosi névjegyzékből dr. Andrew Wakefieldet félrevezető kutatásai és felelőtlen viselkedése miatt, melyet gyermekkorú páciensei felé tanúsított – olvasható a Timesonline-on.. Ő volt az, aki tizenkét évvel ezelőtt először hozta kapcsolatba a kombinált gyermekkori védőoltást, az MMR-vakcinát (= koktél a mumpsz, rubeola és a kanyaró legyengített vírusaiból) az autizmus kialakulásával. Ekkor indult meg az oltásellenesség első nagy hulláma, ami megkésve ugyan, de mostanra Magyarországot is elérte.

 A szülőknek jó esetben bízniuk kellene az orvostudományban, és abban, hogy a védőoltások beadatása gyermekeik érdekeit szolgálja, az ő egészségüket védi. De mit tehet a szülő, ha a média sorra az ellenkező példákkal áll elő? Az orvostudományokban járatlanul kijelentheti-e, hogy nem akarja gyermekét beoltatni, mert fél a kockázatoktól, a lehetséges mellékhatásoktól? És mi a helyzet azokkal, akik vallási vagy filozófiai meggyőződésből mellőznék a vakcinációt, vagy egyenesen a személyi szabadság korlátozásának tartják az állam által kötelezően előírt védőoltásokat? Amikor gyermekek egészsége a tét, egyáltalán van-e létjogosultságuk ezeknek a laikusok által az oltások ellen felhozott indokoknak?

A védőoltásoktól való félelem rengeteg okra vezethető vissza, és sok tévhit is felbukkant az elmúlt években ezzel kapcsolatban. Például, hogy már egyáltalán nem is szükséges semmilyen védőoltás, hiszen azok a betegségek, melyek ellen védeniük kellene, már rég kivesztek a fejlett országokból. A probléma csak az, hogy ezek a betegségek pontosan a védőoltások jótékony hatása miatt tűntek el, megszüntetésükkel a visszatérésüket kockáztatnánk. Van, hogy a beoltott egyén mégiscsak megfertőződik az adott betegséggel, és ezért szintén feleslegesnek minősíti a védőoltásokat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egyik vakcina sem ígér száz százalékos hatékonyságot. Ha a szervezetünkbe juttatott legyengített vagy elpusztított kórokozók helyett egyszer valódi, életerős példányokkal kell szembenéznie testünknek, mindenki immunrendszerre másképpen reagál. A legtöbb, gyermekkorban beadott védőoltás azonban még így is nyolcvanöt-kilencvenöt százalékosan hatásos. Olyan is van, aki attól félti gyermekét, hogy a kombinált oltásokkal túlságosan megterhelik az immunrendszerét. Ez azonban már csak azért sem lehet igaz, hiszen nap mint nap, akár csak egy kilincs megfogásával öt-tíz különféle kórokozóval is találkozik  szervezetünk, amik még legyengítve sincsenek. A kombinált védőoltás így csupán „edzésnek” minősül az immunrendszerünk számára.

Wakefield kutatásai nyomán a legelterjedtebb tévképzet azonban még mindig az, hogy az oltásban lévő tiomerzál (=higanytartalmú tartósítószer) autizmust okozhat. Ezt azonban végül sem a patológiás vizsgálatok, sem egyéb tudományos bizonyítékok nem támasztották alá. Sőt, a tartósítószert már 2001-ben kivonták a gyermekeknek adott védőoltásoknál a forgalomból, már csak az influenza elleni oltásoknál használják. Az orvosok szerint a higany a környezetünk része, és már az anyatejjel többet szívunk magunkba, mint ami egy oltással a szervezetünkbe kerülhet. Azt, természetesen, senki nem cáfolja, hogy nagy tételben a különböző nehézfémek súlyos idegrendszeri károsodást okozhatnak, ez a higanymennyiség azonban még elenyésző, nem kellene, hogy félelemre adjon okot.

Teljesen normális dolog, hogy a szülők a legjobbat akarják gyermekeiknek és féltik őket az ismeretlentől, amit éppen ezért könnyen veszélyesnek is minősítenek. Nincs ez másképp az oltások esetében sem. Mielőtt azonban bárki visszautasítaná a vakcinációt, és az „alternatív gondolkodású szülő” megnevezést büszkén magára venné, mindenképp szükséges, hogy tájékozódjon a megfelelő szakemberektől.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.