Nyomtatás
2010. máj. 12., szerda 23:06

Gyűjtsük szelektíven!

Írta:  Ozgyin Erika
Hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, melyek a keletkezésük helyén haszontalanná váltak, de szelektíven gyűjtve, másodlagos nyersanyagként még felhasználhatók. Már a hulladék keletkezésekor célszerű szétválasztani a különböző anyagokat, a papírt, a műanyagot, az üveget, a komposztálásra alkalmas szerves anyagokat. Ezután már csak el kell szállítanunk a gyűjtőhelyekre.

Törekedni kell a csomagolóanyagok csökkentésére, ezért ha lehet, akkor nagyobb kiszerelésben, vagy visszaváltható csomagolásokat vásároljunk.

A komposztálás a szerves anyagok újrahasznosításának és a lebomlás folyamatának ötvözete, amely során humuszban gazdag földet kapunk, ezt nevezzük komposztnak. A háztartási hulladék mintegy harminc százaléka szerves anyag. A komposztálással elkerülhető lenne a hulladék levegőszennyezéssel járó elégetése, és helyette a talaj tápanyagtartalmának utánpótlására használhatnánk. Komposztálható anyagok például a kerti hulladékok, a nyers konyhai hulladék, levelek, ágak, hamu, kartonpapír. Nem komposztálható anyagok közé tartozik például az impregnált fahulladék, magvas gyomok, húsdarabok, főzött konyhai hulladék.

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban már egy készségfejlesztő játék is segíti a megismerést. A 3-9 éves gyerekek a játék segítségével megtanulhatják megkülönböztetni a különböző anyagfajtákat, és hogy hogyan kell elvégezni a szelektív hulladékgyűjtést. Azok közül a gyerekek közül, akik már óvodás korban környezettudatos nevelést kapnak, a későbbiek során is nagyobb számban fogunk találni olyanokat, akik számára fontos dolog lesz a szelektív hulladékgyűjtés. El lehet őket vinni szelektív hulladékgyűjtő pontokra, hogy ők maguk is tevékenyen részt vegyenek a folyamatban. Számukra akár még élvezetes is lehet a színes „UFO”-k látványa.

Budapest számos pontján találhatunk szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. A fehér színű tárolóba a fehér üvegeket, a zöldbe a színeset dobjuk. A papír a kékbe, a műanyag a sárgába kerüljön, a fém pedig a szürkébe. Az újrahasznosított műanyagból készülnek például a fogasok, a fólia, sőt még ruhadarabok is. Egy polárpulóvert huszonhét PET-palackból elő lehet állítani. A beolvasztott fémeket felhasználják az autógyártásban, egy bicikli elkészítéséhez pedig hatszázhetven alumínium üdítős doboz szükséges. Az üvegekből ugyanúgy üveg lesz, viszont elkészítésük ebben a formában sokkal kevesebb energiát igényel, mintha homokból állítanák elő. Újrahasznosított papírból készítenek például kéztörlőt, vagy toalettpapírt. A Humana Magazint is újrahasznosított papíron olvashatod.