Nyomtatás
2010. április 15., csütörtök 01:00

Menekültek, Kompasz foglalkozás

Írta: 

Ebben a hónapban egy diszkriminációhoz kapcsolódó játékot mutatunk be. A gyakorlat célja, hogy a gyerekek felismerjék, milyen hatással lehetnek a sztereotípiák az egyes egyénekre és csoportokra.

Menete: Minden gyerek hátára rögzítsünk egy-egy képet, ami egy embert ábrázol. Vigyázzunk, hogy senki ne lássa, milyen kép kerül rá. A feladat, hogy a gyerekek járkáljanak körbe és nézzék meg a másik hátán a képet és mondjanak véleményt, jelzőket, milyen sztereotípiákkal jellemeznék az ilyen típusú embereket. Pozitív és negatív kifejezéseket egyaránt lehet használni. Ezt követően a gyerekek írják le, mit mondtak neki a többiek, és ezek alapján próbálják meg kitalálni milyen embert személyesítettek meg. Beszéljük át az összes képet a csoporttal. Nehéz volt-e jellemezni a képeken levő személyeket? Hogyan érezték magukat, amikor valami durvát mondtak rájuk a többiek? Volt-e különbség aközött, amit ők gondoltak, és amit a többiek mondtak róluk?

Végül beszéljük át velük miért igazságtalan mások beskatulyázása. Mutassunk rá, hogy az elképzeléseink nagy része a médiából származik. Az eredmények alapján eldönthetik, mit tehetnek a sztereotípiák és az előítéletek ellen.